Sembang Lyana: Februari 2011

28 Feb 2011

Gigit kuku jelah.....

BABAK 1:

Ainul sedang mengigit kuku...

IBU: Ainul..jangan gigit kuku..ade ulat kat kuku tu tau..kalau ainul gigit nanti ulat masuk dalam perut lepas tu die banyak2 dalam perot...nanti perot banyak cacing..eeeeeee.....nak tak????

Ainul: taknak...(sambil menggeleng kepala)

BABAK 2:

Aidil menghisap jari

AINUL: ibu.....tengok tu adik buat ape tu....
IBU: Aidil..jangan sap jari nanti cacing banyak dalam perot...

lawak lah ainul ni....


26 Feb 2011

Ainul cayang

As salam dan selamat malam semua..

aku bersiaran dari Melaka Bandaraya Bersejarah..hhuhuhuh

saje je nak tepek kejadian semalam..untuk kenangan anak2 hari esok..

tempat kejadian : Pizza Hut Giant Plentong

IBU: bang..kat tepi ni ade urut kaki lah..bestnye kalo kene urut..
AYAH:mmmmmm
AINUL: nak urut? nanti suruh ayah belikan eh.....

kahhhhhh..lawok btol ainul ni...

i lap u Ainul cayang




21 Feb 2011

Jom Jahit: Cloth Cover for Cloth Diapering

entry ini diinpirasikan oleh Kak Lynn Nasir

ok..kali ni nak wat tutorial jahit cloth cover ye..ape tu cloth cover...?

Cloth cover ni ala2 seluar getah yg mak kite pakaikan kite ngan lampin dulu mase kecik2 tu..tau kan....? tapi ni moden skit..kite pakai kain...yg aku pakai ni kain selimut tebal (fleece) beli kat tesco rm10 (pun tau dr blog kak lynn gak)...

cloth cover ni bolehlah dipakaikan dengan lampin kain biasa tu, atau prefold..yg dah siap punye pun ade leh beli...nak wat sendiri pun boleh...aku plan nak wat sendiri...tapi nanti pas siapkan cloth cover ni dulu...buat masa sekarang ni bahagian dalam aku pakaikan lampin kain biase jek...(untuk aidil..ayra masih pakai pampes)

Cloth Cover for Cloth Diapering



fleece (kain selimut tebal yg murah jual kat kamdar, mydin n tesco tu)
getah elastik (untuk bahagian peha dan belakang pinggang)
snap button atau velcro

cloth coverpotong fleece ikot ukuran diapers anak2 anda...kalo tak pun google je cari free cloth diaper pattern...
cloth coverjahit sekeliling...jangan lupa tinggalkan sikit kat bahagian atas tu...pastu melalui lubang tu, terbalikkan kain inside out..rapikan bahagian tepi diaper...tekan2 je ngan jari...jangan iron pulak...
pastu topshitch (jahit tindih) sekeliling diaper ( tak termasuk bukaan tadi tau...!)
pastu tandakan dari mana ke mana korang nak jahit elastik...agak2 selesa anak pakai lah kan... nampak tak tu aku tandakan warna hijau tu...
ok ni lak elastik..2 yg panjang sikit tu jahit kat paha dan yang pendek tu jahit kat bahagian belakang pinggang
pastu masukkan sepotong elastik untuk bahagian ke dalam diaper melalui bukaan tadi..letak kat bawah tanda yg korang dah buat tu...(lebihkan skit elastik kat bahagian bertanda tu ye) pastu jahit beberapa kali kasi elastik tu tak tercabut( ni satu side getah tau)...buat gak untuk bahagian peha lagi sebelah...pastu jahit gak camni for another side of the elastic...

nanti akan jadi camni...
pastu jahit tindih kat elastic tu sambil tarik tegang2 elastic..guna 2 tangan ok...gambo ni acah aje..sekadar nak amik gambo..hahahhaha...mesin aku basic je..leh jahit lurus sahaja...kalo korang ade mesin canggih, sila jahit zig zag ok...
cloth coverbila dah siap dua2 belah akan jadi camni..
jahit gak elasctic kat bahagian pinggang.. dan jangan lupa topstitch kat bukaan tu..kang terlopong je pulak..hahahha..
cloth coverok bile jadi..leh lipat camni...comel kan...oh lupa..silalah jahit velcro atau letak snap button kat diapers cover ni ye...aku takde...maka jadilah seperti dibawah ini ye...
aku tak tau ape name mendalah ni...tapi memang ni lah tugasnye...bila dah siap silalah nikmati hasil kerja tangan anda dibadan anak yer...hikhihkik...tgk...betapa debabnya Muhammad Aidil sekarang...peha sahaja dan seketol...

