Waktu-waktu mustajab berdoa | Sembang Lyana

1 Mei 2011

Waktu-waktu mustajab berdoa

As Salam semua..hari ni nak kongsi tazkirah dari kak cery..semoga dapat menjadi peringatan pada aku dan kamu2 semua...

"Rasulullah s.a.w. bersabda, “perumpamaan orang yang beriman apabila ditimpa ujian, bagai besi yang dimasukkan ke dalam api, lalu hilanglah karatnya dan tinggallah yang baik sahaja!”

Akan tetapi... Allah itu Maha Penyayang.. kita diberikannya senjata utk menghadapi ujian hidup... tidak kira miskin atau kaya, berkuasa atau rakyat jelata, hodoh atau jelita.. Senjata ini millik semua org... Benar... doa itu senjata ampuh bagi mereka yang beriman..Dukacita dan keperitan hidup menghapuskan dosa dan menaikkan darjat seseorang di sisi Allah.. Berdoa menjadikan seorang hamba dekat dengan Allah, penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dari-Nya. Dalam al-Quran, Allah suruh kita meminta kepada-Nya, nescaya Dia akan perkenankan.. Jadi teruskan berdoa dan jangan mudah putus asa dengan rahmat Allah.. Di bwh ni saya nak share waktu2 mustajab berdoa..

__________________________________

Menurut Ibn ‘Atha: Doa itu mempunyai beberapa rukun yang kuat menyebabkannya naik ke langit untuk diterima Allah s.w.t. Rukun yang paling utama ialah hadir hati dan memohon dengan tawadhuk. Sayap-sayap doa itu adalah berdoa dengan penuh keikhlasan dari hati dan bertepatan dengan waktu yang dimakbulkan doa, iaitu:

1. Berdoa sewaktu hujan turun.

2. Ketika hendak solat.

3. Pada waktu tengah malam terutama sepertiga malam.

4. Waktu di antara azan dan iqamah.

5. Ketika sujud dalam solat kerana sabda Rasulullah s.a.w: “Sehampir-hampir hamba kepada Tuhannya ialah ketika waktu sujud.” (HR Muslim)

6. Selesai solat fardhu.

7. Ketika berpuasa.

8. Malam al-Qadar.

9. Ketika khatam 30 juzu’ al-Quran.

10. Sepanjang hari Jumaat.

11. Sepanjang perjalanan bermusafir.

12. Ketika berjihad dan sewaktu melaksanakan ibadah.

13. Ketika iman meningkat kerana mentaati Allah s.w.t.

14. Waktu menerima ujian.

15. Ketika tentera Islam berhadapan dengan tentera musuh.

16. Ketika ayam berkokok kerana Rasulullah s.a.w bersabda: “Apabila kamu mendengar ayam berkokok, maka mohonlah anugerahNya kerana ayam itu melihat malaikat.” (HR al-Bukhari, Muslim)


Subhanallah..kalaulah kita ingat ayat di atas..nescaya kita akan redha dengan segala ujian yang Allah uji kita kan..kan..

dan kalaulah kita tahu waktu-waktu mustajab untuk berdoa, dan sedar the power of doa, pasti kita takkan melepaskan peluang merndahkan hati untuk berdoa...jom kita berdoa...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

komen jangan tak komen...