Sembang Lyana: Ogos 2010

30 Ogo 2010

Happy Birthday Ayra

Happy Birthday Ayra Maria binti Muhammad Aiman Adam
D.O.B : 29 Ogos 2009
Hospital Kuala Lumpur
2.2 kg

Waaaa..sudah setahun umur Ayra...sekejap saje..Ramadhan lepas baru ibu bersalinkan Ayra, dah tiba Ramadhan baru pulak... Ayra ibu sudah besar..sudah nak jadi kakak dah... makin lincah, makin comel, makin pandai...

Semalam, ibu cuma buatkan Ayra kek coklat jek..makan masa buka ramai2...ibu doakan yang terbaik untuk anak ibu... Semoga Ayra menjadi anak yang mentaati ibu dan ayah, yang mendengar kata, yang berjaya dan cemerlang di dalam hidup...amenn...

26 Ogo 2010

Aku yang malas...

Terukkan tajuk nieh.. api untuk pengetahuan korang sejak peknen ni lagi2 bolan pose ni aku tersangatlah malas...haishh...teruk2....

Bukannye takde mase..tapi rase cam tak larat jek..(ni lah kalo ikotkan hati)...

Ok nilah rutin aku seharian...

kol 4.30 pagi- bangun sahur..kalo aku tak masak, abang yang masak...pastu solat..men tenet jap...pastu aku tido..

kol 10pagi- kalo aku tido, aku banun lebey kurang waktu nieh...tgk2 tv..kalo anak2 dah bangun, kasi mandi, makan, susu...kema2 umah skit...

kol 11.30/12.00tghr- time untuk aku merempit ke sekolah...terpaksa gak nek moto..abis tak reti bawak kete...en adam lak takleh r nak hantar hari2...de meniaga...

kol5.30 petang- waktu sekolah abis di bolan pose...

kol 6.00 - 6.15 petang - aku sampai umah...dasatkan..setengah jam nek moto baru sampai umah...huhuhu..penat...kalo tak balik umah, aku p tempat abang meniaga... lepak n tolong2 sampai buka...

kol 7.30 petang- dah sampai umah...solat, kemas2..baru aku amik anak2... kalo aku tak p tempat abang meniaga, aku kemas2 skit, masak kalo aku larat...pastu abang balik baru aku amik anak2..kekekeke....

kol 9.oo/9.30 malam- slalunye aku tgk tv lagi n..tapi sejak 2-3 hari ni aku dah tido dah mase ni..tak tau nape tapi badan sakit2 n penatttt sgt2....

ha ni lah rutin aku seharian... aku sgt2 perlukan cuti untuk uruskan rumah ni..seb baik lah sekolah tinggal semnggu lagi...

24 Ogo 2010

Baked Pasta..lallalala....

Semalam aku rajin sgt2...disebabkan keinginan nak makan baked pasta ni membuak2, makan dengan itu, balik jek sekolah kol 5.30 petang (bulan pose balik awal) aku terus pecut moto aku ke Tesco... beli bahan2 nak masak...

Sampai umah mende pertama aku buat, ialah siapkan kek untuk Mama (kakak angkat mak dan mak usu aku)... sempena bufday beliau semalam.... aku buat carrot cake jek...pastu semalam tu aku tinggal nak sapu ngan creamcheese frosting jek.. cer tgk gambo bawah ni ha... maklum lah amatur kan.. aku tenyeh jek cream tu atas kek..tak r lawo pun..comot2 lagi2 kat tepi2 tu... maka aku pun bubuh r corak2 kat tepi tu sbb nak cover...kahhhhhhh.. atas tu pulak aku letak jek bunga2 kek tu..pastu buat daun skit (daun tak bape nak jadik sbb cream tu lembik...lantak r labu..) pastu aku tulis r hpi bufday tu..kekkeke...


ok sambung balik..pastu siap tu terkocoh2 aku solat asar (lewat ok..sila jangan tiru saya) tup2 dah nak buka pose..aku pun minum r air bandung..pastu sambung solat magrib..pastu baru proceed wat baked pastu tu... pergh lega sudah dapat makan.. makan sampai lobam ok... untuk mentong ( org jawa nye pekataan untuk makan sesudah makan malam) dan sahur....


ok ni nak tayang kasut aku lak...kasut ni aku beli kat bata..kalo tak silap ngan 1st gaji aku... sengan selesa.. macam ade span kat kaki... tapi malangnye kasut aku dah jahanam..sebab kasut ni r yang aku lenjan hari2..dah hampir rabak dah..tgk gambo ni ha sampaikan hampir nampak jari kaki aku ( dah nampak pun skit actually)..hahhhaa... tapi sayang sgt nak tukar lain..boleh gitew????


minggu ni sekolah aku ade ujian bulanan 2... aku lak kene wat soklan ujian...so bz skit minggu ni...

this week jugak maka genaplah 6 bulan aku peknen..kejap je kan...tak lame lagi dah nak banak...bestnye..tak sabar nak ade baby baru..bau baby, feeling mase tgk newborn baby... syahdu jek....aku berdoa semoga anak ini sihat dah cerdik macam kakak2nye juga... boy or girl tak kisah lah....hehhehe...

ok sini dulu..nanti cite2 lagik kay...

