Jom Jahit: Cloth Cover for Cloth Diapering | Sembang Lyana

21 Feb 2011

Jom Jahit: Cloth Cover for Cloth Diapering

entry ini diinpirasikan oleh Kak Lynn Nasir

ok..kali ni nak wat tutorial jahit cloth cover ye..ape tu cloth cover...?

Cloth cover ni ala2 seluar getah yg mak kite pakaikan kite ngan lampin dulu mase kecik2 tu..tau kan....? tapi ni moden skit..kite pakai kain...yg aku pakai ni kain selimut tebal (fleece) beli kat tesco rm10 (pun tau dr blog kak lynn gak)...

cloth cover ni bolehlah dipakaikan dengan lampin kain biasa tu, atau prefold..yg dah siap punye pun ade leh beli...nak wat sendiri pun boleh...aku plan nak wat sendiri...tapi nanti pas siapkan cloth cover ni dulu...buat masa sekarang ni bahagian dalam aku pakaikan lampin kain biase jek...(untuk aidil..ayra masih pakai pampes)

Cloth Cover for Cloth Diapering



fleece (kain selimut tebal yg murah jual kat kamdar, mydin n tesco tu)
getah elastik (untuk bahagian peha dan belakang pinggang)
snap button atau velcro

cloth coverpotong fleece ikot ukuran diapers anak2 anda...kalo tak pun google je cari free cloth diaper pattern...
cloth coverjahit sekeliling...jangan lupa tinggalkan sikit kat bahagian atas tu...pastu melalui lubang tu, terbalikkan kain inside out..rapikan bahagian tepi diaper...tekan2 je ngan jari...jangan iron pulak...
pastu topshitch (jahit tindih) sekeliling diaper ( tak termasuk bukaan tadi tau...!)
pastu tandakan dari mana ke mana korang nak jahit elastik...agak2 selesa anak pakai lah kan... nampak tak tu aku tandakan warna hijau tu...
ok ni lak elastik..2 yg panjang sikit tu jahit kat paha dan yang pendek tu jahit kat bahagian belakang pinggang
pastu masukkan sepotong elastik untuk bahagian ke dalam diaper melalui bukaan tadi..letak kat bawah tanda yg korang dah buat tu...(lebihkan skit elastik kat bahagian bertanda tu ye) pastu jahit beberapa kali kasi elastik tu tak tercabut( ni satu side getah tau)...buat gak untuk bahagian peha lagi sebelah...pastu jahit gak camni for another side of the elastic...

nanti akan jadi camni...
pastu jahit tindih kat elastic tu sambil tarik tegang2 elastic..guna 2 tangan ok...gambo ni acah aje..sekadar nak amik gambo..hahahhaha...mesin aku basic je..leh jahit lurus sahaja...kalo korang ade mesin canggih, sila jahit zig zag ok...
cloth coverbila dah siap dua2 belah akan jadi camni..
jahit gak elasctic kat bahagian pinggang.. dan jangan lupa topstitch kat bukaan tu..kang terlopong je pulak..hahahha..
cloth coverok bile jadi..leh lipat camni...comel kan...oh lupa..silalah jahit velcro atau letak snap button kat diapers cover ni ye...aku takde...maka jadilah seperti dibawah ini ye...
aku tak tau ape name mendalah ni...tapi memang ni lah tugasnye...bila dah siap silalah nikmati hasil kerja tangan anda dibadan anak yer...hikhihkik...tgk...betapa debabnya Muhammad Aidil sekarang...peha sahaja dan seketol...

***aku jahit ni hasil dr pembacaan aku dr internet..dan try n error..kalo korang ade cara yg proper untuk jahit ni silalah share ok...cara ini boleh gak digunakan untuk menjahit AIO cloth diapers tapi ade beberapa step kene tambah rasenye...

8 ulasan:

  1. yana...bagus la ko ni...banyak bleh save...so bleh la tambah lagi anak kan??? untung2

    BalasPadam
  2. ala..comelnya...

    betui2 guna ke..hihi
    ke pakai pampers jek..huhu


    Jom baca: BERTEMU MAN KIDAL

    BalasPadam
  3. pandainya ko yana oii..apesal ko pandai sgt jahit2 nih..eiii jeles oi.hahahaha

    BalasPadam
  4. assalam..

    seronok tgk CD homemade ^^
    mende yg grip nappy tu namanya snappi. or imitation snappi :D

    BalasPadam
  5. tak bocor ke pakai kain tak kalis air

    BalasPadam
    Balasan
    1. bocor gak kalau baby kencing banyak kali..hehehe.. kalau sekali je tak bocor.. sampai tak perasan pun baby kencing...

      Padam
  6. Ada masuk kn kain lg x(insert)..xbrpa fhm sgt..nk jgk bt..ingst nk bt free saix

    BalasPadam
    Balasan
    1. cloth cover ni cam pengganti alas getah yang selalu pakai ngan nampkin tu.. tapi ni kain lah.. cantik. lembut dan boleh basuh..hehe.. yang kaler hijau yana pakaikan anak ku, yana masukkan lampin dalam tu..

      Padam

komen jangan tak komen...