Sembang Lyana: Oktober 2010

27 Okt 2010

Aku yang malas 2.....

Haipppp.... dah bape hari ni malas jek rase nak update blog...bukan stakat malas nak update, kalo blogwalking pun aku asik bace jek, tak komen2 cam slalu...huhuhuh....

nape ek???

sebenarnye malas nak tunggu maxis berukband ni ha..lombab...

lagi aku bz kat sekolah.. dah nak abis bulan 10 ni...nak kene siapkan markah kelompok kerja kursus pelajar, b4 that kene double check kerja kursus tu dulu.. dan.. kerja2 kursus tu pulak aku kene masukkan dalam fail satu2....untuk 7 kelas....

kenapa tak siapkan awal2....

dah soh dah pelajar ni buat awal2...cepat2... tapi tau jelah student...tak datang lah...tak bawak lah...tak siaplah..macam2...geram aku...!

kertas soklan ERT lak kene stapler esok... jumaat dah exam dah...

dress untuk hi-tea tak siap lagi...jap g en.adam balik keje baru nak sambung buat...

jumaat ni dah kene buat cupcake dah lah (aku sponsor untuk hi-tea) sebab sabtu nak p umah atok... family day + sambutan bufday atok...

hahahhahaa..macam banyak keje kan...tapi sebenonye takde r banyak sgt... rasenye masih boleh handle lagi... cume.... harap aku diberi kekuatan dan kesihatan jelah...

oh ye..perot aku dah makin besar ok... kalo dulu slalu org cakap kecik jek..skrg dah beso..sampai aku lak rase tak larat (slalu tak rase camni..hari ni jek rase)... dah makin padat..baby gerak skit jek dah rase cam tsunami... tapi enjoy sgt2 feeling ni..sbb pasni sure miss saat2 ni kan...(aku cadang nak merancang 2 tahun).. pinggang n ari2 dah start sakit2...perot pun en.adam kate nampak dah turun....

mmmmm...aku still naik motor ok...kalo en.adam off day je die leh hantar.. mase ni lah rase menyesal sebab tak amik lesen kete awal2 (menyesal kemudian tidak berguna..) hahahahhah......

ok nanti sambung k...aku dah jadik model sikat rambut lak...haishhh anak2 perempuan ni....


22 Okt 2010

Spa dirumah : Khasiat Scrub Kopi

Hai semua... hari ni en.Adam cuti... jadinye hari ni aku pun terrajin..masak nasi lemak untuk makan satu hari ni dr pagi sampai ke malam...kekeke...
pastu kan..sambil2 kat dapur tu, terpandang lak aku serbuk kopi cap kapal api...dah lame tak gune sebabnye skrg aku minum kopi yang dah siap2 diuncangkan....
so what???

sooooo...datanglah idea kat kepala otak aku ni ha...melalui hasil2 pembacaan aku selama ni kat majalah2, kopi ni boleh buat scrub ok...maka...pagi tadi...aku buatlah home spa...kekekeke... pekerjanya sape lagi kalo bukan en.Adam...menjadi mangsa kemanjaan isterinya... terpaksa r enAdam mengscrub belakang badan aku...kahhhhhh

ok ni resipinye....
Scrub Kopi
5 sudu besar serbuk kopi
5 sudu besar madu
cara2nya:
1. campurkan sahaja kopi dan madu
2. lumurkan di muka dan badan (satu badan aku gune ok...ngan muka2 skali aku sental)
*ok..kalo korang rase cam sakit2 badan..masuk angin segala, leh tambahkan halia yang ditumbuk halus...mesti kuar angin2 tu sume...hehehhehe....
berkesan ke?
berkesan ko...halus mulus kulit i tau...kahhhhh.....maklumlah jarang menyental kulit... kekekekkekee...
ok ni ade sikit info pasal kopi... meh kite kongsi ilmu tentang khasiat kopi ni....

Khasiat kopi untuk kecantikan

skrub kopi, coffee scrub


1. Mampu menanggalkan sel kulit mati dan memperbaiki kulit yang rosak.
(tanggallah kan segala daki2 tu...kulit2 kering n bersisik2 tu sure tanggal)

2. Dapat memberi nutrisi pada kulit.

(Kaya dengan antioksida..bak kata maya karin..so leh r melambatkan penuaan)

3. Menghilangkan bau badan.
(ko pakai scrub ni ko bau kopi nanti..bau badan pun org dah tak pasan... lagi2 kalo ko pakai + lak ngan halia...keeke...takde lah..pas scrub tu mandi r cam biase kasi wangi2...)

4. Mampu merevitalisasi sel kulit baru dan menjaga kelembapan kulit.
(plus khasiat madu..lagi lah umpppphhhh...hehehe)

5. Mampu menghilangkan bekas jerawat, belak2, dan noda hitam.
(blackhead kat hidong pun tanggal)

6. Mampu menghilangkan selulit jika dilakukan secara teratur.
(sesuai lah untuk mak2 cam aku ni kan...kekeke....)

7. Dapat memperbaiki peredaran darah dan memecah lemak di tubuh yang dapat menimbulkan selulit.
(lagi2 kalo pakai kopi yang ala2 kasar2 skit kan...rase cam kene urut lah kot...kekekeke)

8. Berfungsi sebagai astringent karena kandungan pH-nya sama dengan kulit kita (4.5) sehingga mampu mengurangi dan menghilangkan jerawat ataupun noda di kulit.

9. Memberi perlindungan terhadap sinar UVA atau UVB.

10.Bermanfaat sebagai detoksifikasi tubuh.
(waaa...camni leh buang toksin dalam badan lah kot..kan..kan...)

ok ni jek kot....korang nanti leh r try2 ye...bukan ape..saje manja2 kan diri kan...

ada lagi resipi skrub kopi yang i share
klik sini ya
Homemade Scrub Kopi

21 Okt 2010

Haish...macam2 lah cikgu Mely nieh...

Hari ni saje nak tunjuk meja kerja aku yang bersepah ni...kekekkee.... aku rase ni lah antara meja paling bersepah kat bilik guru ni...kekekkkke

cikgu Mely yang masih boleh senyum walaupun tensen ngan mejanya



Meja bilik guru yang bersepah sungguh...rak pun tak berkemas....tolong...i need a time to manage my own table...kahhh....Kertas berlonggok2 tu soklan peperiksaan akhir tahun yang baru selesai distapler....ni lom susun ikot kelas lagi ni...senin depan pekse dah..hukhukhuk


Ni pulak fail kerja kursus pelajar...ni baru 3 kelas...ade lagi 4 kelas ERT yang kene disemak dan kene kejar pelajar siapkan kerja kursus....hehehheheheee

bersepah kan? takpe nanti aku ade mase aku kemas k...


