Strawberry Swissroll dan Cupcakes | Sembang Lyana

18 Mei 2011

Strawberry Swissroll dan Cupcakes

As Salam kawan2...

Kalo korang ade kat fb semalam mesti tau aku biat swissroll...1st time ni buat..masa jalan2 kat blog en.mat Gebu terpandang r resipi ni..maka sepantas kilat pi masuk dapur (kebetulan sume bahan ade)..sedap sungguh kek ni..lagi2 dalam tu ade whipping cream dan stoberi kan..lagi r sedap..hehhee....walaupun rupanya buruk..tadi rasanya sedap u...(dah aku terlebih gula..muahahah)..ok ni resipinye..Resepi Asal: Che Mat Gebu

Strawberry Swissroll

BAHAN A :-)
2 putih telur gred A
1/8 camca teh cream of tartar
40 gram gula halus @ castor

BAHAN B :-)
40 gram tepung halus (mat guna tepung gandum)*
1/8 camca teh baking powder*
1/2 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)-aku guna meal shake
20 ml minyak jagung (mat guna minyak masak)
2 kuning telur gred A
1/2 camca teh esen vanilla
15 ml air
25 gram gula halus @ kastor
Secubit garam


BAHAN C :-)
6 - 7 biji buah strawberry, didadu*
1 camca teh gula halus*(*disatukan dan gaul rata)
200 ml whipping cream, disejukkan

CARA MEMBUATNYA :
  1. Panaskan oven pada suhu 180C, lenser loyang kek berukuran 8 inci x 8 inci dengan mentega, alas dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, satu kan semua bahan2 B dan kacau rata dengan whisk hingga semua sebati. Ketepikan.
  3. Putar bahan A hingga kental, kemudian masukkan ke dalam no. 2 dan gaul dengan kaedah kaup balik hingga sebati. Tuang dalam loyang kek, ratakan dan bakar 15 minit. Keluarkan dari oven, terbalikkan kek dan buang kertas alasnya. Biar sejuk sedikit.
  4. Putar whipping cream tadi hingga kental, tapi jangan putar terlalu lama. Sapu atas kek tadi, tabur strawberry rata2 dan gulung kemas2. Simpan dalam peti sejuk 1 jam sebelum dipotong dan hidangkan..

ok ni pulak ade 80 biji cupcake yang di order untuk hari guru yang lepas...design adalh sgt terhad sbb aku takde banyak nozle..




(gambar cam biase tak jelas sbb amik pakai webcam..heheh)


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

komen jangan tak komen...