Kisah anak-anak... | Sembang Lyana

26 Nov 2010

Kisah anak-anak...

Ini kisah Ainul dan Ayra...

Ainul Mardhiah sekarang dah 2 tahun 8 bulan...dah besar dah anak ibu nieh...antara perkembangan Ainul setakat ini:
  • Ainul sgt suka bace buku Bacalah Anakku...sampai nangis2 nak bace..tapi ibu kan bz...ni dah start cuti sekolah boleh lah ibu ajarkan...setakat ni baru belaja huruf a..i...u sahaja... itupun kadang2 de tgk huruf i bukan de sebut iiiiiiiiiii tapi de sebut itik pulak..haish...takpe2 slow2....
  • pagi2 kalau budak2 ni bangun slalu ibu akan nanyi lagu iklan (lagu iklan ape ntah ek..mamypoko kot) "slamat pagi...anak ibu sayang" (ni aku ubah sendiri)..so slalu kalo adik ayrabangun tido ainul pun akan nangis lagi same kat adik die...kekekkkee..."selamat pagi...adik ibu sayang"...walaupun adik bangun tido petang...kekekekkee
  • sekarang ni ainul dah makan multivitamin yang ayah jual tu...jadi selera makan pun lebih sikit dah..badan pun dah naik sikit rasenye...tapi as usual...selera budak2 ni slalunye lauk bersup2 jek...
  • tersangatlah cepat mengingat.. ingat aje dalam lappy ibu ade video ape...ingat aje ape yang die belajar dalam vcd baby's bright...
  • sangat suke menyanyi dan menari... terutama lagi nobody tu...pengaruh btol lah budak ni,...huhuhuhu
  • masih pakai pampes..huhuhuhuu
  • sangat rajin melayan adik ayra...die banyak mengajar adik..contoh...up and down... pastu slalu main kejar2 ngan adik..dan biase lah. adik akan ikut kemana pun kakak die pergi...
  • makin lasak...tersangat kot...cam budak anak pompuan pulak anak2 aku ni..kekekek....nak wat camno..ibu de pun camni...
  • ainul minum susu dutchlady 123 perisa coklat...so setiap kali nak susu ainul akan cakap nak cekelat...hahaha...
  • makin petah bercakap..cakap pulak tu gaya budak besar..kelakar pulak rase...
  • asik sebut nak sekolah jek..cian plak..insyaallah kalo ade rezeki, tahun depan leh hantar sekolah...
  • sangat teruja nak tolong ibu...siap bawak kerusi pi dapur lagi..cakap.. "nak tolong..nak tolong..."... nak tolong goreng ikan lah..nak tolong basuh pinggan lah..nak tolong masak lah...nak tolong potong bawang lah...dan feveret die, nak tolong pegang mixer kalo aku buat kek...huhuhu...sgt rajin..tapi ainul..lom masenye k....
  • gigi susu dah cukup semua 20batang..
Ayra Maria pulak sekarang ni dah 1 tahun 3 bulan....perkembangan ayra pulak:
  • akan ikut je kemana kakak ainul pergi dan ape ainul buat...ainul main..ainul belajar..sume adik ikut...
  • suke sgt kacau kakak die mase kakak tido...
  • same gak cam kakak, suke menyanyi dan menari...memang tak layan tv..tapi layan iklan..hikhikhik...
  • perkataan2 yang adik reti sebut : nak..nak..., cantik, jatuh, mamam, dap (sedap)
  • bagi makan ape sume bedal...sgt berselera ayra ni...
  • same gak macam kakak, minum susu Dutchlady 123 perisa coklat...
  • adik ni garang gak..kadang2 de geget badan kakak die...
  • gigi baru tumbuh 6 batang sahaja...
  • sangat suke nak minum guna cawan...walaupun tak berapa reti..kekekkee
anak2 ni sgt seronok nak dapat adik...asik2 ciom perot ibu jek..kalau kat luar, atau dalam majalah atau dalam tv nampak baby, sgt2 lah suke...

walaupun tersangat lasak..tapi alhamdulillah masih senang nak menjaga anak2 ni...






3 ulasan:

  1. lyana, ni cuti sekolah, bleh la try buat potty training kat ainul...insyaallah dia cepat je..ainul kan budak bijak..:)

    BalasPadam
  2. tak lama lagi cite pasla anak bujang yer..sure anak bujang akan BULI kakak2 dia..hahahha

    cepat je diaorg besar kan yana,..

    BalasPadam
  3. tulah k.ana..insyaallah...

    aaa'aaa kak yies..rase cam baru je banak...hahaha..pasni leh update pasal baby boy lak..best2...

    BalasPadam

komen jangan tak komen...