20 Okt 2010

Pengalaman Kehidupan Sebagai ibu muda

Assalamualaikum semua...

Hari ni aku nak kongsi pengalaman kehidupan aku, seorang Malyana Mansor, seorang ibu muda (eceh muda lagik taw,,baru umo 25 tahun..kekekek) yang baru mula bekerja dengan 2 orang anak kecik... plus seorang masih dalam perot..kekekkek

Kenapa nak kongsi...

sebabnye ramai sangatlah yang menanya camne aku leh jage budak2 nieh...huhuhuh..pastu skrg ni peknen lagi lah tu...dan aku banak setahun sekali (yang slalu org pandang pelik jek ngan aku...suke hati aku r nak banak setahun skali pun kan..aku yang push dalam LR ok...) slalu gak orang tanye, tak penat ke atau aku mampu ke???

cerita sebenar.....

ok..Ainul lahir mase umur aku 23tahun..takde r muda sgt aku rase...mase ni rasenye wanita memang dah bersedia untuk menjadi seorang ibu...pada aku... aku dah biase sbb aku pun ade adik2 kecik yang aku pernah tolong mak uruskan...

Mase ni aku masih belajar..dan en.adam bekerja seorang..... untuk orang yang duduk kat KL tu memang r tak cukup kan pendapatan seorang saja dalam keluarga...tapi alhamdulillah aku dapat harunginya...salah satunye sebab aku breasfeed ainul mase tu dan en.adam p keje bawak bekal...kekekekkee.....jadinye duit makan dan duit susu sudah jimat...

Ainul pulak memang tak banyak kerenah mase keciknye...Alhamdulillah...senang sgt2 nak menjaga...tak banyak meragam...pampes pun leh terima segala jenis pampes...mase tu kene ukur baju dibadan sendiri lah kan..kadang2 aku kasi pakai pampes cap c4, kadang2 cap giant..., fitti dan macam2 lagi...

tapi kan kehidupan tak selalunya indah..camtu gak kehidupan kami 3 banak ni... bile en.adam benti keje mase tu(atas beberapa masalah yang takleh bla) makan bermulalah episod tragik keluarga kami...haish macam2 lah kalo nak cite.. kalau nak dikenang melalak dibuatnye...tapi yang penting kami penah merasa hidup yang sgt2 susah... :( alhamdulillah mase tu kami masih kuat menempuh ujian Allah...dan hasilanye aku masih berada di sini sekarang....hehehe

Masuk tahun akhir pengajian aku, aku peknen lagi..ecehhhh konon2 nak naik pentas amik scroll nanti dengan baby dalam perot lah kan..hehehee....memang mase tu ayra lahir tetap2 lah lepas graduation day tu..tapi sayangnye aku tak dapat gak naik pentas..sebabnye...??? aku tak abis lagi bayar yuran RM700...hahahaha.... malang kan... tapi nak wat camner... memang dah bukan rezeki aku mase tu,...walaupun penat aku dan abang mencari duit nak meminjam untuk bayo yuran aku tu... :(

OK..Akhir bulan ogos 2009 tu aku banakkan ayra...dah memang rezeki anak kan..penghujung bulan december 2009 tu aku dapat posting di sekolah yang aku mengajar sekarang..SMK Taman Pelangi Indah, JB

Bermulalah Kehidupan yang baru....

Aku bersyukur sgt aku dapat posting kat JB ni..dekat ngan family aku...mase mula2 balik jb ni aku menumpang umah mak usu aku..skrg kami menyewa sendiri kat umah PPRT kat sini (masih dekat ngan family aku)

camne aku jage budak2 nieh?

berbalik pada cerita asal...

sebenarnye anak2 aku ainul dan ayra ni tersangatlah senang nak jage kan....sebabnye, dorang ni kalo tido malam tak hengat dunia..(nak ingat dunia camno...tido lambat....) haaa bangun lanmbat...kol 9 atau kol 10 atau kol 11 pagi barulah bangun tido.... kalau anak2 bangun awal pun..dorang akan mintak susu dulu pastu mainnnnnnn.....

kalo dorang bangun awal leh r aku masak2 skit...lempeng ke, bubur ke...kalo dorang dah bangun lambat memang takde lah kan...tapi skrg memang tiap2 pagi r kene masak sbb en.adam dah keje tempat baru, bawak bekal p keje... mandikan anak2, main ngan dorang, kol 11.45 baru aku hantar anak2 p umah pengasuh(maklong aku).

satu bende yang membuatkan aku senang adelah en.adam yang rajin....slalunye kalau budak2 ni merengek tengah2 malam nak susu, en.somi lah yang akan bangun membuatkan susu,...hehhe...

balik keje nanti, kol 7.30 aku sampai umah, aku akan amik anak2 dulu...tapi kalau umah bersepah sgt2..aku akan kemas dulu b4 amik dorang..(kene amik b4 kol 8)... masak untuk malam..kalo lauk pagi dah abis atau pagi aku masak nasi goreng je, malam aku masak lah... sambil2 anak2 main tu (kalo aku masak anak main kat dapur), aku siapkan masak...kalo abg shift petang, kol 11 baru sampai umah...so kol 11 tu nasi , air pans sume dah terhidang lah... cam biase..anak2 aku lom tido lagi..selagi lampu dan tv tak tutup..... dan selagi ayah dan ibu tak letak kepala kat bantal...kekekkeke

agak senang kan nak uruskan budak berdua ni.... memang senang sgt2...cume perangai masing2 jelah yang kene sabar... aku memang bukan jenis manjakan anak compare to en.adam... kalau anak nangis sebab tak dapat barang mainan ke memang aku biarkan jek... sbb yg aku belajar, once kite dah layan, nanti next time dorang tau kalo nak dapatkan sesuatu mende tu dengan senang, dorang cume oerku nangis jek...kalo ngan ibu de ni sory lah..kekkeke... kadang2 ade gak kawan2 kate aku ganas jage anak...tapi ni memang cara aku....anak2 ni belajar melalui pengalaman..and they absorb everything..sgt cepat..cam span...

dan kalo stakat jatuh2 sikit, selagi dorang tak p kat aku., aku tak lah pujuk2 kan.. kang asik nak nangis jek..sbb tu budak berdua ni lasak...

macam kesian kan anak2 ni..cam kurang kasih sayang..eh takde lah...anak2 tetap aku sayang..peluk ciom memang satu kemestian..tapi anak2 kene gak disiplin...kalau sayang anak tangan2 kan.. aku memang pukul pakai hanger...hahhahaha.... sbb kalo aku pukul pakai tangan, nanti tangan aku gatal....