***aku jahit ni hasil dr pembacaan aku dr internet..dan try n error..kalo korang ade cara yg proper untuk jahit ni silalah share ok...cara ini boleh gak digunakan untuk menjahit AIO cloth diapers tapi ade beberapa step kene tambah rasenye...

jom jahit: pot holder

As Salam semua...

Semalam aku buat kek coklat..Ainul dr tengahari semalam dok sebut2 "nak kek hepibesdaytoyou" hhahhaha..cian pulak...korek2 bahan yang ade...telur pulak habis..huhuhuhu...so buatlah kek coklat tanpa telur..ok gak..moist...ni resipinye..dr Ayume myresipi

Bahan-bahan ( 15 biji (dlm btk cupcakes) ) aku bubuh dlm loyang je

  • 1 cwn tepung gandum *
  • 3 sudu besar serbuk koko *
  • 1 sudu kecil baking powder *
  • 1 susu kecil baking soda *
  • 1 cawan gula halus
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/3 cwn minyak sayur / minyak masak
  • 1 sudu besar cuka
  • 1 cwn air sejuk
  • 1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara

  1. Ayak bahan2 yg bertanda *.
  2. Dlm mixing bowl, masukkan bahan yg telah diayak tadi. Kemudian masukkan gula dan garam. Gaul sebati.
  3. Sesudah sebati, masukkan semua kandungan cecair (minyak, cuka, esen vanilla dan air)
  4. Kacau adunan hingga semuanya sebati
  5. Masukkan dlm loyang yg telah siap di gris ( boleh juga dibakar dlm acuan kek cawan )
  6. Bakar dlm oven pada suhu 180 darjah selama 30 minit * untuk kek cawan saya bakar pada suhu 155 darjah selama 15 minit sahaja
  7. Bila dah masak boleh dihias mengikut citarasa masing2, buttercream ataupun fresh cream.
***************************************************************************************
ok yang sebenarnya semalam mase aku nak keluarkan loyang dari oven, tak jumpe kain buruk..(kain buruk pun aku potong dr tshirt tak pakai)...aiseymen..ntah mane anak aku bawak lari kain buruk daa...huhuhuuhh..so aku pk baik aku wat pot holder tu...senang lah kan nak angkat kuali segala..tak lah menjajar mencari kain buruk..kahhhh...so alang2 tu bautlah sekali tutorial ni...oh segala yg aku jahit ni berdasarkan pandai2 sendiri jek ok (kecuali diberitahu)..kalo tak same cam korang jahit ampun lah kan..sila beri tunjuk ajar k...


Pot holder (sepasang)



*sila potong kain sebesar mana korang nak...(kotlah tangan besar kan..buatlah besar skit)
-4 keping (sila pakai kain cotton ok)
*tuala tak pakai..potong saiz kain gak
-4 keping
*tangkai untuk pot holder korang (optional) (buat cam tangkai tuala lap tangan tu)



potong kain

anak2 pun sibuk nak amik gambo..huhuhuhu (maaflah gambar kureng..aku amik pakai webcam...hahahha)

lapiskan kain dah tuala camni...tuala 2 helai pastu kain cotton right side together-gether...oh jangan lupe selitkan tangkai dihujung..cam dalam gambar tu...jahit dan terbalikkan inside out..then topshitch


sila quilt ikut suka hati ok.. aku buat bulatan ni..kalo nak senang buat petak2 je...senang banget..hheheheh...dah siap..leh pi angkat periuk dah...eh lupa...kenalahkan buat lagi satu...larat ke angkat periuk pakai satu tangan je..hehhhe


dah siap..leh pi angkat periuk dah...eh lupa...kenalahkan buat lagi satu...larat ke angkat periuk pakai satu tangan je..hehhhe..owh kali ni tak pasang kun...sbb nak cepat... (aku tak bape reti nak menjahit kun tu...heheh)

oh kalau pasang kun takyah r wat camni..lagi senangtakyah terbalikkkan sume..

20 Feb 2011

Jom Jhit: Tuala lap tangan...

As salam semua...

