Sembang Lyana: Januari 2011

28 Jan 2011

Clutch bag comel...(untuk dijual)

Ok sume ni barang2 untuk dijual..dijahit oleh aku...harga seperti yang tertera..(sila abaikan tarikh2 itu..hahah)


coin purse/name card holder
rm8
(tak termasuk pos)

cosmetic bag
with pocket inside
rm15
(tak termasuk pos)

diapers stacker
without zipper
rm25
(tak termasuk pos)

clutch bag
with pocket inside
magnetic button closure
rm30

(orang jual aku pun nak jual gak...muhahaha...tapi ni jelah ang aku mampu buat...yang lain sabtu ni aku wat lagi...tambah stok...)

************

kak ana..nanti yana cari tutorial wat cadar bergetah n sarung bantal tu ye...
kak ati..belajar jahit dalam internet dan memandai2..try n error...




26 Jan 2011

New Project..

I'm very busy with the new project recently...

Project ape?

ape lagi...sewing project for sure...

i'm looking forward to sell my sewing product on facebook...

insyaallah..kalau takde aral end of this month aku akan upload gambar2 tu..

product ape je ade...

buat masa ni..ada clutch bag, coin purse/namecard holder, boxy pouch, wristlet dan cosmetic bag..

harga agak2 sesuai dengan kepayahan aku menyiapkan mende2 ni sambil berperang dengan anak2 dan terpaksa self taught how to sew all this...

tapi harga masih berpatutan..hehehe...



22 Jan 2011

What the ^%^% : Kek Berkulat...!

As salam..

aku nak tanye korang...

korang penah tak beli kek yang nampak mengiurkan dan enak...pastu korang pun ngap... skali korang terperasan aku plak kulat kat kek tu...

penah tak???

aku lalui mende ni semalam...kureng btol..

aku beli 3 potong keke kat sebuah gerai kat ecosave taman daya.. blueberry ciskek 2 ketol dan coklat kek seketol... murah jek..3 ketol 6 hegget...tak r besar sgt pun... (dah siap2 potong kecik2)

aku dah makan seketol ciskek tu dan setengah kek coklat tu...jap g aku nampak kulat..mak hai....terus rase pelik jek...

sebab tu r aku dah lame sgt2 tak beli kek kecuali beberapa hari sebelom aku banak kemarin. nak sgt2 makan kek Resipi Rahsia tu... pastu kek berkulat tu pulak...

since aku kan selalu wat kek sendiri...

dengan ini aku berazam..takkan beli dah kek2 kat kedai lagi...ntah bile ntah dorang bake cake2 tu sume..kalo aku wat sendiri dah sah2 lah aku tau keke tu fresh, bersih dan halal...

MASIH GERAM DGN KEDAI KEK BERKULAT TU...!!!!!!!!!!!!

21 Jan 2011

Jom Jahit: baju baru








As Salam

semalam aku jahit baju ni..comel kan..sepasang ngan ainul sekali..sgt puas hati ok dapat jahit baju sepasang ngan skirt sekali...semalam jalan2 sume orang tgk budak2 ni..agaknye kalo aidil leh baju same dah cam boria pulak..muahhhahaha....

nak try buat?

tutorial dari SINI...

19 Jan 2011

Jom jahit: Cloth Shoe dan seluar...

Assalam semua..

semalam aku takde watpe kat umah..anak2 pun elok je tak meragam...so mase dorang tido tu aku pun ape lagi..wat projek lah..

pk2 nak watpe..

mula2 baking chiffon cake dulu wat makan2 petang dan sarapan..cam biase kek pandan jek...

pastu potong kain,.,wat seluar Aidil.. seronok sgt tgk aidil pakai..tapi cam ketat skit..sbb aku tekap ngan seluar kain tshirt..kan leh strech...len kali aku buat aku besarkan skit..