sebenarnya, ainul dan ayra ni banyak sgt perangainye...lagi2 sejak nak dapat adik ni...dua perangai yang berbeza..ainul sgt banyak akal nak main ape...nak sepahkan ape... dan adiknye, ikot.... nanti berebut mainan..nangis...tapi yang menang, adik ayra...kekeke..garang kan adik...leh geget tangan kakak tau...

setahun sekali banak tak penat ke?

penat wei..sape kate tak penat... ko nak bawak perot lagi..ngan anak kecik2 lagi... tapi... sendiri buat sendiri tanggung lah kan..aku yang willing nak beranak dekat2 ni..so means aku willing nak curahkan segala kudrat aku untuk menjaga kedua2 anak ni..oh ketiga2 nanti..kekeke.... sebabnya..memang perancangan aku camni...nanti kalau aku umo 40. anak dah besar2, insyaallah dah boleh diharap nak tolong itu ini...kan...

dan insyallah, kalo umo panjang, dah leh ade cucu dah..kekekkee... mudah2an semuanya mengikut perancangan..tapi ini hanya perancangan..mane r tau nanti umo 35 aku gatai nak ade anak kecik lagi pulak kan...sape tau.....

tapi still aku rase takde r susah sgt..mungkin sbb anak2 aku ni girls...selasak2 dornag ni pun,lasak ala2 girl lah kan...ramai lagi kat luar sane ade anak2 kecik2...dan boys... contoh teha dan kak sally(pcm)... lagi mantop dorang ni aku rase compare to diri sendiri..kekekeke

dan insyallah, kalo umo panjang, dah leh ade cucu dah..kekekkee... mudah2an semuanya mengikut perancangan..tapi ini hanya perancangan..mane r tau nanti umo 35 aku gatai nak ade anak kecik lagi pulak kan...sape tau.....

oh ye..anak2 aku masih menggunakan pampes fitti..kadang2 kalo ade promo, aku beli huggies atau drypers...susu lak..same2 minum susu dutch lady 123..baju? share... walaupun ibu ayah dah bekerja. still kene jimat2 lagi..sebabnye..banyak lagi utang tak bayo..hahahahahh

ok takat ni dulu aku share...leh kali cite lagi k...



16 Okt 2010

Pengalaman bersalinkan Ainul dan Ayra

Hari ni takde buat ape so aku blogwalking jelah n bace pengalaman bersalin orang...hehehe... tetibe rase nak share lagi skali lak pengalaman bersalin aku...kekekkee

Pengalaman Bersalinkan Ainul

Mase ni umur aku 23 tahun...masih belajar di UM dan mase ni tahun 4 kot....(sendiri pun lupe)... aku p kelas cam biase je sepanjang peknenkan ainul...so banyak lah berjalan n ke dewan kuliah, lagi2 fac science kan ade mid valley (dewan kuliah atas bukit)....

Aku nye due date 1/4/2008.... tapi mase 27/3 tu dah keluar show, darah+lendir... pagi tu aku bangun rileks jek p toilet sume... pastu kol 8 pagi rase lapo soh abg p beli bekpes.... mase ni biase r rase sakit2 perot kan dah nak due date.. b4 bekpes p toilet lg tgk dah kuar show tu...

pagi2, aktiviti wajib aku, on YM bersama mak2 hayam rock....maka ambil lah peluang tanye ape yg patut, bekpes, pastu p sepital...

10.00 pagi
sampai HKL..contraction 3 minit sekali.. ramai lak nak banak same..tunggu turn..pastu kene cek tekanan darah lah, air kencing lah macam2...dr kobek2 tengok dah 5-6 cm...

11.05 pagi- sampai LR

11.30 pagi- dr pecahkan air ketuban.. de tanye nak Epidural ke? takmo aku...takotttt kene cucuk kat bakang badan tu...huhuuuh

soh misi panggilkan abang

12.30 tghr- dah bukak 9.5cm...takleh teran lagi kate misi... tak r sakit sgt..tapi sgtttttt susah nak tahan dr nak meneran tu.... resah gelisah aku rase...seb baik en.adam ade sebelah....

1.10petang- push punye push akhirnye lahirlah Ainul Madhiah dengan berat 2.71kg

alhamdulillah..senang nak lahirkan Ainul...

Pengalaman melahirkan Ayra

Ayra lak aku kandungkan mase belajar tahun 5 kat UM (aku xten setahun)... tapi Ayra lahir aku aku lepas grad...

due date sepatutnye 17/9/2009

29/8/2009

6.00 pagi.. aku terbangun sebab sakit perot…rase contraction dah setiap 17 minit..

11.30 pagi..aku pi sepital…mase tu contraction dah 5 minit sekali…

12.30 tengahari sampai hospital…punyelah lapo..ah lah tak makan ape…doktor cek dah 5 cm mase ni..sebelum naik LR aku dengan selambanya makan roti depan misi2 tu sume..kekeke….(misi yang suruh makan) oh lupe mase ni 8 Ramadhan..kekkekeke

1.40 tengahari doktor pecahkan air ketuban..punyelah susah..di kobek2nyer aku..huhuuhh…rase cam nak marah jek ngan dr tu..seb baik dr tu pompuan..baik lak tu..huhuuh…

1.59 dah 9 cm..rase cam nak teberak jek..mase ni abang masuk LR..tengok jek muke en somi trus rase tak tahan nak tebanak (terus lembik..nak mintak kesian r konon..haha)..misi cek dah 9 cm..de kate leh push..aku ape lagi push r…

2.00 maka lahirlah my Ayra Maria…leh r pulak misi tu dok bising2 kat aku cakap keciknyer anak awak dik…huhuuhh…. apepun thanks misi2 n doktor yang menyambut babyku…

hahhha..tu jek..alhamdulillah kedua2 anak mudah dilahirkan...tak tau lah camne bab ke 3 ni pulak...huhuhuhuuu


15 Okt 2010

Intipati Bajet 2011 dan aku.....

Hari ni perbentangan bajet 2011 kan..tapi sebab aku kerja, so tak dapet lah aku nengok... jadi aku search je dalam tenet...dan ni ade isi2 penting yang agak2 berkaitan ngan aku...

PTK diganti sistem penilaian baru Jun tahun depan

-->ok lah ni..skrg ni mungkin r aku tak kisah sgt sbb aku lom sah jawatan...hehehe..tapi bile dah sah nanti mesti rase penting sistem penilaian untuk nek gaji nieh...

Kakitangan Gred 54 ke bawah, pesara terima bantuan khas RM500

--> alhamdulillah..dapat lah sikit daripada tak dapat langsung kan....