21 Ogo 2010

Hidung cantik....?

Amboi3x anak dara ibu nieh...tengok lah tu aksi die mase ibu nak amik gambo..isk3...

actually aku nak cite pasal ainul ni ha...pagi tadi hidung ainul sumbat..so..en.adam pakai aku breath right kid tu..masalahnye..dari sejak bangun pagi sampailah ke malam ni de takmo bukak mende tu...

maklong aku yg jage budak2 ni pun pening...ainul sayang sangat nak bukak...de kate hidung cantik....kahhhh....agaknye sebab selesa kot pakai mende tu..luas jek rase nak bernafas....sampaikan mase mandi pun sanggup ainul tutup hidung die ngan tangan..takmo kasi kene air...ish..punye r fanatik..perasan cun pulak..kekekkee...

** oh ye..sila abaikan langsir ntah ape2 aku tu eh...hhehhee

20 Ogo 2010

Camne nak besarkan anak?

"Jika anak dibesarkan dengan celaan, ia akan belajar memaki.Jika anak dibesarkan dengan permusuhan, ia akan belajar berkelahi.Jika anak dibesarkan dengan cemuhan,ia akan belajar rendah diri. Jika anak dibesarkan dengan bekerjasama, ia akan belajar menahan diri. Jika anak dibesarkan dengan motivasi, ia akan belajar menghargai. Jika anak dibesarkan dengan sebaik2 tindakan, ia akan belajar keadilan. Jika anak dibesarkan dengan rasa aman, ia akan belajar menyenangi diri sendiri dan jika anak dibesarkan dengan kasih sayang dan persahabatan, ia akan belajar menekuni cinta dan kasih sayang dalam kehidupan..."

haaa...panjang you ayat ni.,.tapi bukan i yang cakap..ahli pendidikan yang cakap....untuk renungan kita bersama....

19 Ogo 2010

Bila Ainul Menyanyi

"ibu,...ibu...telawak ratu kakiku...bila deduka..ata ibudatang selalalu..."

hahahhaa..tulah lirik lagi ibu yg dinyanyikan oleh ainul... haish anak ibu ni masuk pelat2 lagi...tapi kelakar sangat...ainul rajin nyanyi lagu ni,, in fact die memang suke menyanyi.. lagu alif ba ta lah, lagu sayang semuanya, lagu abc... dan bile ainul nyanyi, sure adik ayra akan tercengang atau akan goyang2kan tangan nak joget...

aku ade beli 2 vcd alif ba ta... dua2 memang slalu aku bukakkan untuk budak2 ni dengar...dan ainul si bijak ni, die dah campurkan dua2 lagu tu...nanti bile nyanyi, lirik lagu cd lain, lagu plak cd lain nye lagu..hahahhaa...

bile aku pasang vcd lagu2 ni..aku kasi dorang duduk kat sofa, bukak vcd.. senyap r dorang seketika.,...pastu bising sebab diorang nyanyi..tapi yang penting dorang still atas sofa..senang skit ibu nak kemas umah... kene wat keje cepat2, sebab ayra sudah pandai turun sendiri dari sofa tu..huhuhu...

sejak aku pasang vcd teletubbies ni...perkataan yang ayra sebut sepanjang masa "eeeooooo".. dah cam teletubbies gak..kekeekke...dah lah makin kuat makan sekarang ni..pantang suap makan kat mulot..kejap jek abis...pastu kalau lambat suap marah..walaupun sebanarnye makanan tu nasi yg ibu ngah makan...ish2...main belasah je die kan....badan pun dah makin bab...actually peningkatan yg baik untuk ayra yg selama ni kurang berat badan...

hmmmmm..sebut pasal ayra, hujung bulan ni ayra genap 1 tahun umurnye..dah besar kan..kejap je masa berlalu... tapi ayra tak leh jalan lagi... boleh berdiri, tapi tersangatlah M..... slow2 die akan duduk balik...lagi rela merangkak...ishk3 anak ibu nieh...tapi takpe..perkembangan anak kan berbeza2.. setiap anak tu tak sama...yang penting..ayra sihat..

okies..choww...nanti sambung lagi...