pastu dah tak tau ape nak wat..gobek2 dalam file jahitan jumpe lah tutorial cloth shoe ni... sgt mebcabar untuk beginner cam aku ni..tapi alhamdulillah jadi walaupun aku rase cam lembik je kasut tu tak cam dalam gambo..dah selamat dah dak Aidil pakai...hikhihkik..jom layan gambo...
kasut yg dah siap dijahit..sila abaikan sarung kusyen yg comot itu ye
kain yg dah dipotong..sedia untuk dijahit
testing pakai seluar baru...

cam biase..aku lupe mane aku dapat tutorial ni..kalo korang nak try buat..kasi email korang nanti aku send tutorial cloth shoe tu eh...

17 Jan 2011

Kenapa lah jadi camni...!

Kenapa lah jadi camni...! penat, letih, sakit...!

oh selsema..kenapa ko menyerang aku...!!!!

aku selsema..dah 3 hari dah...tak larat aku rase....sebelom ni asik sesak2 nafas, batok teruk..skrg selsema lak.. seb baik tak demam (aku memang jarang demam..dalam 10 tahun ni rasenye ade r 4-5 kali je demam)..aku rase resdung ni makin menjadi2 plak..

aidil lak 2-3 hari ni meragam je..tak tau nape.. agaknye die nak orang main ngan die kot..sebab mata dok celik je..aku lak tak larat sbb melayan demam ni..huhuhu

semalam jalan2 kat angsana..rembat kain sikit..sempat r aku siapkan sebiji wristlet sebelm aku kembali di attack oleh selsema ini..tapi takde gambo sbb malam tadi maksu aku datang, aku dah kasi kat die...hahhahhaa

ok..ayra nangis bangun tido lak..chow sume.... assalamualaikum...


15 Jan 2011

Plastic Bags Organizer

As Salam sume

tadi aku kemas2 dapur aku, terlanggar pulak rak yang aku sumbat plastic bag...skali, jatuh semua kat lantai...mak oi banyak btol plastic bag kat umah aku ni (penyumbang terbesar pencemaran lah aku ni...hishhh,.....!)

so aku pun ape lagi...terus ke bilik jaht dan jahit plastic bangs organizer...disebabkan plastic bag aku pun banyak, so aku wat besar skit lah..tapi bile dah sumbat tu dah cam bantal pelok pulak tersangkut kat dapur..hahahhaah...

agak2 kalo ngantok kat dapo sambil tunggu kek masak, leh r tido dulu beralaskan mendalah ni kan..(idea gile)




13 Jan 2011

Peasant top untuk jalan2...

Assalamualaikum korang...top ni aku buat malam tadi pakai baju peknen aku mase raya (sila rujuk gambo kat header di atas).. sbb baju tu tak pakai lagi kan..aku pun potong wat baju anak2 aku untuk pakai jalan2..seius baju ni senang...untuk mak2 pun leh wat gak...

12 Jan 2011

Diapers Stackers lagi..


Selamat malam..eh..selamat pagi...aku baru siapkan diapers stacker with applique ni...

Kali ni kain tu aku beli kain murah kat nagoya (walaupun murah..syg gak nak guna..hahah)

Applique tu cam entry seblom ni aku cite aku main hentam je...dan tak r cantik n kemas sgt... boleh r untuk menyedapkan mata sendiri...

Ade sesape nak beli? Aku jual RM25 tak termasuk pos....

11 Jan 2011

Juling-juling biji mata...! -->Applique

Assalamualaikum semua...

Aku ngah nak jahit my 2nd diapers stacker....tapi bahagian atas tu aku tgk kosong sgt..so timbul lah plan nak letak applique (sulam tampal)

So this is my first ever applique..juling2 biji mata nak jahit blind stitch..maklumlah bukan expert..kat sekolah pun takde ajo mende2 ni (sbb tu dipandang enteng sebelom ni)

Apepun hasilnye boleh lah tahan..kalo tgk dari dekat agak comot..

tapi

kalo tengok dr jauh comel jek...hikhikhik...(perasan sendiri)

ini adalah burung dan 3 ketul heart shape...

