Cara PUSH.... | Sembang Lyana

2 Dis 2010

Cara PUSH....

hehhhee..entry ni khas untuk diyana dan kawan2 lain yg nak banak...

sebenonye aku takde r pandai push sgt pun..kalo pandai takde r kene jahit kan..kekekkeek)

ok..ni ade skit2 tips yang aku bace...yang misi dan dr cerita mase aku nak banak..dan yang aku praktikkan...

step 1: mase ngah sakit2 tu..lom bukak 10cm tu..teran sikit2...kasi baby cepat turun n kasi bukaan cepat bukak...teran skit2 jek ok..jangan teran terus..koyak kang...

step 2: bila dah bukak 10 cm tu...bile dr atau staff nurse dah soh push tu...pegang keting..kat buku lali tu

step 3 : mase push tu..dagu kasi cecah dada..dan pandang perot...push macam nak berak ok...dan mase push tu amik napas dulu...hembus ikot mulut..kalo mase ngah push tak cukup napas, cepat2 curik napas...curik napas ok... kalo amik napas lame2 sgt kang temasuk balik lak kepala baby (ni aklo kepala baby dah dihujung2 tu)

step 4: bertindak mengikut arahan..ni susah skit..aku pun tak dan buat...sebabnye nak push kuat2 nak baby cepat kuar..kekekek.... once kepala baby dah kuar, slalunye dr akan pegang baby dan pandu baby untuk pusingkan badan dan kuar (haish camno aku nak cite ni...betol ke ayat ni ha)... part ni aku tak dan buat..sbbnye aku push je kuat2..misi kate stop kejap aku tak layan..hahahaha....kalo tak kan dah senang takyah kene jahit..seb baik ni keje jahit sikit jek kat kulit...

ok,...lagi mase push tu kalo leh jangan r jerit2 ke meraung2 ke... bukan setakat malu..tapi nanti habis tenaga ok..bace doa nabi yunus banyak2...n think positive...kalo kite fikirkan kesakitan jek..hanya sakit jelah yang kite rase...(aku cakap ni bukan lah aku tak sakit..sakit wooooo...)... so pk yang baik2 saje...at least boleh mengurangkan sikit kesakitan tu kan...hehehehe.....

ok..gud luck semua....




7 ulasan:

  1. hahah tingatlak kenangan 3 tahun yg lalu. erm.. alhamdulillah kak ila jahit x banyak. jahit part doc mmg nak cut kasi laluan je. bila dah 10cm baru push ikut kiraan doc. mmg mengikut arahan btol la. hasilnya lepas banak x rasa cam lepas banak. lehlak aku bersila atas katil ..hahahaha

    BalasPadam
  2. siap ada ajor cara push lg tuh..heh3x..bagus2..:)

    BalasPadam
  3. hahahha..akak ade buat benda2 ni...hahahha

    BalasPadam
  4. takut la....dh la frst bby...mak sya lak bru j meninggal....x de sape nk bh petua.....aduh..lemah semangat rase....

    BalasPadam
    Balasan
    1. sabar k dear... kamu kene kuat demi baby.. yg penting keep on +ve thinking.. jgn pk yang bukan2.. we r supermom..

      Padam
  5. good info 4 me..thanks for sharing

    BalasPadam

komen jangan tak komen...