Sembang Lyana: September 2010

29 Sep 2010

Suasana kelas ku

La ni aku nak tunjuk skit suasana kelas aku...ni kelas 2C2 yang aku dok marah2 tadi siang..hehehee... bukan pe...moody kot sebab lapar n dorang ni bising macam kerja dah siap jek....gambar ini dirakan di bilik masakan... oppssss...hari ini saya tak ajar memasak ok...hari ni dorang kene siapkan kerja kursus...

ok..gambar di bawah lak gambar ape yang aku kene ajar...ni pola blaus... untuk pelajar tingkatan 2.. diorang kene buat dalam kertas minyak sebelum di susun di atas fabrik yang akan dipotong sebelum dijahit...hikhikhik...kerja kursus gak ni...tapi sampai buat pola jelah...jahit takyah...tapi kalao ade mase nak ajar budak2 ni jahit gak...cian dorang..apelah gune belajar ERT kalo tak dapat dipraktikan kan....


tu saje cite sekarang...nanti2 aku sambung....

Resipi Risoles


OK....ni aku up kan balik post dari fotopages aku k....

ni resipi risoles...ala2 lempeng beriniti..memang sedap walaupun leceh skit nak buat...dulu aku buat ni untuk gathering mommies...sabtu lepas aku buat mase kawan2 cikgu sekolah datang umah aku....resipi ni aku edit sendiri ikot tekak aku dan imaginasi mase merasa risoles sebenar...hikhikhik

RISOLES AYAM
Bahan kulit:-
500g tepung gandum
300ml susu segar (atau sus tepung+air)
1 biji telur
sedikit air jika terlalu pekat
secubit garam

Bahan inti:-
1 biji bawang besar kuning (potong dadu)
1 biji bawang putih (cincang)
1 paket kecil sayur campur
1 biji kentang (potong dadu)
1 keping dada ayam (potong dadu)
1 sudu teh gula
1 sudu teh pati ayam
secubit black pepper
secubit garam
1 sudu besar mayonis

Bahan salutan:-
1 biji telur dipukul sedikit
1 cawan breadcrumb (atau cornflake atau biskut kering dikisar)


Cara-caranya:-

1. Untuk wat kulit tu, campurkan tepung, susu, air, garam dan telur sampai sebati ala2 nak wat lempeng. Pastu dadarkan atau masak cam lempeng, tapi 1 side jek..takyah terbalikkan dan jangan garing.

2. Sementara nak wat lempeng2 tu, leh r wat inti.

3. Untuk inti, tulis bawang putih.masukkan ayam dan kentang. Letak sikit air sampai kentang empuk dan ayam masak.

4. Bile kentang dah empuk campurkan bawang besar dan sayur campur. Tambahkan juga garam, gula, black pepper dan pati ayam. Masak sampai inti ni kering.

5. Bile dah sejuk inti ni, gaulkan dengan mayonis.

6. Lepas tu letakkan sedikit inti ke atas lempeng tadi(side yg tak dimasak kat bahagain luar), gulung ala2 kuih dadar atau popiah.

7. Celupkan gulungan tadi dalam telur dan salutkan dengan breadcrump rata-rata.

8. Pastu leh r goreng dalam minyak yang banyak sampai kekuningan. Leh gak ganti inti ayam ngan sayur sahaja, atau daging atau ape2 lah yg berkenan di hati


Contest Teka Duit Syiling 50sen

jawapan saya : rm98

jom kite join contest yang kak yies buat..

maklumat lanjut klik

Syarat Penyertaan : MUDAH SAJE

1. Terbuka kepada kesemua blogger yang mengetahui atau terjumpa atau terbaca atau terikut atau sebagainya mengenai blog nie.

2. Sudi menjadi FOLLOWER di blog ini (sukarela yer..tiada paksaan..seperti biasa la, kalo buat contest mesti menjadi follower..bukan per..senang nak review blog peserta nanti)~DONE~

3. Add kan LINK blog ini pada blog memasing.~DONE~

4. Add kan LINK contest ini di entry memasing yer.~DONE~

5.Add kan banner contest di side bar blog memasing.~DONE~

Pokoknya aku...!