Hari ni Ayra takde umah...maklong aku amik nak ajak main..Ainul ngan Aidil je ade kat umah...

plan nak kemas umah..tetibe ternampak tea towel yg Ainul buat main..terus teringat en.Adam penah request soh jahit tuala lap tangan...nak kasi gantung kat daput..senang nak lap tangan nanti...

so aku pun cepat2 buat..pastu nak kemas umah...

ok ni tutorial nak buatnye..sgtlah senang ok...


ok mula2 tuala tu korang pleat lah camno korang nak..nak besar mane...


pastu sila potong kain mengikut ukuran towel yang dipleat tu...jangan lupa basi kain skali ok...potong gak untuk tangkainye (eh tangkai ke eh..lantak r panggil jelah ape jek k..)...


tangkai tu jahit je lurus camni..pastu terbalikkkan guna pin...


bile dah terbalikkan jadilah sebatang camni...


untuk body de pulak...kain tu place right side together dan jahit sisi dan atas je...bahagian atas tu jangan lupa jahit skali ngan tangkai tu...gambar di atas auta je,,aku lupa nak jahit skali..muahahhaa,....last2 tangkai tu aku letak mase last lepas aku pasang kun...

ok pas dan jahit keliling tu terbalikkan dan masukkan tuala dalam bahagian terbuka tu, kelepetkan sikit bawah tu dan jahit tindih...leh gak jahit kun cam aku...

jeng..jeng..jeng...dan siap digantung...sgt buruk ok aku jahit kun..sbb 1st time seumur hidup ni jahit kun

ok selamat mencuba...

Beezyyybeee

As salam semua...

lame kan tak update..hehehhe

aku sgt lah bz...takj lah bz menjahit pun..bz ngan anak2 ni ha...almaklumlah sekarang ni masih status suri rumah sepenuh masa...28hb feb ni aku akan start mengajar balik...rindu gak sama anak2 murid...dalam pada tu nervous gak pk camne nak mengajar (nanti jumpe form 1 yang baru masuk + peralihan last year yg nakal), pk gak BBM (bahan bantu mengajar) ape nak buat dan guna, baju ape nak pakai, tudung ape nak pakai...muahhahaha..sampai ke situ kan...

sementara jadi suri rumah selama 3 bulan ni, dapatlah aku tgk perkembangan anak2..

ainul sekarang dah tahu banyak kosakata...macam2..mulut cam bertih jagung... kalo nak buang air dah pandai cakap dah..tapi still pakai pampes...(mak de malas)...sebab kalo de masuk bilik air ayra pun pasti akan ikot skali..kalo tak kasi ikot de melalak satu rumah... (alasan)

ayra tang tinggi camtu gak..sgtlah kenit..aidil pun tak sampai sejengkal dah same tinggi ngan kakak ayra..huhuhuh...oh ye..sejak ayra pandai jalan kan aku perasan kaki de cam pelik skit...mase balik kampung ari tu kazen aku yg doc tu tegur gak..de soh aku bawak ayra pi fisioterapi atau urut...ingat nanti nak bawak gak...kaki de cam mengempar skit..tapi alhamdulillah jalan lari sume ok jek...

aidil lak makin mantop..badan sgtlah tegap...kalo dirikan tu sgt tegak...kalo baring, de bosan2, de lonjak2kan badan...huuuhhh....jap lagi tgk dah nak masuk bawah meja kopi..haiiiyoooo...

aku..sgt bz..sambil masak, sambil basuh kain gak (pakai mesih basuh pun...takde hal)... sambil tunggu ayam empuk, pi bilik jahit kejap menjahit...sambil tunggu air mendidih pi solat dulu...ini semua berlaku mase anak2 sedang tido ok..kalo tak tido jgn harap leh jahit kecuali kalo en.adam ade..hehehe...

oh rumah aku selalu tak kemas...boleh dikatakan sepanjang masa bersepah...aku akan kemas mase anak2 tido atau anak2 dalam bilik air tunggu masa nak dimandikan atau dibasuh yak..

skrg ni aku sibuk menjahit diapers cover (ala2 seluar getah, tapi ni pakai kain) dan prefold untuk ayra dan aidil..nak jahit sebanyak mungkin sebelum aku naik kerja..save skit pampes kan..hihiihh.....mula2 nak jahit fleece tu cam org bodo je..pesal lah benang tak lekat kat kain ni ha...rupenye aku kene adjust tension dulu...kahhhh...baru tau ok....(takde plak dalam syllabus KH mendalah ni).. stakat ni baru jahit 4 diapers cover...oh aku buat gak cloth pad..baru 2 ketul siap...oh bukan untuk aku..(sbb aku lom peod lagi..jgn salah faham..i'm breastfeed ok...heheh) tapi untuk kasi makusu aku yang ade masalah pendarahan.. huhuhuuhh....

oh sebut pasal makusu aku ni..langsir beliau pun aku lom sempat jahit..huhuhuuhh...

