Tiramisu | Sembang Lyana

7 Jan 2011

Tiramisu

korang tgk tak cite tiramisu ni? best kan..comel jek..hikhikhik..paling comel of cos r mia...Ainul suke sgt2 mia ni..Ayra pun suke...kalo nampak je kat TV atau paper sibuk r masing2 dok pekik2 MIA...MIA...kehkehkeh...

oh aku sgt suke Pierre Andre berlakon ok...

Bawah ni plak adalah tiramisu yg aku buat...memang dah lame dah nak buat(sejak cite tiramisu ni lah)..skali isnin lepas maksu aku bagi biskut sponge finger (ade name biskut tu.aku lupe ape namenye) untuk buat tiramisu..biskut ni bentuk jejari dan rasanya ala2 kuih bahulu tapi keras sikit...sgt senang buat..tak payah bake pun...
TIRAMISU (dr umi_e cam biase dr myresipi ok)
Bahan-bahan ( 8 orang @ lebih )
• 1 biji sponge kek atau apa2 kek-->aku pakai sponge finger tu campur ngan biskut marie
• 250ml whipping cream
• 200ml cream cheese
• 1/2 cawan gula halus
• 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
• 1 sudu makan serbuk nescafe
• serbuk koko untuk hiasan
Cara-cara
1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
2. Satukan gula, cheese dan cream
3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
4. Potong kek pada 3 bahagian
5. Susun 1 bahagian dalam bekas
6. Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek
7. Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek
8. Susun lagi bahagian yang selebihnya
9. Ulang sampai habis kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
10. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...


Jom try..!

4 ulasan:

  1. yana, akak pun tgk cite ni..tp kenkdg ter miss jugak sbb tgk masak..:)...hr tu ada tgk blogger mn ntah buat tiramisu ni..ingat nak try buat tp x terbuat2 pun..

    BalasPadam
  2. nanti yana dah nek sekolah dah tak dapat nak tgk dah..:(

    buatlah kak ana...senang jek

    BalasPadam
  3. hai..yana
    sedap tiramisu..yummi!
    dah habis pantang ke

    bila mula kerja tu...

    BalasPadam
  4. kak ati..memang sedap sgt2 kan..1st buat dan 1st time makan...satu bekas leh makan sorang...

    hari ni hari ke 41...27hb ni naik keje

    BalasPadam

komen jangan tak komen...