Cik B cepat bengkak lepas minum ESP.. | Sembang Lyana

22 Jul 2011

Cik B cepat bengkak lepas minum ESP..

Assalam kawan2...

hari ini yana nak kongsikan mesej yang yana terima malam tadi...

"salam yana, sejak akak makan ESP ni, cik B cepat je bengkak...dah boleh buat stok susu dah..thanks ye"
Alhamdulillah seorang lagi ibu telah berjaya...seronok yana...

meh kite bace email yang dishare oleh kak hadha...dan sharing oleh beliau..


from asiah ab wahid <asiah_ab_wahid@yahoo.com>
to Hadha
date Fri, Jan 14, 2011 at 3:23 PM
subject Susu dah jadi pekat
mailed-by yahoo.com
signed-by yahoo.com
Images from this sender are always displayed. Don't display from now on.
hide details Jan 14 (12 days ago)



Salam..

Hadha.. Ape kaba?



Betul la hadha, susu makin pekat bile makan vitamin and ESP tu. masa mula2 makan ESP dulu , saye dah rase pening sket 2-3 hari, rase macam nak demam je... sekarang dah ok dah.

air tok sah cakap, memang saye suka minum air kosong banyak2. kalo bawak air 1.5 liter g keje, tak cukup. hehe. Amik air husband pulak (husband satu opis)..

alhamdulillah baby pun dah kurang meragam dah. dulu die selalu kembung perut. nangissssss je... cian die. sekarang ni seronok tgk die dah pandai nak main2 dgn abangnyeee..

2 hari lepas husband tanye nape susu macam warna hijau sket? hehe

saye jawab makan vit tu la... haha.. sebab die tak berapa nak bagi beli tp coz pakai duit sendiri, kurang sket la bebelannye...

kepekatan susu bertambah tapi kuantiti nye lebih kurang sama je mcm dulu. kdg2 7/9/10/11 auns.. kalo tgh tension macam skrg dapat minimum 7 auns, cthnye smlm. hehe

esok nak balik semenanjung tapi bos suruh siapkan kerje, urgent kene anta hari ni. orang lain buat 2 minggu, saye kene buat 2 hari...

sebelum makan ESP dulu, badan lemah rase macam tiap2 hari posaaa je memanjang.. dari pagi sampai malam... huhu. sekarang dah tak rasa penat macam dulu lagi.
Thank ye hadha..
Kesimpulan :
~ susu bertambah pekat (yang ni saya tak boleh nafikan sebab ramai customers saya claim maacam ni, malah saya sendiri pun alami macam ni). lebih lemak, kalau perasan kat EBM tu lapisan lemak lebih tebal.
~ baby kurang kembung - kesan alfalfa yg ada efek melawas/ buang angin dan sebab dia lebih kenyang sekarang
~ susu kehijauan - efek b complex/ alfalfa
~ badan kurang penat - kesan vitamin
~ kuantiti tak berubah - ini normal sebab Asiah perasan susu jadi lebih pekat, banyakkan minum air. tapi, since baby cepat kenyang, lebih mudah buat stok sebenarnya walaupun kuantiti tak berapa meningkat.

Oh ye! Asiah ada mentioned masa mula2 dia ada rasa nak demam dan pening-pening kan? Itulah yang kita panggil 'healing crisis'. Dun worry.. temporary je tu. Minum air banyak-banyak. Makan vitamin (even jamu!) memang kena banyak minum air.
Sama cam yg kak hadha share..yana juga selalu tekankan kepada ibu-ibu supaya minum air minimum 2-3 liter sehari...jangan MENGELAT...! pastikan betul,,jangan agak-agak...


dan kerap kosongkan breast..terutama selepas penyusuan...dan rajin2 mengepam..kalau boleh 2-3jam sekali.. klau perlu..buat power pumping..


dan jangan lupa..bermohon kepada Allah...!









berminat atau ingin dapatkan consultation percuma? Sila SMS atau call yana di 012-7470856 atau email ke lyana_um[at}yahoo[dot]com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

komen jangan tak komen...