Sembang Lyana: 2008

21 Jun 2008

Si penyamun dan pisau...

Tiba-tiba aku teringat kisah pencuri masuk hostel aku...mase tu aku tingkatan 5 kat SIGS, JB. Malam tu cam biase pas study masuk dorm dan tido...pastu malam2 buta dengar bising2...ingatkan kenapa r rupa2nyer ade student nampak lelaki dalam asrama.. lelaki tu senbunyi dalam dorm sebelah study room..huhuh...

pastu kami cari lah di pencuri..bile dah kantoi, apelagi..lari lah die..meredah kami2 ni sume...aku ape lagi, kejar lah die..kalo tak silap aku member kata die ade pisau..padahal pencuri tu depan aku jek..kalo de takde pisau dah lame aku terhun tangga tu hempap die..pastu die lari lagi panjat tembok belakang asrama kami...

dan disebabkan bising2 kat asrama, pak guard kondo belakang asrama aku tu pun sebok2 r nak tau nape...dah terjun jek si penyamun tu dari tembok, die kene tangkap..kekeke..padan muke...puas hati aku mase tu..(aku nampak penyamun tu kene tangkap sbb aku pun panjat tembok tu mase nak kejo die)

hmmm...ni lah kehidupan..kadang2 kite nekad dan tekad melakukan sesuatu, tapi bila ade satu halangan, kita jadi berfikir balik, nak buat ke takmo, atau nak teruskan ke tidak...macam aku jugak..aku memang nekad kejo pencuri tu sbb terbukti die curik duit dalam beg sekolah aku, tapi, bile aku tau die ade pisau, aku jadi ragu2 nak terkam die ke taknak..padahal aku boleh jek terjun tangga tu terkam si penyamun..tapi..aku takot lah pulak kalo2 aku kene tikam..tak ke haru nanti..tapi camner pulak kalo aku betol2 terkam die????? lu pikir lah sendiri...kekekeke...

17 Jun 2008

Minyak vs Rokok vs Shopping

Assalamualaikum semua...

Tadi aku dok bincang2 ngan abang pasal harga minyak ni..tetibe masuk bab rokok pula...so aku tepikir nak tulis kat sini pendapat aku..mayb ade orang yg tak sokong..tapi ni pendapat personal aku..terpulang untuk korang nak fikir ke taknak...

Rakyat Malaysia la ni tertekan ngan harga minyak...yg dah naik lebih kurang 80sen...tapi penah tak korang sume fikir, kenapa mase harga rokok naik orang takde pun nak sebok2 mempersoalkan..padahal..bagi kebanyakan kaum lelaki dah sesetengah wanita adalah perokok.. mengikit statistik, pada tahun 2007 saja 3 juta rakyat malaysia yg merokok..tu belum lagi kira yg merokok sembunyi2 (terutama remaja dan wanita)..dan RM 15 juta sehari dibelanjakan untuk beli rokok sahaja... banyakkan..sume duit tu hangus macam tu jek...

Ha kan ni salah satu bukti rakyat malaysia ni ramai yg tak sayang duit...tapi aku pelik sgt bile tang bab minyak..punyelah kedekut..padahal minyak tu adalah salah satu keperluan bagi yg berkenderan untuk bergerak..(begitu juga dengan beras.. makanan ruji rakyat malaysia) dan rokok..hanyalah sebagai pemuas semata...kalo perhatikan betul2 dr yg kaya sehingga lah miskin2 pun hisap rokok...kan membazir tu...

Cakap pasal rokok ni aku teringat mase kecik2 ayah aku beli rokok...dunhill kotak beso 20 batang..rm2.50 sahaja...tapi sekarang rm8++...betapa tingginyer harga rokok tu meningkat..tapi kenapa perokok2 tak pulak merungut dan masih beli rokok tu sampai sekarang... sebabnya pada mereka rokok tu ibarat kawan rapat..memang susah nak dipisahkan..samada sebagai pemuas nafsu merokok atau nak hilangkan mengantuk dan lain2 alasan...dan hakikatnya mereka pun tau rokok tu hanya dibakar bererti duit mereka pun terbang macam tu sahaja..

