Sembang Lyana: 2010

31 Dis 2010

Kek Batik

Hari ni buat kek batik..feveret en.adam ni....
resipinye amik dr blog ain

KEK BATIK TANPA TELUR

bahan2:

biskut marie(1bungkus)-patahkan 4

3/4cwn susu pekat manis

1 cwn butter

3 sudu besar serbuk koko

2 cwn MILO

1 cwn oat/nestum(aku gune vico cereal 3in1)

3 sudu besar susu segar (aku letak air je)

cara2:

masukkan semua bahan kecuali biskut marie.kacau hingga mentega cair dan adunan memekat.pastu masukkan biskut marie.gaul rata.masukkan dalam bekas atau loyang.padatkan.sejukkan dlm peti sejuk.



30 Dis 2010

Surat untuk hati - 2

Kehadapan sekeping daging bernama hati...

Terima kasih kerana kau sentiasa tabah melalui segala...
menemani aku di saat sukar, derita..
dan sekarang ku hadiahkan kau kelapangan, kedamaian
walau aku tak tahu sampai bila
tapi aku tahu..
kau pasti mampu atasi segala..
kerana sudah kubekalkan dengan segala pengalaman

Duhai hati..

bukan kah telah ku beritahu dulu..
kau past dapat menghadapi masa depanmu
kerana kau kuat seperti aku
nahh....lihatlah kini
hasil perjuangan kita
kau...aku...

Oh hati...

ingatlah..
kesempurnaan bukan segalanya
biarlah sederhana
biarlah berpada
kau perlu jaga ketulenanmu,kemurnianmu, kesetiaanmu, ketaatanmu, kecintaanmu...
kau perlu sentiasa merah
barulah kau kan terus berbunga di bumi ini...

hai hati..
aku sayang kau
dan kau sayang aku
aku perlu kau
dan kau perlu aku
aku adalah kau
dan kau adalah aku
kau...aku.....

yang benar
-Malyana Mansor-

surat untuk hati-1


29 Dis 2010

Sayang adik.....

Pictures say a thousand words





Nasi Lemak dan Chiffon Cake

Selamat pagi semua...

Hari ni aku rajin skit..so ade r masak sarapan....slalu makan roti k biskut ke..minum nestum ke...hahahaha

actually pagi tadi aku celik2 mata je pi buat Kek Chiffon Pandan resipi dari En.Mat Gebu... selalunye kalo nak makan kek2 lembut2 cmni aku buat Kek Span Pandan resipi dari Sweet4ever myresipi...

Resipi si simple sangat..nak buat pun sgt2 lah senang...rase pun sedap..lembut..harum je.. ok ni aku letak resipinye...

(abaikan kehodohan kek aku..aku boh dalam periuk je untuk bakar..hahaha..takde loyang chiffon cake pulak..pastu tak sabar sgtnak keluarkan dr periuk..tu yg rupa camtu..kekeke)

KEK CHIFFON PANDAN
Bahan A:-
6 kuning telur (gred A)
150 g gula halus
100 ml pati santan
70 ml air
100 ml minyak jagung/sayur
225 g tepung gandum*
1 1/2 camca teh baking powder*(*diayak)
1 camca teh perisa keladi
1/2 camca teh pewarna unggu
Secubit garam

Bahan B:-
6 putih telur (gred A)
135 g gula halus
1/2 camca teh cream of tartar

Cara membuatnya:-
1. Dalam satu bekas, satukan ke semua bahan A dan kacau menggunakan wisk hingga semua larut dan sebati. Ketepikan.
2. Dalam mixing bowl, pukul putih telur dgn kelajuan tinggi bersama cream of tartar. Masukkan gula halus sedikit demi sedikit hingga putih telur menjadi kembang dan kental.
3. Gaul putih telur tadi ke dalam bancuhan no.1 dgn kaedah 'kaup balik' hingga sebati. Masukkan ke dalam acuan chiffon berukuran 26cm dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 176C selama 30 - 35 minit.
4. Bila masak, keluarkan dari oven dan terus terbalikkan acuan chiffon. Biar berkeadaan terbalik hingga kek sejuk. Sisip dgn pisau bahagian tepi acuan dan keluarkan perlahan2 dan sisip juga bahagian dasarnya utk mengeluarkan kek...boleh dihidangkan.

ok pastu ade santan lebih kan..pelagi..aku buat lah nasi lemak..kekeke....tak dan nak amik gambo..dah ngap baru ingat...hehehe..ok ni aku boh resipi..ni resipi nenek aku..aku ubah2 skit ikot selera aku dan ikot ape bende yg ade kat umah..(mase aku jual nasi lemak dulu guna resipi ni r..)

