Kepentingan b-complex untuk ibu yang sibuk macam i..hehehe.... | Sembang Lyana

28 Apr 2011

Kepentingan b-complex untuk ibu yang sibuk macam i..hehehe....

As Salam semua...

Dah lama tak tulis kan..sgt bz...hahaha...

Kan aku dah habaq ade sukantara kat sekolah kan...dan isnin hingga rabu semalam jadual aku adalah 7.00 pagi (keluar rumah)-7.30 malam(balik rumah)...

fengsan...!!!!!!!!!! (sape ntah capat jadi cikgu ni senang...huhuuhh...)

bukan nak merungut ok,..,.tapi nak kongsi ngan korang...secara jujurnya memang penat..

6 pagi..bangun,mandi, solat, pam susu....

7pagi dah gerak pi sekolah...sukantara sampai kol 10pagi..selalunya habis cepat..tapi guru dan student still kene tunggu sampai kol 10 pagi baru leh naik dari padang...makan..pam susu..

12.30 sesi petang dah mula...start mengajar...paling penat bila ada kelas masakan..student adalah sgttttt suka memasak dan makan..tapi sgt malassssssssss mengemas dan membasuh..huhuhuhu....selalunya waktu petang ni sempat sekali je pam susu..

7.00 balik...naik motor

7.30 sampai rumah...uruskan anak...

bz kan...tapi alhamdulillah berkat amik vitamin b-complex ni, aku masih bertahan lagi..badan pun takde lah sakit2 dan sentiasa bertenaga...susu pun alhamdulillah bertambah banyak dari minggu lepas..sehari aku akan makan 2 biji vitamin b-complex pada waktu pagi...bagus untuk metabolisma kaborhidrat menjadi tenaga...

dulu sebelum kenal shaklee memang liat sgt2 sgt makan b-complex ni sebab takut gemok (slalu org cakap leh menggemokkan)..haihhh..macam2 lah..tapi meh bace tentang b-complex...


Apakah makanan yang mengandungi zat B sebenarnya?
Antara makanan yang mengandungi vitamin B ialah gandum, daging, susu, kacang hijau, ragi, beras, telur, buah-buahan, gandum, ragi, hati, ikan, ginjal, kentang manis dan sebenarnya banyak lagi. Namun kita perlu tahu bahawa vitamin B yang LENGKAP atau nama lainnya ialah B Kompleks terdiri daripada lapan (8) vitamin B.
Apakah B Complex ?
B complex terdiri dari kumpulan lapan (8) vitamin B iaitu thiamin (B-1), riboflavin (B-2),niacin(B-3),pantothenic acid (B-5), pyridoxine (B-6), folic acid (B-9) and cobalamin (B-12) dan Biotin.
Apa kebaikan vitamin B complex sebenarnya?
Banyak keperluan vitamin B complex ini, antaranya ialah untukmengurangkan tekanan emosi dan kelesuan, Membantu dalam kestabilan saraf dan meningkatkan proses pemikiran, Menukarkan makanan kepada tenaga-menolong memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein, Mencegah barah serviks, penyakit jantung dan kecacatan spina, menggalakkan kesihatan system kardiovaskular yang lebih baik.
Apa kelebihan vitamin B complex Shaklee?

Selain lengkap dengan lapan kumpulan vitamin B , vitamin B Complex Shaklee dilengkapi dengan Sistem penyerapan Boaktif Berpaten. Lebih tepat lagi asid Folik, iaitu sejenis vitamin B tidak dapat diserap dengan mudah. Namun begitu Shaklee telah menghasilkan suatu selaput asid folik yang unik ntuk menjadikan zat tersebut lebih mudah diperolehi dan digunakan dalam badan.Teknologi berpaten ini adalah ekslusif bagi Shaklee. Secara ringkasnya Vitamin B yang lebih baik mempunyai ciri2 berikut :
§ Sistem penyerapan bioaktif berpaten
§ Kesemua lapan jenis vitamin B yg diperlukan termasuk Biotin
§ Peningkatan penghantaran zat
§ Tablet mudah ditelan
Siapa sebenarnya yang perlu B complex?
Semua individu perlukan vitamin B terutama mereka yang
· Terdedah kepada sinaran matahari
· Terdedah kepada tekanan kerja dan beban kerja yang banyak
· Mereka yang mempunyai sakit kencing manis , tekanan darah tinggi, migraine
· Mereka yang tidak dapat focus dalam pekerjaan yang dilakukan.
· Mereka yang hendak menjaga kecantikan tubuh badan
· Mereka yang nak nampak cantik dan muda
· · Mereka yang mengandung dan menyusukan anaknya
· · Wanita yang mengambil pil perancang
Maka, jika anda mempunyai kekangan dalam memastikan pengambilan vitamin B yang lengkap, cubalah amalkan pengambilan suplemen B Complex...

B-Complex menggemukkan??
Best Vitamins for Weight Reduction
The body’s weight-control or weight-related functions – like appetite, hunger, metabolic rate, metabolism of fats and sugars, calorie-burning, and so on – operate more efficiently with an optimum intake of vitamins. All of them play a part in maintaining optimum health and weight, and many operate together, so it’s not really accurate to single out certain vitamins as being “best” for weight loss. That said, certain vitamins are worth a special mention.The most important vitamins and minerals for weight loss are: Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B5, Vitamin B6, Choline (part of B-complex), Inositol (part of B-complex), and Vitamin C



kredit to kak cery
So marilah kita sama2 jadi supermom dengan b-complex..hehhehehe


Cuma SMS atau call 012-7470856 atau email ke lyana_um@yahoo.com









Tiada ulasan:

Catat Ulasan

komen jangan tak komen...