Cinta, kasihku
bagaikan dedaun merimbun
sabarku
adalah ranting menjalar
jiwa, hidupku
bagaikan dahan teguh
semangatku
akar yang menjalar....
dan diriku
pepohon merendang
pokoknya aku...!

hahahahaha

23 Sep 2010

Membesar dengan jayanya

Update Pregnancy

membesar dengan sihat dan jayanya..itulah aku... kelebaran tahap transfomer dah aku rase...kahhhhh... nak kate makan banyak tak r jugak..mayb lah kan sebab aku banyak makan kuih raya kot...kekekkee....

base on my previous pregnancy, berat badan on full term adalah around 71-72kg saja...tapi sekarang ni barulah 7 bulan, tapi berat aku 73kg ok.... adoyai...agaknye kalau dah nak banak nanti jadi cam tong dram lak aku... tapi apepun janji baby sihat..dah aku berdoa moga2 baby ni besar lah sikit..sebabnye, ainul dulu keluar beratnye 2.71kg, ayra pulak 2.2kg.. Ayra hampir kurang berat badan..seb baik mase tu de nak menyusu, so tahap glucose dalam darah stabil, boleh lah balik umah... so aku taknak r bende yang same berulang lagi..hopefully....

apepun...pregnancy kali ni lebih kurang mase peknenkan ayra....muntah2 sume..tapi tak kerap...but berterusan sepanjang pregnancy...sampai sekarang ni pun aku still muntah2 sekali sekala.... badan memang kerap letih..dan yang paling ketara, tahap kemalasan aku ni, tahap nobita dah...tidooooo jek...!!!
cian en.adam... kene bangun malam buat susu anak, kene tolong basuh baju, sidai baju, tolong kemas dapur...hahahha...aku buat sikit2 jek... manje lah plak... cian laki aku sampai demam2...hehhehee...

baby pulak makin membesar gak...sangat kuat menendang2...again, ade tsunami dalam perot ibu..hehehe..best sangat2...kakak2 baby pun rajin ciom2 perot ibu...rasenye ainul lah paling excited..sebab die dah besar sikit n boleh fikir kan..ayra bukan tau sangat...kalo nampak baby de nak pegang2 jek..tak pun de main kuar2kan puting..kahhhh

Update anak-anak

ayra tersangatlah rajin berjalan sejak dapat kaki ni..kemana ainul pergi die akan ikut..hehhehe... badan pun makin debab..tapi ayra still rimbun... sangat suka ajak kakak bermain..memang seronok tengok..kadang2 gaduh ngan kakak ainul...tapi slalunye ayra yang menang...garang sungguh..kekkkekeke

Ainul lak..sangat sayang adik2... selalu mengalah ngan ayra...makin pandai bercakap..kalau nak ajak adik p masuk bilik, nanti de panggil adik, "mari adik, masuk, masuk" kekekke... atau kalau de takmo adik ikot die, "adik, jangan ikot"... perkataan yang ainul sebut pun makin jelas... sangat suka membaca buku, sangat suka menyanyi..

seronok sangat tengok anak2 membesar bersama-sama.. ainul pun seronok ade kawan...ayra pun banyak belajar dr kakaknye....

tapi...

biaselah budak2 nak dapat adik ni..dua2 makin kuat meragam..haishhh...penat gak menjaga..seb baik en.adam banyak menolong....

ok tu jek dulu..aku nak siap2 n p kenek..pastu nak p sekolah terus sebab ade meeting....

22 Sep 2010

Surat dari Spp

Semalam aku dapat surat dari SPP ( Suruhajaya Perkhidmatan Pelajaran)... Surat Tawaran Lantikan Tetap....dengar cam best je kan..tapi banyak mende kene buat..huhuhuhu

1st aku kene isi borang tapisan keselamatan...nak lah pulak gambar paspot...sudah...aku takde...so kene p amik gambo dulu...

Kene pulak p pesuruhjaya sumpah untuk akuan sumpah...

Kene juga aku janji...

Last kene p medical check up... mesti r hospital gomen kan..huhuhuh...

Dan plannye...pagi ni aku nak kasi settle...tapi...disebabkan penyakit M datang... sampai ke sudah tak gerak2 dr umah..hahahha.....teruk kan..suke bertangguh2 kerja...

Ok ni baru tawaran lantikan tetap tau..pasni kene hantar ni sume tunggu pulak pengesahan lantikan tetap tu... cop2... lantikan tetap saja..lom sah jawatan....nak sah kene lah p kursus induksi dan btn segala tu.... sume ni ambil mase selama 1-3 tahun...hahahahha.....

ok ni jadual semakan dr website spp....

(sori tak edit..sekadar hiasan pun..heheh)

19 Sep 2010

Raya ke ni???