Skim Rumah Pertamaku akan diperkenal

-->> i like....

Cuti bersalin sehingga 90 hari untuk kakitangan awam wanita

-->>wauuuu...bile start ni..kalo start serta merta baguslah..kalo taun depan baru dikuatkuasakan, tak merasalah aku..lain r kalo baby overdue 15 hari..hahaha tak mungkin....
-->> syaratmye..hanya dibenar 300hari sepanjang perkhidmatan...waaa kalo camtu aku leh banak 3 kali lagi lah kan..(termasuk kali ni)

Cukai jualan telefon mudah alih dimansuh

-->>camni murah sikit r rege henset kan...

Duti import 300 barangan kegemaran pelancong dimansuhkan

-->>makin sonok r korang soping nanti kan...hehehhehe

ok tu je kot...hehehhehe....korang camne pulak???

Sabda Rasulullah SAW tentang anak2....

Aku dapat ni kat facebook gak...
sebab best dan sangat berguna, aku share kat sini yer...

1. Bau mulut atau tubuh anak-anak adalah sebahagian dari angin syurga.

2. Syurga adalah sebuah kampung ketenangan, tidak akan masuk ke dalamnya kecuali orang yang menyukai anak-anak.

3. Barangsiapa menyenangkan anak perempuannya, maka darjatnya bagaikan orang yang sentiasa menangis kerana takut kepada Allah. Orang yang menangis kepada Allah maka api neraka diharamkan menyentuh tubuhnya.

4. Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat di syurga. Nisbah di antara dua darjat adalah 500 tahun.

5. Barangsiapa keluar ke pasar untuk membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan mambawa buah tangan untuk anaknya, nescaya dia akan mendapat rahmat dari Allah swt dan tidak akan disiksa di akhirat kelak.

6. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak laki-laki. Barangsiapa menyenangkan anak perempuannya, maka seolah-olah memerdekakan anak Nabi Ismail.

7. Perintahkanlah anak-anakmu mengerjakan solat ketika berusia 7 tahun dan pukullah mereka apabila meninggalkan solat ketika berusia 10 tahun.

8. Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama.

9. Barangsiapa meninggalkan anak-anaknya dalam keadaan jahil, maka orang tua ikut menanggung setiap dosa yang dilakukan oleh anaknya.

10. Barangsiapa membekalkan nanak-anaknya dengan adab dan ilmu agama, maka orang tua akan mendapatkan pahala seperti pahal anak-anak.

11. Setelah anak perempuan berusia 16 tahun, maka nikahkanlah dia. Ketika itu sang ayah memegang tangan anak gadisnya sambil berkata " Anakku, kau telah kudidik, kuajar dan kunikahkan. Semoga Allah melindungiku dari bencana kerana dirimu di dunia dan akhirat".

12. Muliakanlah anak-anak kerana anak akan menjadi taming atau penghalang untuk masuk neraka.

13. Anak-anak adalah taming neraka, makan bersama mereka akan membebaskan kita dari neraka dan memuliakan mereka menyebabkan kita selamat ketika menyeberangi titian shirath.





14 Okt 2010

Contraction?????

Assalamualaikum korang sume...

Minggu ni aku dah 31weeks pregnant... means next week aku dah masuk 8 bulan.... perut pun makin besar, aku pun makin besar...hehehhee

tapi tu bukan masalahnye ok....

masalahnye.... sejak pagi tadi aku asik rase sakit perut jek... memang slalu kan rase braxton hicks nieh..tapi hari ni rasenye sakit woooooooooooooooo.....................huhuhuuu....

bukan stakat sakit, tapi kerap.... setiap setengah jam sekurang2nye sekali aku akan rase.... perghh... nampaknye persediaan untuk bersalin kali ni sgt efficient kan... baru 31st week dah bersedia..

aku kan..kalo boleh biar lah cepat banak...so takde r rase loya2 pagi2 lagi, rase gassy perut ni, rase malas2, nak rase cam biase jek... walaupun slalu orang nampak aku cergas jek... jalan pun laju jek tapi still kekadang aku rase tak larat gak...

ni blom sampai mase sakit tulang pelvik lagi....kalo dah sampai sakit2 tu which means baby dah turun, maka agaknye time tu aku ade surrender lah jalan laju n jadi cergas2 nieh...

tapiiiiiiiiii............

kalo boleh jugak biarlah lambat eh banak..ikot due 15/12/10... sebabnye, mase tu kan cuti sekolah...so leh r aku sambung skali cuti sekolah aku ngan cuti bersalin...kan..kan..kan...

apepun..korang jangan risau k..aku masih blom nak banak..just braxton hicks ok.. lom contraction sebenar...aku masih dapat bezakan...hehehehehe

ok..moh layan gambar ni...gambar aku, ainul dan ayra...cube tengok muke dua anak kecik ni..same kan...

13 Okt 2010

Korang wajib tengok ni....

Kali ni aku nak share video klip yang aku dapat dr facebook gak... video ni aku tengok ngan en.adam tadi.... lagu untuk isteri2 (aku tak tau tajuk) by kopratasa.... en.adam suke nyanikan lagu ni untuk aku sambil main gitar,....tapi sejak gitar dah takde ni tak dapeklah dengar lagi..huhuhuh....tunggu eh bang,...sayang belikan gitar baru k....

berbalik pada video ni..alahai..terharunye aku...meleleh wei air ayak mata...kasih sayang seorang suami pada isterinya...walau apepun keadaan, ujian dan cabaran.,... semoga kami berdua pun dapat menjadi kuat seperti ini...aminnn....

jom layan...


video

12 Okt 2010

KEMALANGAN NGERI: VIDEO ACCIDENT@SIMPANG AMPAT 10/10/10

Korang..ni aku share video kemalangan ngeri pada 10/10/10 yang lepas.. Kebetulan adik aku lalu jalan tu gak.... dan video ni dirakam live oleh adik aku yang kebetulan balik kampung member die..huhuuhuhu... al-fatihah kepada yang meninggal...huhuhuhu...

video

11 Okt 2010

PESANAN BUAT SUAMI - Oleh Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah

1. Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

3. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..

4. Jangan demand sex sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.

5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing n berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.

7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.

8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.

9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?

11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.

13. Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami “degil” tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.

14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal, dah berak flush. Susah sangat ke nak buat macam tu? Semua nak kena ajar ke?

15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

17. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?

18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?

19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.

20. Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.

22. Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali lebih baik.

23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.