Aku pun bukan kaya..sekadar cukup makan dan pakai sahaja... tu yang membuat aku rasa pelik dengan rakyat malaysia yg banyak tak bersyukur dengan nikmat yg ada..hidup di negara yg aman, takda peperangan, makan mewah, bebas bergerak ke sana sini... tapi still rakyat malaysia ni tak berpuas hati... sangat manja mengharapkan pemerintah faham dan memenuhi kehendak mereka...tu lah yg menyebabkan BN kalah masa pilihanraya...sebabnya rakyat terlalu tamak dan mudah diperdaya dengan janji2 palsu pembangkang yg kononnya akan 'memewahkan dan memanjakan' mereka... (dengan janji yg belum tentu dpat ditunaikan)

Ha lagi satu..pasal rebet subsidi tu..ramai yg dah dapat kan..tapi buat apa ngan duit tu sume?? aku ade terbaca kat satu website tu, duit tu si polan tu nak beli perabot baru lah.. nak modified kerete lah...membazir kan..pastu nak shopping itu ini lah..kenapa masa nak keluarkan duit untuk bende2 yg agak tak penting tu tak mau berfikir dulu...tau nyer merungut jek bile harga minyak, beras dan barang naik...huhuhu...diri sendiri tak mau berusaha nak ringankan beban..yg tau sume nak serah pada pemerintah...bile kerajaan tak dapat nak menampung segala subsidi lagi..kate kerajaan tak baguslah..kerajaan teruk lah..cekik darah lah...pastu nak mempertikaikan kemana duit petronas pergi..mengapa kerajaan nak buat projek beso2..(ni pun aku nak cakap gak..tapi takleh kat entry ni , dah sesak..hehehe)

kadang2 sedih dengan rakyat malaysia ni..kenapa nak dibandingkan harga minyak negara dengan negara pengeluar minyak yg lain..diorang tak belajar sains ke..petroleum ni kan sumber tak boleh diperbaharui...so kalo petroleum kat malaysia ni dah habis..mase nak cekau pendapatan negara? nak pakai air liur ke? so..duit yg ada(petronas penyumbang 35% ekonomi negara) nilah yg perlu disimpan dah dilabur secara berperingkat dan bijak... kalo semua hasil ekonomi negara hanya nak gunakan untuk subsidi petrol saja, mau kopak... akan datang..anak cucu kita merana akibat sikap tamak kita...

hello2 sume..bangun lah.. fikir dan renungkan diri kita..adakah kita bersyukur dengan nikmat yang ada sekarang??? adakah kerajaan sengaja nak memusnahkan negara... atau adakah kita sendiri yg nak hancurkan negara dengan segala persengketaan dan sikap tamak kite? kalau kalian semua sanggup habiskan dan taburkan duit untuk shopping atau beli rokok..ape lah salahnya berbelanja sikit untuk membeli minyak (skrg ni ramai pakai kete beso2....tapi nak tuang minyak kedekut.. pakai kete pun hanya nak menunjuk2 die ade kete beso..padahal tak mampu pun..).. lama2 pun kite akan terbiasa dengan harga yang ade...

pergh..lega dah luahkan..tapi actually banyak lagi aku nak cite...huhuuhh...nanti2 r k...

12 Jun 2008

Ainul Mardhiah....

Ainul Mardhiah...
mata yang diredha...
setiap pandanganmu hai anak..penyejuk jiwa...
setiap kerdipanmu hai anak..penghapus resah...
setiap renungmu hai anak..penghibur duka lara
setiap tangismu hai anak..degupan jantung ayah dan ibu...

Ainul Mardhiah..
dan demi Tuhan yang Esa..
kami kuntumkan namamu sayang..
dengan penuh harapan dan doa...
semoga Ainul Mardhiah ayah dan ibu...
secantik bidadari syurga...
selembut angin memeluk..
santunmu persis sang puteri...
cerdikmu ibarat luqman al-hakim..
terang hatimu dikurnia Illahi...
solehmu hanya pada Yang Hakiki...

Ainul Mardhiah...
nama indah untukmu sayang...
dan sesuci wanita ainul mardhiah..
begitulah suci mu hai anak...
sehingga satu saat
kau dibawa pergi
pada yg memiliki...

4 Mei 2008

Cintailah si Dia..

1. Sayangi dia dengan hati, bukan dengan perasaan. Jika anda meletakkan sesuatu perhubungan berdasarkan perasaan, ianya akan gagal kerana perasaan sentiasa berubah dari masa ke semasa.

2. Sayangi dia seadanya. Di dunia terdapat hampir 6 billion manusia dengan 6 billion personaliti. Dia sememangnya seorang yang istimewa dan biarkan ianya kekal begitu. Jangan sesekali terfikir untuk mengubah apa-apa tentang dia kerana sekali anda mengubah, selamanya anda akan terus mengubah dirinya. Tentu anda masih ingat, anda terpikat padanya kerana dia adalah dia. Maka, tiada alasan untuk anda mengubah dia untuk menjadi seseorang yang lain.

