Sembang Lyana: Jun 2008

21 Jun 2008

Si penyamun dan pisau...

Tiba-tiba aku teringat kisah pencuri masuk hostel aku...mase tu aku tingkatan 5 kat SIGS, JB. Malam tu cam biase pas study masuk dorm dan tido...pastu malam2 buta dengar bising2...ingatkan kenapa r rupa2nyer ade student nampak lelaki dalam asrama.. lelaki tu senbunyi dalam dorm sebelah study room..huhuh...

pastu kami cari lah di pencuri..bile dah kantoi, apelagi..lari lah die..meredah kami2 ni sume...aku ape lagi, kejar lah die..kalo tak silap aku member kata die ade pisau..padahal pencuri tu depan aku jek..kalo de takde pisau dah lame aku terhun tangga tu hempap die..pastu die lari lagi panjat tembok belakang asrama kami...

dan disebabkan bising2 kat asrama, pak guard kondo belakang asrama aku tu pun sebok2 r nak tau nape...dah terjun jek si penyamun tu dari tembok, die kene tangkap..kekeke..padan muke...puas hati aku mase tu..(aku nampak penyamun tu kene tangkap sbb aku pun panjat tembok tu mase nak kejo die)

hmmm...ni lah kehidupan..kadang2 kite nekad dan tekad melakukan sesuatu, tapi bila ade satu halangan, kita jadi berfikir balik, nak buat ke takmo, atau nak teruskan ke tidak...macam aku jugak..aku memang nekad kejo pencuri tu sbb terbukti die curik duit dalam beg sekolah aku, tapi, bile aku tau die ade pisau, aku jadi ragu2 nak terkam die ke taknak..padahal aku boleh jek terjun tangga tu terkam si penyamun..tapi..aku takot lah pulak kalo2 aku kene tikam..tak ke haru nanti..tapi camner pulak kalo aku betol2 terkam die????? lu pikir lah sendiri...kekekeke...

17 Jun 2008

Minyak vs Rokok vs Shopping

Assalamualaikum semua...

Tadi aku dok bincang2 ngan abang pasal harga minyak ni..tetibe masuk bab rokok pula...so aku tepikir nak tulis kat sini pendapat aku..mayb ade orang yg tak sokong..tapi ni pendapat personal aku..terpulang untuk korang nak fikir ke taknak...

Rakyat Malaysia la ni tertekan ngan harga minyak...yg dah naik lebih kurang 80sen...tapi penah tak korang sume fikir, kenapa mase harga rokok naik orang takde pun nak sebok2 mempersoalkan..padahal..bagi kebanyakan kaum lelaki dah sesetengah wanita adalah perokok.. mengikit statistik, pada tahun 2007 saja 3 juta rakyat malaysia yg merokok..tu belum lagi kira yg merokok sembunyi2 (terutama remaja dan wanita)..dan RM 15 juta sehari dibelanjakan untuk beli rokok sahaja... banyakkan..sume duit tu hangus macam tu jek...

Ha kan ni salah satu bukti rakyat malaysia ni ramai yg tak sayang duit...tapi aku pelik sgt bile tang bab minyak..punyelah kedekut..padahal minyak tu adalah salah satu keperluan bagi yg berkenderan untuk bergerak..(begitu juga dengan beras.. makanan ruji rakyat malaysia) dan rokok..hanyalah sebagai pemuas semata...kalo perhatikan betul2 dr yg kaya sehingga lah miskin2 pun hisap rokok...kan membazir tu...

Cakap pasal rokok ni aku teringat mase kecik2 ayah aku beli rokok...dunhill kotak beso 20 batang..rm2.50 sahaja...tapi sekarang rm8++...betapa tingginyer harga rokok tu meningkat..tapi kenapa perokok2 tak pulak merungut dan masih beli rokok tu sampai sekarang... sebabnya pada mereka rokok tu ibarat kawan rapat..memang susah nak dipisahkan..samada sebagai pemuas nafsu merokok atau nak hilangkan mengantuk dan lain2 alasan...dan hakikatnya mereka pun tau rokok tu hanya dibakar bererti duit mereka pun terbang macam tu sahaja..