Allah s.w.t. berfirman, “Dan ketahuilah bahawasanya Allah mengetahui apa yang didalam hatimu, sebab itu berhati-hatilah dengan Tuhan”


pssttt: rasenye boleh gak dibuat pesanan untuk isteri2 gak....anyway thanks dato'.



10 Okt 2010

Nasi Ambeng....


Malam tadi kat kampung ni ade kenduri..aku tak pegi lah kan..kenduri lelaki jek...adik sepupu aku yang pegi....cam biase kalo kat sini orang slalu buat nasi ambeng...so dapat r aku merasa nasi ambang malam tadi...

kalo kat johor nasi ambang ni orang pangil nasi ambeng...kkekkee....sedap ke????? sebenonye biase2 jek..tapi agaknye sbb tu nasi kenduri kan..sedap lah jadinye...selera makan uuuuuu......

ciri2 nasi ambeng???

nasi ambeng ni ade 2 lapis lah selalunye...nasi diletak di dalam dulang...slalunye cukup untuk 3-4 orang makan...pastu atas nasi tadi dialas daun pisang dah dibubuh lauk pauk....pun cukup utnuk 3-4 orang makan....

lauk pauk yang ade???

antaranya ialah....
-sambal goreng johor (wajib)
-mee goreng (wajib)
-ikan masin
-ayam masak kicap @ ayam masak merah @ lauk daging
-urap
-serunding
-kuih muih (cam gambo ihsan goole diatas tu ade tempeyek)
-dan lain2 lauk yang berkenan di hati....(tapi jangan hentam lauk lemak pulak...)

pastu nasi ambeng ni selalunye tak dimakan di rumah tuan rumah....

uish...tak makan????? pelik kan...

sebenarnye nasi ambeng ni mengamalkan konsep same merasa...kahhhh.... bungkus bawak balik umah, makan lah same2 ngan anak bini kat umah tu...

abis org datang kenduri nak makan ape?

selalunyenye ade lah buah2an dan kuih muih dihidangkan sekali..dah air..makan jelah tu dulu yer tuan puan....

camno nak bungkus...??

selalunye tuan rumah akan sediakan plastik nak bungkus tu... samada surat kabar yang dialas daun pisang, atau surat kabar yang dialas plastik atau kertas coklat balut nasi lemak tu....
tiap2 tetamu yang duduk keliling dulang tu akan kaut lah sorang sikit nasi dan lauk tu....nampak pakcik2 kat atas ni(gambo ihsan google) dorang ni dah sedia nak bungkus r ni...nampak tak tepi dulang tu ade plastik yang digulung...tu untuk tapau lah tu....

dah tapau...


ehehhehehehe....best kan camni..sepakat jek...takde r sume orang nak kaut sume skali untuk diri sendiri kan.....

boleh gak nak makan kat umah tuan rumah...makan ramai2 ni yang seronok..selera sgt2 mase makan tu....haa tengok budak2 ni makan...gambar ihsan google


inilah hasil rembatan adik sepupu aku malam tadi...special skit sbb bawah2 timbunan nasi tu ade kambing sedapp woooo....


Entry makan-makan....

OK dah lame tak layan entry makan2 kan..hari ni moh kite layan k...

ni choc moist cuppies.. aku memang selalu buat ni... sbb sendiri pun suke makan...kahhhh.... tapi aku amkan 2-3 ketol jek..yang lain orang yang makan....
  • 250gm butter
  • 1 cawan gula castor
  • 1 cawan gula perang
  • 4 biji telur (A)
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 cawan susu segar suam
  • 1 1/4 cawan tepung naik sendiri
  • 3/4 cawan serbuk koko

Cara-cara

  1. Griskan loyang dgn butter dan tepung dan panaskan kukusan. Ayak tepung bersama serbuk koko.
  2. Pukul butter bersama gula castor dan gula perang hingga kembang. Masukkan esen vanila dan pukul lg.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga gebu dan kembang.
  4. Masukkan susu dan tepung yg diayak secara selang seli dan guna kaedah kaup balik hingga adunan sebati
  5. Masukkan kedalam loyang dan tutup loyang dgn aluminium foil. Kukus selama 1 1/2 jam.
**aku bakar jek..hahahhaa...

Ni plak blueberry cheesetart


  • Bahan untuk Sweet Pastry:-
  • 125 gm mentega / margerin
  • 60 gm gula aising
  • 1 biji telur (gred B) saiz sederhana besar
  • 240 gm tepung gandum

  • Bahan untuk Cheese Filling(inti):-
  • 250 gm cream cheese
  • 50 gm gula aising
  • 20 gm mentega (lembutkan)
  • 1/2 sudu besar perahan lemon (takde stok lemon kat umah..aku letak sunquick)
  • 1 biji telur (gred B)
  • Blueberry pie filling
**aku tambah 3 sudu besar cream..

Cara-cara

  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 C.
  2. Untuk membuat sweet pastry: -pukul mentega/marjerin dan gula aising sampai creamy. masukkan telur, pukul lagi. Selepas itu masukkan tepung. Gaul hingga membentuk doh. Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart. Tekan kedalam kemas-kemas. Trim tepinya dengan batang sudu atau pisau. Bakar pada suhu 180 C untuk 15-20 minit. Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart.
  3. Untuk membuat cheese filling: -pukul cream cheese, mentega dan gula aising till fluffy. Akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon, pukul.
  4. Sendukkan cheese filling tadi kedalam piping bag dan pipekan kedalam doh tart yang sudah dibakar tadi. Hiaskan diatas dengan blueberry filling dan susun diatas dulang pembakar dan bakar pada suhu 180 C selama 10 minit atau filling tadi nampak macam kering sedikit.


ni pulak risoles...makan hingga menjilat jari k...hahahha..resipi aku tak boh sini r sbb entry2 b4 ni aku dah boh kan..korang carik lah eh...hehehhe

Chessedale muffin

ni plak resipi muffin yang tersangatlah senang nak buat..rase pun sodap..lomak2 gitew....thanks to en.mat gebu for this recipe...

BAHAN A :-)
1 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)
3/4 camca teh baking powder
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh serbuk jintan manis (aku ganti ngan serbuk kari)

BAHAN B :-)
2 camca besar mentega, cair dan sejukkan (aku letak minyak jagung)
1 biji telur gred A
1/2 cawan susu cair "Ideal" (aku letak susu segar)
2/3 camca besar gula halus

BAHAN C :-)
1 biji bawang besar, didadu dan goreng dengan sedikit mentega hingga layu, sejukkan
1 pokok kecik daun bawang, hiris halus
1 biji cili merah, belah, buang biji dan dadu kecil2
3 keping keju chesdale, didadu kecil

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan2 "A", gaul rata dan ayak 2 kali. Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, satukan semua bahan2 "B", kacau dengan whisk hingga semua bersatu dan sebati.
  3. Masukkan semua bahan "C" ke dalam no. 2 tadi, gaul rata. Masukkan no .1 dan gaul perlahan hingga semua sebati dan mesra, jangan gaul lama2.
  4. Sudukan 3/4 penuh dalam muffin cup, bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 - 30 minit atau hingga permukaan muffin keemasan.
  5. Sapu mentega cair atas muffin panas sejurus dikeluarkan dari oven, jika suka. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya. Boleh hidangkan untuk sarapan atau minum petang....Selamat mencuba!..



ok ni je satakat ni k..nanti kite layan lagi....