*juga dibuat malam tadi selepas anak2 tido sambil menonton sinetron si cantik dan si buruk rupa kat tv3..kekekekke


10 Jan 2011

Diaperless: Hari ke 5

Hahahaha..over kan..lom abis hari lagi dah nak wat report...

sebabnye....sgt excited..

Tadi Ainul yak kat toilet for the 1st time..dan tak bgtau pun dan takyah tanye pun...tetibe je de bukak seluar, pi toilet, mencangkung dan yak...hukhukhukhuk...

tapi masalahnye de yak kat lantai toilet tu..huargghhhhhh.....!

aku tak sempat nak letak potty die kat situ...takpe pasni aku letak..kang nak yak, yak lah kat dlm potty tu..

kencing pun skrg dah tak yah tanye..de kencing sendiri..so sepnjang hari ni de kencing dan yak dalam toilet..syabas bete....!

Update:


Ainul dok kat potty dr..ngah yak konon2nye..padahal baru pas yak..atas lantai toilet!

kan tadi aku kate Ainul yak sendiri kan...baru jap tadi de yak lagi...muahhaha...2 kali yak hari ni..dan di toilet...gud2....

Update: Peasant blouse

cik model mata bulan sudah memakai itu blouse.. cik kakak sgt jeles sebab tak dapat pakai..muahahaha...takpe2 len kali ibu wat ainul nye plak k

Jom Jahit : Peasant Blouse dan Diaperless: Hari ke 4

Assalamualaikum kawan2..

Hari ni aku bz..takpe watpe..tapi pi umah orang kawin..pastu terus stay kat umah maksu aku...lepak2 situ tunggu en.adam balik kerja amik kitorang...

Pastu balik aku konon2 nak siapkan diapers stacker sebijik..skali ternampak kain perca...terus teringat angan2 siang tadi nak buat baju anak2...

So apelagi...terus lah menjahit..kejap je siap..sebab senang sgt...hahaha...(senang sbb tgk tutorial ok)

Ok cam biase ini adalah cubaan pertama juga...gunakan kain perca juga...
Camne? cantik tak? aku dah ubah skit dr tutorial asal..yg ni aku buh renda kat bawah tu...dan lengan aku tak letak getah sbb takde getah kecik..

nak try?

tutorial dari my.crazyartzone

korang silalah cuba ye...

*blouse tu nampak kejung je sbb kain tu keras skit..muahaha...len kali aku wat pakai kain cantik skit eh

bile dah menjahit ni sgt lah addicted...! dan aku plan nak jual hasil jahitan aku macam MET TAI, WRISTLET, CLUTCH BAG, DIAPERS STACKER dan ape2 jelah yg aku boleh jahit... nak gak cari duit sampingan sebab bercita2 nak beli mesin jahit portable so kalo pi kursus KH leh r bawak...

ok selit skit laporan untuk Ainul ye...

Diaperless hari ke 4

Hari ni Ainul pakai pampes sepanjang hari sebab pi orang kawin...

Refleksi: Objektif tidak tercapai...hukhukhuk..

takpe esok masih ada...

9 Jan 2011

Diaperless: Hari ke2 dan ke 3

Hari ke2

Ainul tak pakai pampes pas bangun pagi...3 kali terkencing sepah2...tak yak lagi..kol 6 petang melalak2 nak pampes...malam tu Ainul yak dalam pampes...hukhukhukhuk

Hari ke 3

Harini pegi jalan..jadi pakai jelah pampes sepanjang hari....pas balik pi jalan dalam kol 4 tu..aku tak pakaikan pampes...Ainul tido..bangun kol 6.30..tak kencing pun mase tido...ayah de pakaikan pampes balik pulak bile ainul bangun tido..hukhukhuk

Jom Jahit: Skirt

Assalamualaikum semua...