17 Feb 2011

Artikel: Suara Rakyat by Ali Asyraf

As salam semua...

ni sebenarnya entry di blog kawan aku.. Ali Asyraf..aku share sbb aku sgt menyokong pendapat beliau...feel free to visit his blog Ali Asyraf:Cetusan Idea

Saya terbaca satu artikel di malaysiakini.com.

Tajuknya menarik perhatian saya. Berkenaan buah fikir Dr Asri, bertajuk Tidak Mustahil Kuasa Rakyat Berlaku di Malaysia.

Dangkal

Bagi saya, komentar ini dangkal. Yang amat. Beliau begitu mendokong ‘kuasa rakyat di jalanan‘ yang pada beliau ‘tidak menggunakan kekerasan‘ dan ‘mereka hanya berbekal tekad dan iltizam untuk mengubah nasib mereka‘.

Beliau menambah dalam komennya, ‘perubahan boleh berlaku bukan dengan cara dulu tapi dengan cara baru, kuasa rakyat turun di jalan tanpa senjata, tanpa peluru dan hanya menzahirkan pendapat mereka‘.

Budak

Biar saya bawakan satu cerita.

Suatu ketika pada tahun 1998, berlaku demonstrasi menegakkan reformasi di Kuala Lumpur.

Tatkala itu, seorang budak lelaki berumur 13 tahun, yang amat meminati sains, berada di dalam kereta, bersama ayah dan ibunya. Niat di hati, ingin ke Planetarium Negara. Menambah ilmu.

Pertengahan perjalanan, bertembung dengan kesesakan lalu lintas. Puncanya? Demonstrasi di Masjid Negara. Budak lelaki itu sudah nampak Planetarium Negara di atas bukit itu, tetapi dek lautan orang ramai di situ, perjalanan tersekat.

Akhirnya, setelah menempuh kesesakan, budak lelaki itu tiba juga di Planetarium Negara. Tiada rezeki. Terlewat. Planetarium Negara sudah tutup. Gara-gara menghabiskan masa menempuh kesesakan demonstrasi jalanan.

Ribuan yang lain

Itu baru kisah duka seorang budak kecil. Bayangkan ribuan lagi impian, cita-cita, urusan, dan macam-macam hal lagi yang tidak dapat diselesaikan, dek kerana ‘kuasa rakyat’ yang menghancurkan ribuan lagi harapan rakyat.

Malahan jika kita intai kes di Mesir, berapa ramai pelajar kita yang terpaksa pulang ke tanah air? Malahan harga minyak, barangan semuanya naik. Pelabur? Sudah tentu akan lari. Kesudahannya, angkara suara rakyat, rakyat juga tanggung peritnya.

Maka saya seru kepada semua. Ini bumi Malaysia, bumi kita. Walau kita disogok dengan berita yang menutupi kebaikan pemerintah dengan kebanjiran hal-hal keburukan seperti penyalahgunaan kuasa, rasuah, penipuan, tidak menunaikan janji dan apa sahaja, jangan kita terperangkap dengan demokrasi barat itu, kononnya untuk menegakkan keadilan.

Rakyat yang sayangkan negaranya, tidak akan sekali-kali mengatakan negaranya tidak subur dan airnya kotor, tidak akan berkata penduduk dan budayanya bobrok, pemerintahnya zalim, dan kedaulatannya palsu.

Jika tanahnya tidak subur, dia akan baja dan suburkan. Jika airnya kotor, dia akan bersihkan. Jika penduduknya bobrok, dia akan atur dan harmonikan. Jika pemerintahnya zalim, dia diinsafkan atau gantikan dengan teratur, dan jika kedaulatannya palsu, dia akan kembalikan keasliannya.

Bukankah sudah lama, guru-guru di sekolah memberitahu bahawa sayangkan watan itu sebahagian daripada iman.