Aku pun bukan kaya..sekadar cukup makan dan pakai sahaja... tu yang membuat aku rasa pelik dengan rakyat malaysia yg banyak tak bersyukur dengan nikmat yg ada..hidup di negara yg aman, takda peperangan, makan mewah, bebas bergerak ke sana sini... tapi still rakyat malaysia ni tak berpuas hati... sangat manja mengharapkan pemerintah faham dan memenuhi kehendak mereka...tu lah yg menyebabkan BN kalah masa pilihanraya...sebabnya rakyat terlalu tamak dan mudah diperdaya dengan janji2 palsu pembangkang yg kononnya akan 'memewahkan dan memanjakan' mereka... (dengan janji yg belum tentu dpat ditunaikan)

Ha lagi satu..pasal rebet subsidi tu..ramai yg dah dapat kan..tapi buat apa ngan duit tu sume?? aku ade terbaca kat satu website tu, duit tu si polan tu nak beli perabot baru lah.. nak modified kerete lah...membazir kan..pastu nak shopping itu ini lah..kenapa masa nak keluarkan duit untuk bende2 yg agak tak penting tu tak mau berfikir dulu...tau nyer merungut jek bile harga minyak, beras dan barang naik...huhuhu...diri sendiri tak mau berusaha nak ringankan beban..yg tau sume nak serah pada pemerintah...bile kerajaan tak dapat nak menampung segala subsidi lagi..kate kerajaan tak baguslah..kerajaan teruk lah..cekik darah lah...pastu nak mempertikaikan kemana duit petronas pergi..mengapa kerajaan nak buat projek beso2..(ni pun aku nak cakap gak..tapi takleh kat entry ni , dah sesak..hehehe)

kadang2 sedih dengan rakyat malaysia ni..kenapa nak dibandingkan harga minyak negara dengan negara pengeluar minyak yg lain..diorang tak belajar sains ke..petroleum ni kan sumber tak boleh diperbaharui...so kalo petroleum kat malaysia ni dah habis..mase nak cekau pendapatan negara? nak pakai air liur ke? so..duit yg ada(petronas penyumbang 35% ekonomi negara) nilah yg perlu disimpan dah dilabur secara berperingkat dan bijak... kalo semua hasil ekonomi negara hanya nak gunakan untuk subsidi petrol saja, mau kopak... akan datang..anak cucu kita merana akibat sikap tamak kita...

hello2 sume..bangun lah.. fikir dan renungkan diri kita..adakah kita bersyukur dengan nikmat yang ada sekarang??? adakah kerajaan sengaja nak memusnahkan negara... atau adakah kita sendiri yg nak hancurkan negara dengan segala persengketaan dan sikap tamak kite? kalau kalian semua sanggup habiskan dan taburkan duit untuk shopping atau beli rokok..ape lah salahnya berbelanja sikit untuk membeli minyak (skrg ni ramai pakai kete beso2....tapi nak tuang minyak kedekut.. pakai kete pun hanya nak menunjuk2 die ade kete beso..padahal tak mampu pun..).. lama2 pun kite akan terbiasa dengan harga yang ade...

pergh..lega dah luahkan..tapi actually banyak lagi aku nak cite...huhuuhh...nanti2 r k...

12 Jun 2008

Ainul Mardhiah....

Ainul Mardhiah...
mata yang diredha...
setiap pandanganmu hai anak..penyejuk jiwa...
setiap kerdipanmu hai anak..penghapus resah...
setiap renungmu hai anak..penghibur duka lara
setiap tangismu hai anak..degupan jantung ayah dan ibu...

Ainul Mardhiah..
dan demi Tuhan yang Esa..
kami kuntumkan namamu sayang..
dengan penuh harapan dan doa...
semoga Ainul Mardhiah ayah dan ibu...
secantik bidadari syurga...
selembut angin memeluk..
santunmu persis sang puteri...
cerdikmu ibarat luqman al-hakim..
terang hatimu dikurnia Illahi...
solehmu hanya pada Yang Hakiki...

Ainul Mardhiah...
nama indah untukmu sayang...
dan sesuci wanita ainul mardhiah..
begitulah suci mu hai anak...
sehingga satu saat
kau dibawa pergi
pada yg memiliki...