9 Okt 2010

rozita che wan...


pergh...cantikkan rozita che wan ni ha... gambo ni dah lame dah aku nampak dalam website gosip2 tu..tapi saje jek nak tepek kat sini....

tapi kan tersangatlah pelik bajunye tu... cam saje nak menayang breast lak die nie...

pssttt: aku takde r jahat cam website2 gosip2 tu yang bandingkan rozita ni ngan heroin cite avatar...hikhikhik...

Untuk renungan seorang isteri

Aku copy paste ni dari facebook..sila bace untuk renungan bersama....


Suami saya adalah serorang jurutera, saya mencintai sifatnya yang semulajadi dan saya menyukai perasaan hangat yang muncul dihati saya ketika bersandar dibahunya.3 tahun dalam masa perkenalan dan 2 tahun dalam masa pernikahan, saya harus akui, bahawa saya mulai merasa letih…lelah, alasan-alasan saya mencintainya dulu telah berubah menjadi sesuatu yang menjemukan. Saya seorang wanita yang sentimental dan benar-benar sensitif serta berperasaan halus.


Saya merindui saat-saat romantis seperti seorang anak kecil yang sentiasa mengharapkan belaian ayah dan ibunya. Tetapi, semua itu tidak pernah saya perolehi. Suami saya jauh berbeza dari yang saya harapkan. Rasa sensitifnya kurang. Dan ketidakmampuannya dalam menciptakan suasana yang romantis dalam perkahwinan kami telah mematahkan semua harapan saya terhadap cinta yang ideal. Suatu hari, saya beranikan diri untuk mengatakan keputusan saya kepadanya, bahawa saya inginkan penceraian. ”Mengapa?” Dia bertanya dengan nada terkejut.



“Siti letih, Abang tidak pernah cuba memberikan cinta yang saya inginkan.” Dia diam dan termenung sepanjang malam di depan komputernya, nampak seolah-olah sedang mengerjakan sesuatu, padahal tidak.



Kekecewaan saya semakin bertambah, seorang lelaki yang tidak dapat mengekspresikan perasaannya, apalagi yang boleh saya harapkan daripadanya? Dan akhirnya dia bertanya.



“Apa yang Abang boleh lakukan untuk mengubah fikiran Siti?” Saya merenung matanya dalam-dalam dan menjawab dengan perlahan.



“Siti ada SATU soalan, kalau Abang temui jawapannya di dalam hati Siti, Siti akan mengubah fikiran Siti; Seandainya, Siti menyukai sekuntum bunga cantik yang ada di tebing gunung dan kita berdua tahu jika Abang memanjat gunung-gunung itu, Abang akan mati. Apakah yang Abang akan lakukan untuk Siti?”



Dia termenung dan akhirnya berkata, “Abang akan memberikan jawapannya esok.” Hati saya terus gundah mendengar responnya itu.



Keesokan paginya, dia tidak ada di rumah, dan saya menenui selembar kertas dengan coretan tangannya di bawah sebiji gelas yang berisi susu hangat yang bertuliskan. ..



‘Sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untukmu, tetapi izinkan Abang untuk menjelaskan alasannya.” Kalimah pertama itu menghancurkan hati saya. Namun, saya masih terus ingin membacanya.



“Siti boleh mengetik di komputer dan selalu mengusik program di dalamnya dan akhirnya menangis di depan monitor, Abang harus memberikan jari-jari Abang supaya boleh membantu Siti untuk memperbaiki program tersebut.”



“Siti selalu lupa membawa kunci rumah ketika Siti keluar, dan Abang harus memberikan kaki Abang supaya boleh menendang pintu, dan membuka pintu untuk Siti ketika pulang.”



“Siti suka jalan-jalan di shopping Kompleks tetapi selalu tersasar dan ada ketikanya sesat di tempat-tempat baru yang Siti kunjungi, Abang harus mencari Siti dari satu lot kedai ke satu lot kedai yang lain mencarimu dan membawa Siti pulang ke rumah.”



“Siti selalu sengal-sengal badan sewaktu ‘teman baik’ Siti datang setiap bulan, dan Abang harus memberikan tangan Abang untuk memicit dan mengurut kaki Siti yang sengal itu.”



“Siti lebih suka duduk di rumah, dan Abang selalu risau Siti akan menjadi ‘pelik’. Dan Abang harus membelikan sesuatu yang dapat menghiburkan Siti di rumah atau meminjamkan lidah Abang untuk menceritakan hal-hal kelakar yang Abang alami.”



“Siti selalu menatap komputer, membaca buku dan itu tidak baik untuk kesihatan mata Siti, Abang harus menjaga mata Abang agar ketika kita tua nanti, abang dapat menolong mengguntingkan kukumu dan memandikanmu. “



“Tangan Abang akan memegang tangan Siti, membimbing menelusuri pantai, menikmati matahari pagi dan pasir yang indah. Menceritakan warna-warna bunga yang bersinar dan indah seperti cantiknya wajahmu.”



“Tetapi sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untuk mati. Kerana, Abang tidak sanggup melihat air matamu mengalir menangisi kematian Abang.”



“Sayangku, Abang tahu, ada ramai orang yang boleh mencintaimu lebih daripada Abang mencintai Siti.”



“Untuk itu sayang, jika semua yang telah diberikan oleh tangan, kaki, mata Abang tidak cukup bagi Siti. Abang tidak akan menahan diri Siti mencari tangan, kaki dan mata lain yang dapat membahagiakan Siti.”



Airmata saya jatuh ke atas tulisannya dan membuatkan tintanya menjadi kabur, tetapi saya tetap berusaha untuk terus membacanya lagi.



“Dan sekarang, Siti telah selesai membaca jawapan Abang. Jika Siti puas hati dengan semua jawapan ini, dan tetap inginkan Abang tinggal di rumah ini, tolong bukakan pintu rumah kita, Abang sekarang sedang berdiri di luar sana menunggu jawapan Siti.” “Tetapi, jika Siti tidak puas hati, sayangku…biarkan Abang masuk untuk mengemaskan barang-barang Abang, dan Abang tidak akan menyulitkan hidupmu. Percayalah, bahagia Abang bila Siti bahagia.”