14 Ogo 2010

Macam-macam ada...

Entri kali ni aku nak cite pasal mende2 yang aku dah buat dua tiga bulan ni..

Sepanjang 2-3 bulan ni aku fokus beli barang anak2...so kalau ade sale pampes ke susu ke memang aku beli lebih... slalunye beli kat tesco lah... aku beli fitti rm24.90 jek kalo promotion..kalo takde promotion mahai, rm34...pampes drypers ngan huggies pun beli mase promotion gak rm31+.. cian anak2 asik pakai pampes murah jek, skali skala leh r pakai pempes mahai skit..kekekeke...ade gak aku beli cap tesco, rm28... haaa ni r die stok pampes ainul ngan ayra, tiap2 bulan beli lebey, akhirnye melambak kat atas almari, tu pun ade lagi satu aku lom letak...


Susu pun same....tapi sebab anak2 kuat isap susu, skrg stok susu dah berkurangan.. ade 3 peket dutch lady 123 untuk ainul dan 2 peket dutch lady langkah 2 untuk ayra...bulan depan dah leh campur dah susu budak2 nieh sebab hujung bulan ni ayra dah masuk setahun..hikhikhik....senang aku..beli sekali jek...minum r kamoo due beradik.... adik kecik nanti ibu nak kasi susu badan jek....

persiapan raya lak... baju anak2 dah beli...sendiri beli dan yg mak cik aku kasi...kasut pun same dah rembat seketul sandal untuk ayra dan seketul selipar untuk ainul, sandal kecik tu nak kasi ayra wat basahan lah konon2 nye..skali, tak reti2 jalan...akhirnye wat raya lah jugak...sume2 ni aku beli kat tesco, banyak jenama tesco...kekekekeke...

untuk aku??? aku cume dapat beli beg tangan untuk diri sendiri... 2 ketul rm 40... kat tesco gak..kekkekek


ni plak baju kurung ainul dan ayra, same saiz..so kalo ayra pakai besar lah..tapi takpe, nanti aku kecikkan sikit...ingatkan nak jahit sendiri baju raya budak2 ni tapi tak tau sempat ke tak...so beli r seketul sorang dulu kan..nanti seminggu pas raya, aku cuti, leh r bertapa depan mesin jahit tu jahit ape yg patut....baju raya sendiri pun lom jahit lagi..ingatkan nak wat jubah jek..simple...cam jubah yg Yam slalu pakai tu...hhehehe.... baju melayu abang lak...aku dah buat baju die..tapi disebabkan aku tak blaja lagi camno nak jahit seluar, so aku beli gak sepasang untuk abang... kekekeke...same warna ngan adik aku Mamat punye... Mamat ni lah beria2 nak sedondon raya kaler ungu...

langsir pulak, aku lom jahit2 lagi..huhuhuh...takde mase sekarang ni,...lagipun rail langsir pun abang lom pasang lagi...lagi r tak semangat nak menjahit..kahhhh..boley ke camtu...alasan je kan..kekeke....aku beli kaler putih jek..rembat kat jakel mase sales...simple sgt2...tirai belakang aku tak beli pun..nanti2 r..tahun depan ke....hahaha...pilih warna putih ni sebab warna tak pudar..pastu umah aku lah tahun ni aku cat kaler pepel..so nak matching r konon2..hahahaha....
aku beli frame gambo ni kat kedai rm5 tu..gambo tu aku print jek..letak kat atas tv..ingat nak gantung..ntah bilenyer lah nak digantung tu..tunggu en somi ade mase... ni lah kaler pepel kat tempat tv..kat dinding lain pepel cair skit...tapi cat diding pun lom siap..kat bawah2, celah2 sume...pintu pun lom abis cat...huhuhu...


mmmmm..persiapan baby baru..dah beli skit2...pampes belum, yg lain2 pakai kakak2 die punye jek..tapi niat ni nak kasi baby menyusu badan sepenuhnye...so kene masuk dalam wishlist set spectra3...tengok promotion kat dalam majalah Pa&Ma dekat 6rat gak..tengok r camno..tapi masih ade 3-4 bulan lagi nak beli kan...lampin tu aku beli nak buat bedung baby..tengok comel jek....
sejak akhir2 ni aku sgt rajin buat kek..same cam peknen kan ayra dulu..kek span, kek coklat, cis kek.. ade r sorang dua order, tu pun sebab mak usu aku bawak p sekolah die, cikgu2 tu rase, pastu dorang nak order pulak... aku lak bukan makan sangat pun...tapi en.adam suke makan..pastu kadang2 buat untuk potluck kat sekolah... la ni bulan pose ingat nak jual kek skali..tapi tak dan nak buat lah...malam dah penat sudah...tak larat...biarlah en.adam jual air jek...oh ye..en.adam macam tahun lepas gak, jual air soya, bandung dan tembikai susu...