NASI LEMAK

2pot beras (basuh)
1/2 kotak santan
1/2 inci halia
1 batang serai
1/2 biji bawang besar(dadu)
daun pandan
air

cara: masak nasi cam biase ok...


SAMBAL IKAN BILIS

2 sudu besar bawang blender (bawang merah dan bawang putih)
5 sudu besar cili blender
segenggam ikan bilis (basuh)
garam
gula
air asam jawa
sedikit santan
1 biji bawang besar (hiris)

cara:
1. tumis bawang dan cili sampai pecah minyak...kalo nak letak belacan skit pun boleh..aku elergik
2. masukkan ikan bilis dan sikit air asam
3. masukkan bawang besar..garam gula segala
4. last sekali masukkan santan dan masak sampai pecah minyak..

AYAM GORENG BEREMPAH

bawang merah
bawang putih
serai
halia
garam
serbuk kari (aku pakai serbuk sup)
serbuk cili
tepung kentucky

cara:
1. belnder sume..dan perap ngan ayam
2.goreng

hahahahaa..sori aku tak reti sgt tulis resipi..korang agak2 lah kan...

28 Dis 2010

Jom buat Clutch Bag....

Selamat malam semua...

aku baru ade mase nak posting lagi pas tea tadi..hhukhukhuk...sebabnya.,...sehari suntuk mentelaah tutorial nak buat cluth bag ni...

korang nak try buat clutch bag sendiri tak?

pi SINI

senang saje..tapi kalo 1st time buat cam aku ni memang fengsan jap lah kan..tapi kalo dah reti memang senang...

cam biase lah kan...tak puas hati lagi..nanti nak beli kain cantik2 nak try buat lagi..(oh..ni aku pakai kain perca gak..hahhaa)

ok ni ade sikit gambo proses membuat clutch ni...
ok..mula2 potong kain,lining dan interfacing segala tu...

pastu buat body depan lak...ni kalo ikot pattern dalam tutorial ni lah..kalo takmo buat pattern camni pun boleh..buat simple2 jelah lagi senang...

pastu buat bahagian dalam..tempat letak kad2 segala..kalo tak buat lagi senang keje..terus je letak lining....pastu gatherkan ngan zip..jadi cam kak atas ni..iron skit..pastu jahit tindih...

sambung2 sume..terbalikkkan..pastu siap..jadi r camni...comel kan...kalo nak lagi cantik..pakai kain cotton yg keras2 sikit tu..cam yg jual kat ikea tu...aku pakai kain wat baju kurung jek..hahahha....

ok sebenarnya clutch bag comel ni aku buat untuk nak kasi hadiah kat kak zaiton.. kak ton ni kawan baik aku kat sekolah..seorang yang sistematik dan dedikasi...dan baru kawin tgh tahun ni...alhamdulillh rezeki kak ton dapat tukar mengajar di selangor mengikut en.suaminya..huhuhuh..baru je kenal kak ton setahun..dah berpisah...harap2 kak ton suke beg ni...

Lempeng cicah kari daging


Assalamualaikum semua...korang watpe? mesti ramai yg dah siap2 nak balik kerja kan..hukhukhuk...

petang2 macam ni sure lapar kan..tghr tadi aku cume masak koktail ayam masak sambal..makan ngan nasi dan kari daging semalam...

so petang ni...untuk tea..aku goreng lempeng saje (saje buat tak garing..malas..haha)...cicah plak ngan kari daging semalam dan sambal koktail ayam tu...pastu minum lak teh O panas...pergh..nikmat.. alhamdulillah...hehehhe... (dah makan baru wat post ni...)

korang makan pe pulak???


Aidil si botak mok...

Muhammad Aidil Adam...transition state..from newborn to a baby......makin mok kan..hikhikhik..muka pun garang jek...








What Berry are u??????


Berry ape?

ceri berry...hahhahaha...

blackberry aku kan rosak...nth pesal ntah..last mase leh guna tu de tulis error n soh reset...asik kuar tu jek..pastu bile bateri habis..dah kojol terus tak idop sampai sekarang

memang ceri berry lah kan kalo nak bayo repair mendalah ni..hukhukhukhuk

sgt sedih ok...masih tersimpan dalam laci...