Saya terpegun. Segera mata memandang pintu yang terkatup rapat. Lalu saya segera berlari membukakan pintu dan melihatnya berdiri di depan pintu dengan wajah gusar sambil tangannya memegang susu dan roti kesukaan saya.



Oh! Kini saya tahu, tidak ada orang yang pernah mencintai saya lebih dari dia mencintai saya. Itulah cinta, di saat kita merasa cinta itu telah beransur-ansur hilang dari hati kita kerana kita merasa dia tidak dapat memberikan cinta dalam ‘kewujudan’ yang kita inginkan, maka cinta itu telah hadir dalam ‘kewujudan’ yang tidak pernah kita bayangkan sebelum ini. cuba kita ambil ikhtibar dari cerita ini..:)

nota aku: kadang2 kite nak lebih dari yang kite ade..kite tak nampak dan tak hargai ape yang dah ade depan mata....jadi pasni...bersyukurlah dengan apa yang kita ada...mungkin en.somi kite bukan yang terbaik..tapi dia terbaik untuk kita..kan...kann....

Post malas..kopipes saje......

Tersangatlah malas nak update...boleh tak gitu?? hahahhaa...tapi nak gak info ni....aku kopipes dr blog kak sya... (pemalas kan aku nieh...) thanks kak sya for this info.... same cam kak sya mase tulis entry ni gak...skrg aku dah 30 week....

Perkembangan bayi pada Minggu ke-29 hingga minggu ke 40

Minggu ke-29. Postur kita akan kelihatan lebih besar pada bahagian hadapan. Pada masa ini kulit bayi dalam kandungan semakin merah. Namun ia kelihatan agak berkedut sedikit dan lelemak sudah mula terkumpul pada bahagian bawah kulit. Kelopak matanya juga telah terbuka dan sistem pendengaran telah terbentuk dengan sempurna.

Seterusnya minggu ke-30. Puan perlu banyak berehat. Jika puan tidak bekerja, pastikan puan mendapat rehat yang cukup pada hari siang. Pada waktu malamnya pula, pastikan puan tidur awal dan dapat tidur dengan selesa. Tips tidur - angkat sedikit kaki dan letakkan beberapa biji bantal di bawahnya. Jadi minggu-minggu terakhir ini kita secara rumusannya perlukan rehat yang cukup dan selesa.

Memasuki minggu ke-31. Bagi sesetengah wanita hamil akan mendapati tanda kesan regangan merah pada perutnya. Manakala pada payu daranya pula akan kelihatan salur darah yang agak jelas timbul. Ketika ini kedudukan kepala bayi masih berada di bawah. Panjang badannya kini boleh mencecah 37 cm dengan berat 900 g.

Minggu ke-32 pula, bayi kita telah mengalami pertambahan berat badan. Ia mencapai 1.6 kg. Secara normal kedudukan kepala bayi masih berada di bawah. Menyentuh soal hubungan suami isteri pula, sesetengah wanita hamil akan berasa bimbang apabila melakukan persetubuhan kerana takut ia mencederakan bayi yang dikandung. Sebenarnya, puan-puan tidak perlu risau untuk melakukan hubungan seks ketika ini kerana ia tidak akan mencederakan bayi.

Minggu ke-33, bayi kita telah memiliki rupa parasnya yang tersendiri. Rupa inilah nanti yang bakal puan lihat apabila dia lahir kelak. Malah, bayi kita juga sudah boleh membezakan antara terang dengan gelap. Sebagai ibu, inilah masanya puan perlu mendapatkan seberapa bayak rehat yang boleh. Cubalah berbaring sebentar pada waktu tengahari kerana puan mungkin penat ekoran membawa perut yang membesar.

Minggu ke-34, kedudukan bayi pada ketika ini telah betul-betul berada pada pintu rahim. Panjang bayi kira-kira 40.5 cm. Sekarang bayi puan telah terbentuk dengan sempurna dan badannya juga sudah seimbang. Masa ini lemak semakin terkumpul dengan pesatnya di bawah kulit bayi. Jadi bayi kelihatan agak tembam.

Minggu ke-35 pula, akan berlaku perubahan pada diri puan. Puan akan merasai kesukaran untuk bernafas, membuang air kecil dengan lebih kerap dan seringkali tidak dapat mengawal air kencing apabila terbatuk, bersin, atau tertawa dengan kuat. Manakala garisan gelap yang mengarah ke bawah perut sudah menjadi lebih ketara dan menonjol. Puan perlu melakukan beberapa senaman termasuklah senaman pelvik untuk menguatkan rahim.

Bagi mereka yang bekerja, minggu ke-36 pula sewajarnya sudah mengambil cuti dan berehat di rumah. Puan perlu mengelakkan keletihan dan kelesuan. Senantiasa angkat kaki dan letakkan di atas bantal ataupun objek tinggi untuk mengelakkan urat timbul atau "varicose vein" dan bengkak kaki. Bayi pada masa ini sudah membesar dan saiznya memenuhi ruang uterus puan pada ketika ini. Puan akan berasa perut puan begitu penuh, sarat dan sukar untuk membuat sebarang pergerakan.

Bila sudah tiba minggu ke-37, kepala bayi mungkin sudah turun ke ruang pelvik. Bonjolan ketara pada perut akan semakin membesar. Bentuk bayi dalam kandungan juga semakin membulat dan kulitnya bertukar menjadi merah jambu. Rambutnya tumbuh dengan lebat dan bertambah sebanyak 5 cm. Kuku lembut telah terbentuk pada hujung jari tangan dan kaki.

Pada minggu ke-38, puan tentu akan dapat merasa keadaan pundi kencing yang sedikit tertekan dan ini akan menyebabkan kita kerap mahu membuang air kencing.

Puan seterusnya akan memasuki minggu ke-39, saat hampir bersalin minggu kedua terakhir sebelum bersalin. Perut kita sudah begitu besar dan berat. Buat masa ini kita perlu fokuskan fikiran kepada perkara-perkara positif dan bayangkan pemandangan indah. Kita perlu pastikan segala persediaan untuk melahirkan telah siap dikemas dan diletakkan di tempat yang muda diambil.