kandungan aku skrg dah 22week.. nak masuk 23 week..lebih kurang 14-15 minggu jek lagi nak banak...perot pun makin besar.. badan pun makin besar, punggung pun makin lebar, sampai kawan2 kat sekolah kate, makin seksi... pergh..ni pas banak memang jenuh nak kuruskan badan....


hope tahun ni dapatlah aku puasa penuh...dan mudah2an raya tahun ni lebih meriah, sebab aku pun dah kerja, tinggal pun de kat dengan family...dah harap2 ayra dah leh jalan r mase raya nanti..hehhehee....ok sambung len kali k..nak bungkus soya panas dulu....

12 Ogo 2010

Ramadan datang lagi...

Pejam celik..pejam celik Ramadan sudah datang lag..sekejap je rase..tahun ni tahun ke3 aku puasa semasa mengandung... tiap2 tahun...kahhhhh....

Tahun pertama dulu, peknenkan ainul, 2 hari tak dapat nak puasa sebab muntah2...tahun kedua pula, peknenkan ayra, seminggu je dapat puasa sebab hari ke 8 Ramadan tu aku dah bersalin.. tahun ni pulak..insyaallah nak puasa penuh..hikhik..

tahun no aku rase pasti mencabar sikit puasa..sebabnya, aku dah bekerja.. dengan tekanan kerja melayan pelajar yg macam2 ragam...dengan bilik ert yang tinggi menggunung tu dan kelas2 lain yg kene panjat... tapi takpe i'm supermom.. pasti boleh n kene think positive...

Persiapan raya? baju raya anak2 sume dah beli, baju abang pun dah, baju sendiri je belum... ingatkan tahun ni nak beli kain nak jahit jubah biasa jek... lagipun perot pun makin besar kan.. kuh raya..dah tempah dah..buat dua tiga jenis je kot nanti...

aku? aku makin besarrrrr... sangat besar rasenyer berbanding pregnancy sebelum ni... la ni baru 5 bulan + berat sudah 75kg...huhuhuh...aduyai... tersangat lah kan besarnya berbanding sebelum ni.. slalunye berat aku hanya akan mencecah 70 bila dah full term... pasrah sungguh..pas banak nanti kene bertungkus lumus mencapai berat badan asal 63kg..huhuhuuh...

ok setakat ni dulu..kalo rajin lagi leh update lagi k...

3 Ogo 2010

Ya Allah..selamatkanlah kucing itu...

Kejadian ini berlaku petang tadi..mase aku dalam kete balik dr sekolah....

Sampai kat traffic light kat pelangi indah tu, tiba2 aku terpandang seekor anak kucing..lari2, lompat2 kat depan keta... comel sgt... tapi...

Blom sempat kucing tu nak lintas jalan, kete tu dah gerak sebab lampu dah hijau... menjerit2 aku..nak pi selamatkantakleh..kalo kat line sebelah sempat gak aku selamatkan..huhuhu...

kete pertama kucing tu dapat elak..kete kedua dan ketiga tak dapat elak..depan mata aku kucing tu kene lenyek ngan tayar kete... menjerit2 aku dan en.adam... kesian sgt2 kucing tu...tapi betullah gaknye kucing ni ade 9 nyawa.. dah 3 kali kene lenyek tak mati.. dan kali ke 3 tu baru kaki kucung tu patah (gaknye lah)...sbb dah takleh jalan pakai kaki blakang..kaki depan je boleh gerak.... kesian sangat2...kereta2 seterusnya yang perasan sume elak kucing tu...

then trafic kembali merah...kucing tu sembunyi sebelah tayar kete yang berhenti kat depan die..menyelamatkan diri sekejap...tapi ntah sampai bila anak kucing tu boleh selamat aku pun tak pasti sebab lepas tu turn line aku lak jalan...huhuuh.. dalam perjalanan balik tu sedih sgt2..melalak2 sudah..kesal pun ade sebab tak dapat selamatkan kucing tu... dan terfikir2 gak camne lah anak kucing tu leh ade kat tengah jalan...jauhnye de dah jalan...

Ya Allah..selamatkanlah anak kucing tu dan semoga ada orang yang menyelamatkan dan merawatnya..aminnnn...