(*emo gara2 tgk iklan DIGI dari nuffnang ni..hukhukhuk...)

27 Dis 2010

Nasi lobak..

Hari ni aku masak nasi lobak@ nasi carrot..hehehehe

Sebenonye aku dah parut carrot tu nak buat carrot cake..skali tak cukup pulak sukatannye... huhuhuhuh...so aku pun google cari2 resipi..jumpe r reseipi ni kat myresipi...
NASI CARROT@MYRESIPI-->CREDIT TO dalinnasue

Bahan A - dikisar
  • 10 biji cili hijau----------->>>>>>>aku letak 3 biji jek..tak cukup cili
  • 1 sd besar lada putih
  • 1 sd besar jintan manis------>>takde lah pulak..tak letak
  • 5 ulas bawang putih
  • Bahan utk menumis:
  • Buah pelaga, Bunga lawang
  • Bunga cengkih, Kulit kayu manis
  • 4 cawan beras (cuci & toskan)------>>masak 2 pot je
  • 600 gm carrot (di parut)-------->>sebatang carrot je aku guna
  • ½ ekor ayam (potong kecil)-------->aku tak letak aam..aku letak kuib pati ayam
  • 300 gm tomato (potong dadu & campurkan gula batu sedikit)--->takde..tak letak
  • 3 biji bawang besar (di hiris)
  • 4 sd besar minyak sapi--->pakai minyak jagung
  • 3 cawan air rebusan ayam
  • 1 cawan santan
  • garam
  • daun pandan

Cara-cara

  1. Gaulkan carrot bersama beras.
  2. Rebus ayam bersama 3 cawan air.
  3. Panaskan minyak sapi, tumis bawang besar hingga kekuningan. Masukkan bahan penumis, bahan A, garam, dan biarkan hingga naik bau.
  4. Masukkan stok ayam ngan ayam skali la, santan, tomato dan beras yg digaul bersama carrot. Kacau sebentar. Tutup periuk dan biarkan nasi masak.
mase masak nasi ni pergh baunya..sedap banget... pastu kat umah takde ayam lah pulak nak wat lauk ayam..so masak jelah kari daging...

maaf lah..gambo tak menyelerakan..tapi rasenye memang sedap..try r..


26 Dis 2010

Mei Tai....akhirnya siap juga...

Assalamualaikum sume,,,

semalam aku tulis dalam status fb aku nak jahit mei tai ni kan...

kenapa nak jahit?

ohh..sebenonye memang nak carik carrier nak angkut dan botak Aidil ni..kemarin p tesco satu family fengsan jap aku mengangkut ketiga2 anak ni,..ainul ngan ayra boh dalam troli..Aidil boh dalam stroller..pastu dak Aidil nangis2..aku kene dukung Aidil sambil sorong stroller...sadis sungguh...

jadi aku sgt perlukan carrier ni...sebelum ni aku dah jahit baby pouch...tapi cam best pulak tengok mei tai ni,..hahahhaa...ape lagi... dengan bantuan mesin jahit itam singer yang nenek aku kasi..dan kain2 perca yang jugak nenek aku kasi..aku pun mulakan projek pagi tadi..pas en.adam p keje dan anak2 masih tido...

susah ke? tak r susah sgt nak jahit mei tai ni..cume kene sabar sbb banyak mende skit nak kene buat..kalo tak kene nak mandikan anak., basuh yak anak, buat susu, nenenkan anak...1 jam dah siap kot...hahahha..

ok aku ikot sebijik2 tutorial dre website ni...cume hood mei tai ni aku tak wat...