Hari ni aku jahit skirt...muahhaha...

Skirt ini diinspirasikan dr X10der cam kat blog kak sue

motif: sebab aku gemuk..jeans aku ketat..so wat skirt ni nak sorok motot yg gemok..muhahaha...

tapi kan aku buat panjang skit...so mase aku pakai, aku pakai dr bawah dada...

motif: kalo aku breastfeed kan Aidil, tak nampak lah lemak2 degil di pinggang dan perot aku ni...

hahahha..sumpah..memang berkesan...maka aku pun tak r malu2 kambeng nak nenenkan Aidil kat public...

Cara buat:

Sila rujuk buku teks Kemahiran Hidup Tingkatan 1 (aku ajo buat skirt ni kat sekolah)..muahahhaa

ok camni...

  • korang ukur panjang skit parat mane korang nak...ukur lebar janji leh masuk pinggul, punggung dan pinggang...
  • pastu jahit tepi (aku tak jahit tepi sbb wat n pakai on the spot..muahah)
  • pastu cantumkan kain tu kat kedua2 tepi..jahit...buka kelim tu dan iron..iron gak bahagian bawah untuk kemasan dan bahagian atas untuk casing nak letak getah...
  • pastu jahit lagi...yg bahagian atas tu jangan jahit sampai abis lak..kang camno nak masuk getah...
  • pastu masukkan getah kat bahagian atas dan jahit bukaan tu...
  • SIAP..!
senang sgt2 kan..budak2 form 1 punye projek kat sekolah ni...

oh aku wat pakai kain hitam..tapi bukan kain t-shirt..kain ape ntah..ala2 jarang2 skit plak... ni ade gambo selepas di pakai...
See..lemak2 tepu yang tak dapat disembunyikan di bahagian pinggang..muahhahaa...(ade plak model interprem kat sebelah model gomoks itew)

haa,...panjang kan skit yg aku buat ni...leh cover perut mase breastfeed...i like....

7 Jan 2011

Tiramisu

korang tgk tak cite tiramisu ni? best kan..comel jek..hikhikhik..paling comel of cos r mia...Ainul suke sgt2 mia ni..Ayra pun suke...kalo nampak je kat TV atau paper sibuk r masing2 dok pekik2 MIA...MIA...kehkehkeh...

oh aku sgt suke Pierre Andre berlakon ok...

Bawah ni plak adalah tiramisu yg aku buat...memang dah lame dah nak buat(sejak cite tiramisu ni lah)..skali isnin lepas maksu aku bagi biskut sponge finger (ade name biskut tu.aku lupe ape namenye) untuk buat tiramisu..biskut ni bentuk jejari dan rasanya ala2 kuih bahulu tapi keras sikit...sgt senang buat..tak payah bake pun...
TIRAMISU (dr umi_e cam biase dr myresipi ok)
Bahan-bahan ( 8 orang @ lebih )
• 1 biji sponge kek atau apa2 kek-->aku pakai sponge finger tu campur ngan biskut marie
• 250ml whipping cream
• 200ml cream cheese
• 1/2 cawan gula halus
• 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
• 1 sudu makan serbuk nescafe
• serbuk koko untuk hiasan
Cara-cara
1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
2. Satukan gula, cheese dan cream
3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
4. Potong kek pada 3 bahagian
5. Susun 1 bahagian dalam bekas
6. Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek
7. Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek
8. Susun lagi bahagian yang selebihnya
9. Ulang sampai habis kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
10. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...


Jom try..!