Raya ke ni?? ni bosan jek..huhuhuhuhu...tak semeriah raya2 yang lepas rasanya... aku pun lebih banyak dok umah... tapi takde orang datang pun....huhuhuhuhu

So dok umah layan anak2 jelah...pastu terajin skit, aku jahit jubah... jadi gak r untuk pakai sendiri..... apepun puas hati ngan hasil tangan sendiri..leh pakai p sekolah...pasni nak beli lagi lah kain nak jahit banyak2 skit baju....

Anak2 lak makin besar..ayra sejak dapat kaki ni rajin sungguh berjalan..kesana kemari...abis satu umah ni de round...makin meriah rumah sebab ainul pun makin suka main ngan adik yg dah reti jalan... actually banyak gambar aku nak tunjuk, tapi disebabkan kabel hensel aku tu cam hampeh, kene adjust2 dulu baru leh nak upload gambo, so aku jadik malas...hahhaha.....

aku lak makin tembum..membesar ngan jayanya...rase muke pun dah mok...dah sangat2 banyak jerawat ok... last scan dr kate baby girl...barang2 baby dah beli..semalam baru pas beli pampes n baby wipes...baju2 skit2 dah ade cam yg korang tgk kat entry2 yg lepas... kalo tak cukup recycle jek baju kakak2nye...hikhikhik...bagus gak ade anak rapat2 ni eh...dengan itu esok genaplah aku 7 bulan peknen... 2 bulan lebih jek lagi...

sekarang ni musim demam,....satu family tak sihat, mula2 ainul demam..pastu ayra, pastu ayah la ni aku lak..tapi aku tak sampai lagi tahap demam...selsema2 jek...

mase akui ngah tulis entry ni umah aku bersepah giler...anak2 lak dah tido kepenatan selepas menyepahkan umah...baik lah aku kemas dulu sementara dorang2 tu tido...ok.... chaw chin chawwww

15 Sep 2010

Raya oh Raya....

Selamat Hari Raya untuk semua yang membaca, untuk kawan2 dan sahabat handai sekalian....minta ampun kalau ade salah dan silap kami sekeluarga..

hhahahaa...hari raya ke-6 baru nak post minta maaf...boleh lah kan...

ok cite pasal raya..raya tahun ni cam agak suram skit...tak tau nape... mase raya pertama lak ayra demam... raya ke-2 ainul lak demam...huhuuh..macam2 hal kan... yang pastinya aku banyak habiskan masa kat umah jek..takde p mana sebab malas n takde mood... umah aku pun takde orang datang lagi selain mak usu, maklong aku dan ade sekumpulan budak2 dr blok ni.. tu jek... bosan kan...

tapi apepun best gak lah raya sebab boleh tengok ayra pakai baju kurung sambil jalan terkedek2...haish...comel sgt..maklumlah baru pandai jalan kan..kelakar tengok..pastu kalau ade lagu raya kat tv leh pulak berhenti kejap joget2...ok jom lah layan gambar...


ok ni video ayra berjalan terkedek2 ngan baju kurungnye...

video





ok gambar ngan ayah takde dalam henset ibu k...sume ade dalam kamera org lain,.. so tungguuu.... ehem2...baju yang aku pakai tu buat sendirik ok...tapi tersangatlah menghentamnye.,...janji jadi dan leh pakai..len kalai kene belajo betul2 cara nak jahit baju..huhuhuuh...

5 Sep 2010

Persiapan Raya Adam's Family

ok.. ade gak aku post dalam entry sebelum ni kan..persiapan raya kami...

1. baju raya : baju anak2 dah ade..baju kurung sepasang sorang..baju2 lain banyak dah... baju en.adam ade dah..baju adik aku, mamat pun ade dah... samping segala siap dah...tinggal nak kecilkan baju ayra, basuh2 semua baju dan iron..tu jek...

2. kasut: settle..

3. kuih muih : aku dah beli 2 jenis kuih.. ade gak beli kerepek... nanti nak wat kek buah dan tat nenas n almond london.. tu pun kalao aku rajin..hahahhaa

4. duit raya..dah siap masuk dalam sampul dah..

5. langsir : lom jahit..

6. cat umah : lom abis2 lagi..tinggal nak touch up...

7. kemas rumah : hari ni kemas ruang tamu dan dapur..pergh nampak luas pulak pas dah kemas dan susun balik perabot segala...mop umah belum lagi..esok2 lah kan... sarung kusyen pun lom basuh...tingkap pun lom lap..hahahha


ni jek yang aku sempat pk..len kali aku pk lagi k...