TUTORIAL MEI TAI

sesape nak cube jahit sendiri, usha2 r website tu ye..senang dan mudah difahami...

tapi...

mei tai ni saiz de besar skit...untuk budak besar boleh r..tapi kalo untuk aidil agak besar..len kali aku wat lagi pakai kain cantik2 skit n kecikkan skit saiznye,....

oh aku kan buat pakai kain perca..so ade r belen kain songket2 ni..kekkee...aku wat body mei tai ni..strap pula pakai kain belen nenek aku buat samping sekolah agama kaler itam..tu pun tak cukup panjang, aku tambah ngan kain lain kaler blue black..hahhaha..hentamlah labu...janji jadik..

oh pattern yang ni cam complicated skit..ade yg lagi mudah kalo korang nak cube...takyah buh padding sume..(padding tu untuk keselesaan je)..sila cari di google ye..

ok moh layan gambo mei tai costum made..hehehhe..(sila abaikan kegemukan lengan ibu)





oh ye..ni cara nak pakai mei tai ni...

cara pakai mei tai


**tak berape nak puas hati.. dapat gaji nanti nak beli kain comel2..nak wat lagi....hahahhahaa..ketagih menjahit lah pulak...


25 Dis 2010

Pergh..macam kat Palestin gaknye...

Korang..baru kejap ni ade orang spray nyamuk tanpa inform dulu..pergh..tetibe jek berasap...actually aku dah dengar bunyi bising de sembur tu..tapi biarkan jelah..takkan r nak kuar bawak budak2 bertiga ni..so aku tutup jelah pintu, tingkat rapat...oh mase ni aku ngah makan...

sekali...tetibe je asap masuk dengan banyaknye dalam ruang tamu melalui celah2 tingkap...aku dah kaget dah..anak2 ape ntah lagi..dah r aku ngah makan..terus aku ngan tak berbasuh tangan ni mengangkat aidil ke dalam bilik..pastu angkat ainul dan ayra pulak... aku pi basuh tangan jap..dan simpan nasi yg aku makan dalam microwave...

tak sampai seminit pun dalam bilik, asap masuk pulak dah dalam bilik tu...banyak giler ok..sampai gelap bilik tidur aku..ainul ngan ayra dan nangis2 dah..takot giler dorang...aku angkat aidil..ainul ngah ayra dah nangis2 lari kelur bilik..

keluar dari bilik aku tengok ainul ngan ayra sembunyi bawah meja makan...kesian sungguh tgk anak2 ni..dah cam pelarian palestin dengar bom dah..(agak2nye budak2 kat palestin tu camni r kot..mesti lagi takot kan..)

so aku pun join sekaki r dok bawah meja tu..ainul ngan ayra dok peluk2 aku..ainul lagi r..mengigil ko..kesian aku tgk...aidil cam biase dr awal kene attack ngan asap tu sampai la ni tak bangun2...fengsan....(riso gak takot de tersedut banyak asap)

pastu aku bukak tingkap sume...bukak kipas kuat2...la ni asap kat ruang tamu pun dah kurang...ainul masih menutup matanya ngan tangan..takot..ayra gerak ke tempat lain pun de tak bagi..(owh..sgt protective)

ok ni ade skit gambo mase serangan...


bilik tempat berlindung pun kene...
ayra kaget..kakak ainul pun same...berasap ko
dapur berasap....(bukan sebab rajin masak...)..huhukhukhuk




24 Dis 2010

Hepi 4th anniversary to us...

Hepi 4th anniversary utk suami tercinta Aiman Adam , terima kasih kerana menjadi suami yang baik dan bertanggungjawab..semoga susah dan senang yang telah kita lalui bersama selama 4 tahun ini mematangkan dan menyuburkan rumahtangga kita..dan semoga kita terus berbahagia, dirahmati dan diberi kekuatan menghadapi hari akan datang bersama Ainul, Ayra dan Aidil..hingga ke akhir hayat..amin...i love u abang.

-ayat kopipes dari facebook aku..hahhaha..

-teringat kenangan2 lama...sob..sob...







20 Dis 2010

aku sebok, LCD rosak, sakit gigi

aku sebok ke? hahahaha...tak r sgt...

sebenonye lately berukband aku ni wat hal..mane tanye, hari2 aku tgk video kat tonton
sebabnye?? TV LCD aku ni rosak...!!!!!!!!

pesal rosak..kan baru jek beli tgh tahun...seb baik ade gerenti u..kalo tak mampu aku takkan hanto repair..haahhahaha

itew technician bgtau, TV aku ni masuk anak cicak..kekeke..so mase de gobek2 TV tu de jumpelah jenazah anak cicak yang hangus terbakar di dalam TV aku...patut r aku dengar bunyi MELETOP ok...!