Takwim Persekolahan 2011

Kumpulan B(negeri yg cuti sabtu ahad)
Penggal Cuti dan Hari Persekolahan Mula Akhir Hari
I Hari Persekolahan 03.01.2011 31.01.2011 21
Hari Persekolahan 01.02.2011 28.02.2011 20
Hari Persekolahan 01.03.2011 11.03.2011 9
Cuti Pertengahan Penggal 12.03.2011 20.03.2011 9
Hari Persekolahan 21.03.2011 31.03.2011 9
Hari Persekolahan 01.04.2011 30.04.2011 20
Hari Persekolahan 01.05.2011 27.05.2011 21
Cuti Pertengahan Tahun 28.05.2011 12.06.2011 16




II Hari Persekolahan 13.06.2011 30.06.2011 15
Hari Persekolahan 01.07.2011 31.07.2011 21
Hari Persekolahan 01.08.2011 26.08.2011 19
Cuti Pertengahan Penggal ke II 27.08.2011 04.09.2011 9
Hari Persekolahan 05.09.2011 30.09.2011 20
Hari Persekolahan 01.10.2011 31.10.2011 22
Hari Persekolahan 01.11.2011 18.11.2011 14




Cuti Akhir Tahun 19.11.2011 01.01.2012 44
Jumlah 288
Jumlah Hari Persekolahan Termasuk Cuti Am 210
Jumlah Hari Cuti Penggal 78

*nampak macam banyak cuti kan..takde maknanya...kene kerja gak ok...selalunya sekolah aku ni..kalo cuti 2 minggu, seminggu kene ade dekat sekolah...kalo cuti akhir tahun lak ade r tugasan yang akan diberi atau kene jage SPM.. dan seminggu b4 nek sekolah dah start kerja...


6 Jan 2011

Geget kuku jelah...


haha..tajuk macam tgh keciwa kan...

sebenonye anak dara sorang ni suke sgt2 geget kuku.. bukan setakat kuku tangan ok..kuku kaki pun de balun..buruk dah kuku die..memang lah save tenaga takyah nak ketip kuku..tapi kotor ok...

selalunye aku marah atau aku jentik kaki atau tangan die..tapi tadi aku sapu vicks..hahaha terus takmo geget dah..Ainul kate PEDAS...padan muke...

esok aku rase aku nak letak nescafe lak..biar rase pahit..kihkihkih.,.korang camno lak..ape korang buat?


Diaperless: Hari pertama...

Assalamualaikum sume...

Hari ni hari pertama Ainul potty training...sementara aku masih cuti bersalin ni kan..baiklah aku ajo Ainul tak pakai pempes..

So pagi tadi..bila Ainul celik mata je terus aku soh de pee dulu..pastu ape lagi terus mandi lah kan...

Malalak2 Ainul nak pakai pampes...aku kate
"Kalo Ainul nak p sekolah taklehpakai pampes tau"
melalak lagi
"Ainul kan dah besar..budak besar tak pakai pampes"
melalak lagi
"Kalo Ainul tak pakai pampes ibu bagi calciyum..nak tak?"
terus senyap (dah berhari2 de mintak calciyum tu sebenonye..akibat terpengaruh ngan iklan)

maka...
dengan jayanya..sepanjang hari Ainul tak pakai pampes..hihiih...

tapi..
ade 2 kali eksiden
-kejadian pertama..Ainul sempat buka seluar..aku ngan tidokan Aidil dalam bilik...skali AInul jerit de kate tu..tu....rupenye sudah terkencing...
-kejadian ke2.. Ainul ikot aku p dapur wat susu die...skali tetibe je nangis...lahh..rupenye sudah kencing..basah seluar..

dan...
setelah 2 kejadiaan itu..aku makin kerap tanya nk kencing tak..nak yak tak...

paling bangga bila
-tido petang tadi hampir 2 jam tak pakai pampes pun..dan tak kencing
-pas kejadian terkencing tu..lepas aku kerap tanya2.. 2 kali dah Ainul nak kencing de bukak terus seluar dan pi kencing sendiri kat bilik air..tanpa aku tanya nak kencing tak....good girl...

tapi..
agaknye disebabkan tak pakai pampes hari ni..maka hari ni Ainul tak YAK..!

muhahahhaa...

ok...nantikan laporan hari ke 2 k...