3. Sayangi dia sepenuh hati. Sesungguhnya dia telah banyak berkorban untuk anda. Dengan kelebihan yang ada padanya, dia berpeluang untuk menjalin hubungan dengan seseorang yang lebih sempurna tapi demi cinta, dia telah memilih diri anda. Maka, jangan sesekali cuba untuk mempermain-mainkan keluhuran cintanya.

4. Hormati pendirian dan keputusan dia. Jangan anda merayu dan jangan mencipta alasan supaya dia menerima cinta anda kerana kelak, yang anda akan dapat darinya hanyalah cinta simpati dan bukannya cinta setulus hati.

5. Yakinkan diri anda akan keistimewaan dia. Dia adalah satu-satunya di dunia ini dan jangan mengharapkan kesempurnaan dari dia kerana dia telahpun cukup sempurna semenjak anda mula terpikat padanya.

6. Percaya akan dirinya. Sentiasa bersangka baik padanya jika kita juga mahukan sebegitu darinya. Pastikan anda akan sentiasa meletakkan diri anda di tempatnya sebelum melakukan apa-apa. Jika anda sendiri tidak dapat menerimanya, apatah lagi dia.

7. Jangan berjanji menyayangi dia untuk selama-lamanya kerana selama-lamanya bagi anda mungkin akan berakhir keesokkan harinya, tapi berjanjilah untuk menyayangi dirinya seolah-olah setiap hari itu adalah hari yang terakhir untuk anda berdua.

8. BERCINTA dengannya adalah seperti memberi hati anda kepadanya untuk dilukai tapi kepercayaan itu penting. Percayalah kepadanya, nescaya dia akan melindunginya sepenuh jiwa dan raga.

9. Jangan sesekali meninggalkan dia tanpa sebarang alasan. Dia bukan hanya akan setakat menangis kecewa dan kemudiannya meneruskan hidup seperti biasa, ketahuilah bahawa jiwanya akan mati secara perlahan.

10. Jangan cepat berbangga dengan diri anda, memenangi hatinya bukanlah satu kejayaan yang mutlak tetapi anugerah itu hanya layak anda perolehi setelah anda berjaya menyayanginya sehingga ke akhir hayat. Ketahuilah, dia memilih anda adalah kerana dia percaya bahawa anda adalah seorang yang jujur dan akan menepati janji. Anda telah bersusah payah dan berusaha sedaya upaya untuk memenangi cintanya, maka dengan itu haruslah juga anda berusaha untuk terus menyintai dirinya dengan apa jua keadaan sekalipun.

Ainul Mardhiah saya lahir...

pagi 27hb tu kol 8pagi sakit perot..rase cam masuk angin jek..cek panties clear jek...pastu aku suro lah abg pi beli bekpes.. mase nak bekpes tu rase semacam jek..perot tu memang still sakit2 gak..cek lagi panties ade darah +lendir..dalam hati aku..perghh..akhirnyer..inilah yg aku nanti2kan selama ni..kekeke....so aku pun on9 YM dan tanye ape yg patut kat member2..pekpes jap..mandi2 sume..skali termuntah lak pulak...nak makan dah tak selera dah..

kol 10 aku pi sepital HKL... dalam kete dok kire contraction jek..pergh...3 minit skali..tapi sakit cam period pain jek..pinggang tak sakit lak pulak...mulut memang tak henti2 bace ape yg patut..sampai HKL..tunggu misi nak cek punye lah lame... sbb ade org lain gak..agaknyer de nengok aku cam relax jek kot..time contraction datang jek aku jalan2... pas misi amik tekanan darah sume doc lak cek... seb baik r dapat misi yg amoi nie..jari halus jek..kekekee...so de selok pun aku leh maintain tahan lagi r... tekejut die ngan aku2 skali rupenyer dah buakn 5-6cm... dalam hati aku waa cepat gak bukak..tak sabo dah ni nak banak..

trus doc kate masuk LR..takyah tunggu kat wad.. mase tu kol 11.05 pagi..sampai LR doc tanye itu ini.. (cantik gak LR nie...) kol 11.30 pagi die pecahkan air ketuban..de tanye nak amik epidural ke tak? aku kate takpelah doc (sebenonyer aku takot tgk cucuk epi tu kat channel H&H tu..kekeke...) so aku pun gagahkan diri..dr tu asik tanye jek sure ke takmo epi..(sbb epi kat HKL free jek)..