Oh ya, saya terlupa. Budak lelaki yang berumur 13 tahun dalam cerita di atas, itu saya. Terima kasih Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pengikutnya, kerana meleburkan impianku ketika itu.



Suami dapat cukup susu???

Muahahaha..tajuk ni sebenarnya salah satu keyword dlm nuffnang aku..lawak btol lah..ade gak orang cari "Bagaimana mengetahui suami mendapat cukup susu???" kalo anak dapat cukup susu tu logik gak...

ade gak orang search inti risoles, pola blaus dan macam2 lagi...

erk...nenen rozita che wan pun nak carik ke..isk3...


16 Feb 2011

MyBotang Sew Along week 1 & 2

As sala sume..kan aku join MyBotang Sew Along ni...so untuk minggu pertama adalah minggu untuk pilih2 kain..hihihihi...so ni lah fabric yan aku pilih... kaler pink merah tu japaness cotton dan kotak2 kecik tu american cotton.. tgh2 tu kain cotton gak...name..tak tau..kekkkee..kaler coklat...
owh..gambar ini gak sebenarnya adalah gambar kain yg dah pun dipotong..

--> Jom main game Milo Fuze JamPack sgt best ok game ni...susun2 puzzle....






11 Feb 2011

MyBotang Sew Along





Aku join MyBotang Sew Along...
Untuk kali ni kami akan jahit Reversible Bucket Bag
eah..jom join ramai2...



Hadis penyusuan susu ibu...

Dalam riwayat Thabarani dan ‘Ibnu Asakir ditambahkan, jika ia melahirkan, lalu ia mengeluarkan susu dari payudaranya dan dihisap oleh bayinya, setiap hisapan dan tegukan mendapat satu pahala. Jika ia berjaga sepanjang malam (karena melayani bayinya), ia mendapatkan pahala seperti pahala orang memerdekakan 70 orang budak di jalan Allah.

waaaaa...bayangkan kalau susukan anak selama 2 tahun..dan ade pulak 4-5 orang anak..banyak tu pahala..beribu2 lemon...pahala dapat..kasih sayang erat..anak pun sihat...




10 Feb 2011

Bila tak boleh tidur...

Malam tadi aku takleh tido pulak...so aku kemas umah skit2, sidai kain, kemas bilik jahit aku...
pastu aku melukis pattern beg2 yang aku jahit..sebelum ni ade gak..tapi pakai kertas A4 lah..surat kabar lah...ade gak yang takde pattern.. yang ni aku lukis kat kertas lukisan...tebal skit kan..senang nanti nak potong kain takde r sibuk baru nak ukur2 kan...

ha ni adalah mesin2 jahit aku...mesin singer itam ini diwarisi dr nenek aku..berjasa ni.. dengan mesin ni lah nenek aku jahit beg dan jual pada pemborong dengan harga rm20 seketol beg..dan dengan duit jual beg tulah, nenek aku tunaikan haji..gigih...!

walaupun mesin ni masih sihat walafiat, tapi aku masih memasang impian untuk memiliki mesin jahit Janome Harmony 2049

idaman kalbu ni...huhuhuhu...bile lah nak dapat ni...

ni adalah kain2 yang menunggu masa nak dipotong dan dijahit...bersepah kan..tak berlipat sbb aku dah bongkar2...hahahhahaa....


Pinafore munge2 lagi

Oh..tajuk ni tak menggambarkan apa yang korang fikirkan...aku tak buat pinafore lagi ok....hikhikhik...

cume seperti yang dijanjikan...nilah gambo pinafore tanpa tuannye... sori gambo tak cantik. pas anak2 tido baru aku amik gambo mase ni..(baju baru pas pakai..tak basuh lagi dah kene inteprem kat sini pulak..muahhaha)

Comel kan baju ni..sgt2 suke ok...

oh mungkin kalau aku rajin..aku akan jahit baju camni gak..dah siap dijahit untuk dijual...




7 Feb 2011

Pinafore munge2


As Salam semua...gambar dia atas tu gambar mase pertungan kazen aku TEHA mase CNY yang lepas...

actually pinafore ni aku dah jahit seminggu lebih dah..pakaikan anak2 mase bufday anak kawan aku REM...

comel je pinafore ni...gambar close up takde pulak...nanti len kali aku amik eh..

mase majlis pertunangan tu juga..aku sponsor kek hantaran...first time aku wat kek salut ngan fondant ni...memang puas hati sgt walaupun hasilnya taklah kemas sgt...gambar takde..aku lupe nak snap...:(

owh.lebih kurang 4-5hari gak aku tinggal kat kampung...tak dpt fb dan blogging...dah tak dapat jahit untuk tambah item yg nak dijual gak.huhuhuuhuh

fening+fengsan

fening2 ini kapala...

konon2 nak kasi ubah wajah blog ni...jap g aku yg jadi biol...fengsan ngan blog sendiri.....arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...........!!!!!!!!!!!!!!