Minggu ke-40 adalah minggu terakhir dan memasuki minggu ini adlaah saat yang ditunggu-tunggu. Puan akan merasa tidak selesa dan tegang pada bahagian abdomen dan akan merasa sedikit gatal. Puan juga akan muali rasa kebas pada bahagian kaki. Bayi kita dalam kandungan kini telah bersedia untuk dilahirkan. Panjangnya sudah 51 cm dan beratnya telah menjangkau 3.4 kg. Jadi impian puan dan suami kini akan menjadi kenyataan dalam sedikit masa sahaja lagi. Bersabar dan saya berharap semuanya selamat.


2 Okt 2010

Siapa Cikgu Shida???

Sejak akhir2 ni kan banyak sungguh video cikgu shida ni orang2 post kat facebook.... aku tak penah tengok lah pulak..tapi tadi aku bukak lah...klako pulak aku tengok cikgu shida ni..memang selamba dan sempoi...mungkin ni lah cara cikgu shida ni nak lepaskan tensen die...

then aku search lah sape ni cikgu shida... jumpe kat satu blog ni kate cikgu shida n memang cikgu ang mengajar BI di sebuah sekolah di Bota, Perak..

macam2 komen orang pada video ni kan...tapi yelah, cikgu adalah cikgu.... cam tak bape nak sesuai lah kan Cikgu shida buat camni... bayangkan lah kalo aku pun buat camtu...kahhhhhhh...meroyan plak rasenye laki aku nanti....

tapi status sebenar masih tidak dapat dikenalpasti... mane r tau kalo cikgu shida ni cikgu sekolah korang ke, adik badik korang ke atau ade kaitan ngan korang, minta maaf lah banyak2 sbb aku buat post ni...(takde kondem2 cikgu ni kan...)

apepun moh layan video miming cikgu shida ni...



***nak lagi pi tengok sendirik kat youtube k....



wei korang..ni ak baru jumpe video ni ha...memang cikgu shida ni cikgu...memang kreatif gak r ajo muzik camni kan...anak2 murid pun meriah sungguh dalam kelas tu ha....

haishhh...macam2 lah cikgu nieh....

ok..ape komen korang....


testing..testing....

yeahhhh...now i have my own signature....





1 Okt 2010

Apa ada pada lagu---> SUFI

Kenapa???

Apa ada pada lagu???

cuba dengar betul2 lagu ni... bawah ni ade gak aku paste liriknye sekali walaupun dalam video ni dah ade lirik sekali....





Sufi - Damasutra

Sufi selangkah tirai kasihmu ku buka
Engkau serahkan cinta hingga dirimu tiada
Kasih sufi kau rela pilih derita di dunia
Biar rebah di hina kau tak berubah

Kau menguasai selautan
Yang tersembunyi di genggaman
Nafi dan isbat kau sandingkan
Sebagai tali pegangan

Sufi kau hilang di pandangan
Ada di dalam kenikmatan
Engkau dan dia pasti tidak akan terpisah
Andai tertutup tirai sufi
Yang terang tidak nampak terang
Inilah siksa menyakitkan sepanjang jalan

Inginku tempuh titianmu
Dari kekasih ke kekasih
Pengabdianku bersamamu kasih
Biar rebah di hina kau tak berubah

p/s: apa yang kita fikir adalah subjektif...setiap orang berfikiran yang tak serupa...kalo aku fikir A kau mungkin fikir B kan..so korang sure ade tafsiran sendiri pasal lagu ni..meh share...

Hati Resah gelisah, nak tido, mata takleh pejam...

pergh...cam ngan mabuk chenta lak tajuk entry ni kan...kahhh.. tapi la ni takde cinta cintun... ni hati aku yg ade tsunami bagai ni ha....

kenapa???

camni....

sabtu ni sekolah aku ade sekolah ganti...so kene p sekolah cam biase lah kan..yg menjadi masalahnye sekarang ni....sabtu ni juga tok imam kampung aku wat kenduri kawin dan en.adam lak keje...

so ape masalahnye???

masalahnye....maklong aku merangkap babysitter anak2 aku taknak jage anak2 nie sbb de kene rewang kat umah tok imam (aku pun dijemput rewang gak..nak p camno, dah aku nieh keje) (untuk yg tak faham tu, rewang tu means gotong royong untuk sesuatu majlis k)...

cam dah jatuh ditimpa tangga lak...mak usu aku pun tak dapat jage anak2 nieh..sebab kene p jadi tukang masak perkhemahan darjah 6 kat Kulai) (slalunye kalo maklong takleh jage, ucu akan tolong jage kan)

fening..fening..fening....

takkan lak aku nak amik MC...tak penah2 seumo idop aku nieh amik MC kalo tak sakit...huhuhuuu...nak amik CRK? ape lak alasan...??? abis nak wat camno nieh????

pasal dok pk mende ni r sampai aku takleh nak tido ni ha...huhuhuhuuu....

dalam keadaan macam ni lah aku ngan en.adam rase nak amik maid jelah tahun depan...sebabnya....

1. tahun depan anak dah bertambah menjadi 3... sekarang jek bayo maklong aku dah rm400... tahun depan ade baby sure + lagi rm250... maka sudah rm650... elok lah aku amik maid..leh bayo rm500 atau rm550 + jage anak di rumah + leh wat kerja....

2. mak usu aku bercita2 nak menjaga baby aku tahun depan...kalo maklong aku tak larat nak jage ainul dan ayra, ucu sanggup jage ketiga-tiga sekali....tapi kalo ucu jage baby sorang jek, ape pulak kate maklong nanti...

3. atas sebab di atas (bukan sebab no 1 dan 2)... time2 kene kerja camni..takde orang nak jage anak... ni blom lagi bile ade meeting lah...hari sukan lah..kokurikulum lah.... sume ni diambil kira sekali... so kalo ade maid takyah r pk sgt perkara ni...sebabnya memang akan ada orang dirumah menjaga anak2 aku...

4. aku hanya boleh hantar anak2 aku ke umah babysitter dari pukul 11.45 pagi hingga 8 malam sahaja... hari sabtu atas budi bicara maklong aku... abis kalo ade meeting segala camno lak??? (boleh libatkan sebab no 3 di atas ok)

5. biarlah aku amik maid.. drpd esok2 maksu aku ngan maklong aku bermasam muka...kang tak fasal2 aku bertambah fening lak....

6. ade orang leh tolong buat sikit2 kerja umah....en.adam pun kesian tgk aku yg malas+ penat ni...hhahahahaha

7. kitorang bukan nak amik bibik indon, amik bibik sarawak je.... org2 kat kg en.adam tu jugak...org yg nak kerjanya sudah ade...duit aku jek lom ade...hahahhaha

dah luah perasaan kat sini pun masih lom ilang gelisah ni...sbb lom ade penyelesaian..takpe2...esok aku sambung cari...

**esok petang ade meeting pengawas PMR @SMK Desa Jaya