aku yg sememangnyer sgt peramah ni memang tak diam lah kat dalam LR tu..tanye itu ini kat misi tu..berbual2 lah..cite camner kenal laki lah sume..misi anak bape lah..kekekee....pastu aku dah bosan soh misi tu panggil abg..so aku pun berbual ngan abg berdua jelah...(romantik time nie)

mase contraction tu rase sakit kat ari2 cam period pain...time ni lah aku bace segala ayat yang ade..tak r sakit sgt actually..tapi seksa gak sbb nak menahan diri jangan push b4 10cm tu..bayangkan kite rase nak berak sgt22222..tapi kene tahan...kekeke...camtu lah rase...pastu aku rase tak tahan aku cakap ...akak misi.... saye ras nak berak nie.. akak misi tu cek baru 7 cm... adoi lah..baru 7 ke...huhuhu...aku pun tahan lagi...pastu misi cek lagi dah bukak 8cm..time tu baru teringat akar fatimah.cepat2 aku soh abang rendam...

kol 12.30dah bukak 9.5 cm misi kate..huhuhu...terus misi2 tu buat persediaan untuk aku 'berak'..kekkee....minum air fatimah tu dulu...pastu dah tak tahan nak push dah ni...misi kate..ok awak leh 'berak' skrg.. tapi cam blur gak nak push2 nie..aku push jelah cm nak berak..kekee..misi kate tarik napas..pastu push dalam kiraan 10...n pandang dada awak..pegang pergelangan kaki..aku pun buat lah..tak lepas2 pun..sampai aku cam putus asa gak r..aku cakap ngan misi..nak air sejuk leh tak...(penat..kekeke..)...leh l;ak wat lawak2 mase nak banak..tapi mase tak datang contraction tu tak sakit lah..so camner nak puash.,..mase cotraction datang jek rase gesaan nak push tu...so bile cotraction datang jek aku truskan perjuaangan..akhirnyer selepas 4 kali push..keluarlah Ainul Mardhiah yg aku nanti2kan selama nie..time baby keluar jek aku trus kate ahhhhhh.....alhamdulillah....(cam lega sgt2 pas berak sembelit)

tu jelah citenyer....apepun..alhamdulillah senang nak lahirkan ainul mardhiah ni...mudah2an senang gak r nak menjaga n mendidiknya..insyaallah... untuk kawan2 yg sedang menanti tu..banyak2 kan berdoa k..jalan banyak2 cam aku..kkekkee...

n thanks again sbb bagi kata2 perangsang n doa....

kEnapa WAnita MudaH menAngiS?

Allah berfirman: "Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan "

"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya "

"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh "

"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya "

"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya "

"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu "

"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."

Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya. Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya – tempat dimana cinta itu ada.

i LOVE u mr.Muhammad Aiman Adam....

Dedicated by mr.adam....

1. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.
2. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh.
3. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 lelaki yang jahat.
4. 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.
5. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (susu badan) akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.
6. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.
7. Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.
8. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.
9. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.
10. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.
11. Wanita yang memerah susu binatang dengan “bismillah” akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.
12. Wanita yang menguli tepung gandum dengan bismillah”, Allah akan berkatkan rezekinya.
13. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah.
14. Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah akan mengizinkannya untuk memasuki syurga dari mana-mana pintu yang dia suka.
15. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.
16 Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.
17. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.
18. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.
19. Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.
20. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 1/2 tahun), maka malaikat-malaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.
21. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.
22. Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala tola perak.
23. Wanita yang meninggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki syurga.
24. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.
25. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah.

Pandangan : Amatlah mudah bagi seorang wanita untuk menjejak Syurga. Namun begitu mengapa terlalu ramai yang masih hidup dalam kejahilan? Sang suami pula perlu ingat, tidak kamu jejaki syurga sebelum keluarga kamu menjejak syurga. Jangan ingat hendak kahwin empat jika yang satu belum terbela. Yang belum kahwin tu ingat, kamu terdedah kepada kemungkaran. Iman akan dicabar sehebat-hebatnya ketika ini. Pilih lah Syurga dan bukannya Neraka. Siapa tahu, hari ini kita tak sampai ke rumah sebab dipertengahan jalan kita bertemu Izrail. Siapa tahu, hari ini hari terakhir kita berjumpa pasangan kita sebab dipertengahan jalan, dia berjumpa Izrail.