Jom Jahit : Diapers stacker

Assalamualaikum...

korang...beberapa hari lepas aku ade buat diapers stacker...sgt2 lah senang ok..lagi2 kalo dah penah buat, nak buat lagi skali tu tutup mata je (tipu lah kan)



sebenonya aku nak kemas bilik..pastu tgk banyak no baju2 bersepah2 ni...so aku pun pk baik aku buat mende ni..jadinya sekarang diapers stacker aku dah selamat diletakkan tshirt2 yg dah dilipat di dalamnya...

nanti nak beli kain cantik2 sikit nak buat lagi....

korang nak try buat tak...kasi r email..nanti aku send tutorial kat korang...sebabnye aku lupe lah pulak dari mane aku dapat itu tutorial...

*aku ade try buat yg letak hanger kat atas..skali tak jadi..muahaha.last2 jadi yg bise...takpe2 len kali aku try lagi...

*diaper stacker ni aku buat pakai kain cadar yang dah tak pakai...hikhikhikhik....

1 Jan 2011

Azam 2011

Selamat Tahun Baru 2011 semua...

Tahun baru ni, sume nak buat azam baru kan...aku pun same..so azam tahun baru aku adalah:
  • nak jadi lebih sistematik dan teratur...dalam kerja....
Cam korang tau, tahun 2010 adalah tahun pertama aku mengajar..jadi, semuanya yang berlaku adalah benda2 baru...sekolah baru..kawan2 baru..mengajar subjek yang aku sendiri baru belajar (ERT) (dulu dah lah belajar..tapi mase sekolah lah kan)...melakukan tugas2 yang baru juga..banyak benda salah..tak sempurna..kelam kabut...

jadi...aku nak jadi lebih sistematik tahun ni..akan buat planning ape yg patut dilakukan dari awal tahun hingga akhir tahun..sbb dah boleh expect ape akan jadi kan...

  • nak jadi lebih sistematik dan teratur..dalam kehidupan dan rumahtangga
Selalu buat bajet bulanan..ikot gak..tapi selalu terlajak dan sgt tak berdisiplin...so tahun ni berazam nak ikot bajet yg telah ditetapkan....

juga..nak buat planning menu mingguan atau bulanan...so aku boleh lah berbelanja ikot keperluan..dan tak perlu pening2 kepala nak fikir nak masak ape...hukhukhuk...

  • nak jadi guru yang cemerlang
oh..bukan guru cemerlang ye..blom layak lagi..tapi...guru yg cemerlang...hehhee...nak kasi banyak ilmu di dada.. nak pelbagaikan kaedah pengajaran..dan nak buat pelajar seronok sgt belajar ERT ni dan nak mereka rasa ERT ni sgt perlu dan sgt berkaitan dengan kehidupan seharian diorang...insyaallah

  • Nak tambahkan lagi ilmu...
Insyaallah..kalau takde aral..tahun ni nak amik kursus2 weekend kat Kolej Komunit Pasir Gudang...Leh r dapatkan sijil membuat kek dan roti, sijil jahitan pakaian dan lain2... best kan..selain leh tambah ilmu..rasenye lagi confident bile nak mengajar pelajar2 aku nanti...

  • Nak amik lesen kereta
Selalu sgt takot nak amik lesen kete ni..tahun ni...bertekad..nak amik lesen kete..next week insyaallah nak pi daftar...haruslah amik..anak pun makin besar..kerja pun makin banyak..sekolah lak jauh...hukhuhuk... pastu kalo ade rezeki leh r kasi kuar exora sebijik...hikhikhik
  • yang lain2 tu cam biase lah..nak jadi ibu dan isteri yang baik..nak buat simpanan.. nak jadi lebih penyabar dan macam2 lagi..hikhikhik
ape azam korang???