ok..sesape yg ade TV LCD ke LED ke Plasma ke segala kat umah tu..n korang gantung tv korang..sila lah kasi selotape bahagian bawah tu (bahagian yg korang nak pasang kaki kalo nak letak TV kat rak TV) supaya anak2 cina, atau kakak2 atau abang2 cicak tak masuk dalam TV korang...aahhahahha...

oh aku kan kene bengkak gusi..skrg dah ok sikit..sebabnye..aku makan ubat tahan sakit..hehee...bengkak tu masih lagi... berdenyut2 pun masih terasa skit..nak makan memang r susah..memang pasrah sungguh...harap2 tak lame lagi ok r...saje je kan gigi bongsu ni nak tumbuh sikit2...

ok sebut balik pasal sebok ni...kalo ainul ayra tak tido..memang susah skit nak wat keje n nak blogwalking or wat posting..

sebabnye..ainul akan kacau2 orang nak wat keje kat dapur..sebuk cakap "nak tolong..nak tolong"

ayra lak..dok ciom2 adik aidil..tak kire mase...sayang sangt ngan adik die...takde r pukul2 adik...cume nak ciom..belek2 idong, mulot dan telinga adik de..huhuhuh

plus dorang2 ni akan main panjat2 kat sofa...turunkan sume kusyen..main lari2 alam bilik..kasi sepah2 baju...amik periuk belanga n pinggan mangkuk main masak2.dan masuk bilik jahit aku, main kain dan gunting dan jarum...bahaya ok!!!!!

tapi kalo dorang tido...amannnnnnnnnnnnnn..............dan sunyiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii............ aku pulak yg bosan...hahahahaha.....


aktiviti anak2

adik aidil: dah makin mok...berkat susu ibu..mudah2an ibu berjaya lah susukan adik selama mana yg mungkin..amin....oh skrg dak botak sgt suke ngempeng..hukhukhuk..dan time tu r kakak2 de nak mintak susu lah..nak makan nasi r...nak yak lak..huhuhuhuuhu

ok sambung nanti


16 Dis 2010

sakit........!


aku sakit gigi...................!

gusi bengkak ni.........................!

adoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

pale pun jadi sakit gak...

berdenyut2...

nak makan pun tak boleh........

hirup sup dan minum vico jek

camne nak kasi baik ni?

bengkak kat gigi geraham bongsu tu!


15 Dis 2010

Today is my due date,....

hhahahaha...hari ni 15hb dec kan..patutnye hari ni due date aku...tapi dak Aidil nak keluar awal 17 hari kan..hehhee...

hari ni hari ke17 dak botak melihat dunia...semoga terus membesar dan survive dengan ibu yang garang ini ye nak....

oh aidil dah makin kuat menyusu...1@2 jam skali..rase tak sempat nak penoh dah nak nenen lagi..kekekee...tetibe teringat cerita kawan2 pasal anak lelaki yg kuat menyusu...hope ibu berjaya lah susukan adik...(walaupun ramai makcik2 yg suruh campur fm)

malam tadi adik tido kol 3.30 pagi...takmo tido ok ini budak..nak ngempeng sahaja..n taknak baring..nak ibu riba die..huhuuhh...pastu ingatkan dah tido, so ibu letak..skali uwekkkk lagi.hikhikhik...bijak2...saje je takmo kasi ibu tido...kekeke....


14 Dis 2010

Si botak....!

wauuuu...siapa si botak??? mesti r muhammad aidil adam tu kan.,...

eh tapi dah tak bape nak botak lah..sebab rambut adik dah start tumbuh..ade r dalam 1mm aku rase...hehehe..best jek usap2 kepala die...ni berkat teranan ala2 nak yak tu... selain membesarkan otot2, juga menumbuhkan rambut...hhikhikhik...

sekarang ni aidil dah makin kuat menyusu..kadang2 sejam sekali...2 jam sekali.. malam pun dah agak kerap bangun...so lately ibu tak cukup tido..kalo korang pasan..kat facebook sampai tgh malam aku on9 kan...hahaha..tu ngah nenenkan dak botak ni r...

pipi pun dah makin bolat...tapi lom labuh lagi..huhuu...dah hari ke16 ni, lain skit dah rupe...kening nampak cam kening ayah..mata cam ainul..idung cam ibu...

moh layan gambo
jom laga idong(jerawatku terserlah)

syiok woo tido

posing maut jap...kekekkee..sila tgk nisbah ibu dan anak...keciknye si bujang nieh...

sekian..terima kasih...