Puasa tanpa risau susu merundum - Khas buat ibu menyusu | Sembang Lyana

24 Jun 2011

Puasa tanpa risau susu merundum - Khas buat ibu menyusu

Tak lama lagi dah masuk Ramadhan kan...korang dah wat stok EBM? Yana? ade lah sikit..hehhehe....nak kene beli storage bag..botol tak cukup dah..huhuhu..

OK..ibu2... mesti risau camner r milk production bulan pose ni nanti..Insyaallah Shaklee leh membantu..jom kita ikuti pengalaman momma mia..

Alhamdulillah... dengan izin-Nya, momma dah jumpa "perisai" untuk menggantikan puasa. Last week, momma puasa Isnin & Khamis. Alhamdulillah, dengan izin-Nya momma berjaya menggantikan puasa 2 hari tanpa risau milk supply merudum.

Isnin, 21.6.2010
  • 2x pumping di office and 1x direct feeding (ni pun sebab lil Dzakirah merajuk tak nak EBM after long weekend)
  • Pengambilan masa sahur : Nasi berlauk + set B + fresh milk bercampur kurma + 7 biji kurma
  • Berbuka : Nasi berlauk + 3 biji Kurma + ESP + Performance Drink
  • Hasil pump 1 hari : 8oz + 5.5oz = 13.5oz
- Hasil pump sesi pagi -
- Hasil pump sesi petang -
Khamis, 24.06.2010
- Hasil pump 3x di office -
- Hasil pump sesi pagi, 7.5oz -
- Hasil pump sesi tengahari, 6oz -
- Hasil pump sesi petang, 5.5oz -
Bukan sahaja susu tidak merudum, malah susu momma lebih pekat. Warna susu juga kekadang ada kekuningan or kehijauan. Selain itu, badan kurang letih. Paling best momma dah kurang terbelit-belit.... heheh sembelit laa. Lil Dzakirah juga semakin berselera minum EBM. Dulu mula-mula 2-3oz jer. Sekarang 3.5oz mesti. Alhamdulillah semuanya dengan izin-Nya. Pengambilan supplement antara ikhtiar momma. Selepas 1 minggu amik ESP momma terus jatuh chenta & terus order satu canister dengan Cery. Since untuk puasa momma tambah pengambilan performance drink pulak. ....Bukan nak promote or nak kata makan supplement confirm susu bertambah... tetapi bila kita istiqamah makan supplemen + jadual pumping kerap (min 6x 1 hari), badan jadi tak stress, hepie jer, insyaAllah... dengan izin-Nya automatik badan kita boleh produce susu tanpa masalah.... dengan syarat jangan lupe doa dan tawakal... dan pk positif!!




Itu dia pengalaman Momma Mia... menggantikan puasa tanpa mengalami masalah susu merudum..InsyaAllah..berbekalkan usaha dan fikiran positif..semuanya boleh...


Kredit


2 ulasan:

  1. Hai.. salam kenal. bestnya ada baby.. hehe..

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum,
    Hai…nama saya diana. Saya pun breastfeedkan anak saya sehingg sekarang yg berusia 2 tahun 5 bulan. Jemput ke blog Diana. Mudah-mudahan ade ilmu yg boleh
    dikongsikan bersama.http://apapayahsangat.blogspot.com/
    Diana turut menyajikan Ruangan “sedapnya susu mama’ all about breastfeeding.
    Tq.
    Enjoy yr breastfeeding. Jumpe lg.

    BalasPadam

komen jangan tak komen...