4 Sep 2010

Umur saya dah bertambah setahun lagi...!

Wawiiiii...baru je sambut birthday Ayra.. skrg birthday ibu pulak....

Selamat Hari Lahir yang ke 25 tahun untuk diri sendiri....

Umur pun dah bertambah setahun lagi... anak pun bakal bertambah nanti..dari angka 2 ke angka 3....hahhaaha... laki tetap satu ok...muahahhaa....

Umur 25 tahun ni aku rasa sangat2 bermakna..sebabnya..macam2 lah....

firstly, sebab aku dan bekerja..berkat usaha belajar selama ni..dr form 1 duduk asrama..pastu dok umah kejap..form 5 masuk balik asrama SIGS..pastu sambung pulak dok hostel Kolej Matrikulasi Melaka... Sambung lagi ke Universiti Malaya..extent plak tu setahun... akhirnya... end of december 2009 aku pun mula posting ke SMK Taman pelangi Indah... da keje..ade duit sendiri..best....!

2ndly... sebab bakal menambah baby..memang aku suke baby..nak wat camno..ekceli tereksiden jugak lah kan...tapi dah rezeki..terima jelah...ramai tanye nape anak aku rapat2..setahun sekali okay... kadang malu gak..tapi ape aku kesah..aku yang jage anak tau..aku yang kasi makan... takde maknanye anak2 kurang kasih sayang..sebab dorang dapat kasih sayang sepenuhnya dari ibu dan ayah diorang ni... dan sebab Ainul dan Ayra sangat rapat usianya, jadi mereka membesar bersama-sama, belajar banyak mende bersama2 gak.. contohnya, kalau Ainul bace 1,2,3 Ayra akan ikot sekali...haa bagus kan... memang aku akui penat sangat menjaga 2 orang anak yang kecil..dan bakal bertambah penat bila masuk yang ke 3.. tapi insyaallah aku boleh hadapainya..kan aku masih muda... aku slalu fikir.. biar bersusah2 dahulu.. nanti bile anak2 dah besar insyaallah akan senang sikit... sebab tu biarlah mereka ni rapat2 dan membesar sama2...sekali harung besarkan anak... dan insyaallah hasilnya..bila aku sambut birthday ke 40 nanti... ainul dah umo 17 tahun...ayra 16 tahun dan adik 15 tahun.... dah besar kan...

3rdly.. seronok dan rasa bersyukur sgt2 sebab dapat posting dekat JB.. memang kampung tanah tumpah darahku....hahhahaa... so aku sekarang dekat sgt2 ngan family.. susah senang ade family sama di sini....

tapi masih ade impian yang ingin dicapai menjelang usia akan datang...

aku nak beli rumah sendiri untuk kami sekeluarga... mungkin 3-4 tahun lagi baru dapat kot..takpe sabar2..

aku nak gak tukar kereta nanti...yelah anak makin besar..takkan nak nek kete kecik lagi kan... nak beli kete besar cam grand livina ke..alza pun kire ok gak lah... tapi bukan dalam masa terdekat ni okay...

dan impian nak tingkatkan skill diri... aku ni memang suke buat macam2 mende..suke masak2..suke jahit2..macam2 r suke suki... so macam2 lah skill lagi aku nak korek...hahhaha... tamak kan..tapi sebelum menutup mata, nak gak buat mende yang tak pernah dibuat..untuk kepuasan hati sahaja...

ok next...mywishlist untuk masa terdekat ni...
~nak beli spectra 3 one set untuk coming baby
~nak breadmaker

anyway thanks pada semua kawan2 yang wish my birthday...

"Ya Allah ya Tuhanku... ampunilah dosaku dan suamiku..berkatilah rumahtangga kami...jadikanlah kami dan anak cucu kami golongan yang mendirikan solat...panjangkanlah umur kami, murahkanlah rezeki kami... Ya Allah..jadikanlah anak2ku anak yang soleh dan solehah..jadikanlah mereka anak2 yang taat kepada ibu bapa, taat kepadaMu dan RasulMu..fasihkanlah lidah mereka, tajamkanlah akal mereka dan terangkanlah hati mereka Ya Allah..tetapkanlah dalam hati mereka iman terhadapMu dan RasulMu..Jadikanlah anak2ku anak yang bahagia, berjaya dan cemerlang di dunia dan di akhirat...KepadaMu aku berserah diri dan kepadaMu aku bermohon pertolongan Ya Allah..aminnn......"