62 Petua amalan kebahagiaan rumah tangga daripada perunding motivasi dan keluarga, Datuk Dr. Fadzilah Kamsah

kopipes dr blog lehaz untuk dikongsi bersama.

1. Doa yang berterusan
2. Patuh ajaran agama
3. Murah dengan pujian
4. Murah dengan khidmat
5. Murah dengan belaian kasih saying
6. Murah dengan sentuhan
7. Mencari kebaikan pasangan
8. Cari masa berkomunikasi,berbual atau bergurau senda
9. Cari kebaikan dan pembaikan diri daripada setiap pertengkaran
10. Menghormati had, sempadan atau hal peribadi pasangan
11. Menilai diri daripada perspektif pasangan
12. Berfikiran terbuka-boleh tegur-menegur
13. Berani mengambil risiko emosi-tegur/perubahan/berpisah sementara
14. Menilai dan memberi keutamaan dalam kehidupan
15. Tolak-ansur
16. Menghormati dan mengambil kira gerak batin(intuition) perempuan
17. Tidak mengejar kebendaan semata-mata
18. Sedar bahawa perselisihan kadangkala tidak boleh dielakkan
19. Mengubah diri untuk merangsang perubahan pada pasangan
20. Sanggup berkorban buat pasangan
21. Menghormati pasangan
22. Berasa amat beruntung (dan nyatakan) mendapat pasangan yang ada
23. Perhubungan seksual yang sihat dan diredhai
24. Menghormati perbezaan dalam diri pasangan
25. Sentiasa bermaafan sebelum tidur
26. Sentiasa bersangka baik terhadap masa depan
27. Meletakkan hak kepada pasangan
28. Tidak menjadi hamba kepada pasangan
29. Berubah secara kecil-kecilan untuk meningkatkan kebahagian
30. Mengawal marah.Buat perjanjian.
31. Mencari penyelesaian dalam situasi “menang-menang”
32. Muhasabah hubungan untuk mencari punca masalah
33. Menghormati sifat semulajadi pasangan
34. Memahami peranan pasangan
35. Hubungan pasangan sesama pasangan
36. Jangan simpan ketidakpuasan,sedih,marah atau benci dalam hati
37. Bentuk kod kasih sayang dan anda berdua sahaja yang tahu
38. Sengaja merancang untuk membaiki hubungan suami isteri
39. Tujuh kali puji dan satu teguran
40. Sebut “I Love You” sepanjang masa
41. Banyakkan bergurau dan bermesra
42. Sentiasa berterus-terang
43. Beri masa untuk perubahan berlaku sabar
44. Elakkan berdebat untuk mencari kebenaran
45. Elakkan salah pasangan
46. Cari titik pertemuan
47. Selesaikan masalah hari ini pada hari ini juga
48. Lebih banyak member daripada menerima
49. Minta nasihat,pandangan atau maklum balas daripada pasangan
50. Sentiasa bersemangat-bangun tidur,pergi kerja,balik kerja dan sebagainya
51. Seimbangkan hubungan dari segi:
a. Mental,pendidikan dan ilmu
b. Emosi
c. Fizikal dan ekonomi
d. Sosial
e. Spiritual
52. Jangan berjauhan terlalu lama(kecuali terpaksa)
53. Tidak terlalu mengongkong
54. Tidak bertindak sendirian
55. Humor atau lawak dari semasa ke semasa
56. Minta bantuan untuk memecahkan kitaran negative
57. Berwawasan dan pandang ke depan (tidak terjebak dengan masalah semasa)
58. Tidak meminta yang bukan-bukan
59. Bentuk undang-undang atau peraturan dalam rumah tangga
60. Mencari kelainan dan perubahan positif
61. Elakkan mendera pasangan dengan apa cara sekalipun
62. Memberi peluang untuk berbeza:
a. Pendapat atau pandangan
b. Hobi
c. Kegemaran
d. Makanan
e. Citarasa
f. Warna pilihan dan pelbagai