Sembang Lyana: Julai 2011

30 Jul 2011

Bila rasa itu datang

Bila rasa itu datang..
aku tak dapat menghindar..
kesayuan hati adalah jiwa...
aku yang masih mentah terus merangkak mencari titisan kasih...
dalam teraba aku temui..
dan kemudian terus bersinar..
membangkitkan aku menjadi dewasa...

hahahhaa....leh jadi penulis tak?

jangan tak percaya dulu pernah wakil Johor tau untuk ke Perkampungan Penulis Muda Kebangsaan 2001 taw..

tapi bukan itu yang aku nak cerita..cuma mahu luahkan perasaan...

bila arwah mak meninggal, aku hilang...kasih mak takde taranya...tak boleh diganti dengan kasih ayah..tak boleh diganti dengan kasih mak tiri..kasih mak kasih abadi..

rasanya aku pernah cerita macam mana mak boleh pergi menghadap Illahi kan..mase tu aku form 5...sebulan lagi sebelum SPM... tiap2 malam aku akan bacakan yasin untuk mak.. pernah satu masa, seminggu sebelum mak 'pergi' mak cakap "baik anak mak".. terharu...

pada kawan2 di hostel yang tahu, tiap2 hari aku akan tido di hospital..dari hospital aku pergi sekolah..dan balik hostel..dan pergi hospital semula...tapi rutin tu berubah terus bila mak dah 'pergi'.. hidup di hostel selepas itu, tiap2 malam aku dipenuhi dengan bacaan yasin dan al-quran untuk mak..

pada mak aku kurang mengadu...sebab aku bukanlah pandai pamerkan perasaan..dan luahkan perasaan pada orang..sebab tu sampai sekarang masih ade orang bertanya "eh..mely...ko takde masalah ke? aku tgk ko hepi je selalu"

sungguh aku cakap..kalau aku ade masalah pun, bukan orang boleh tolong...hahaha

dan mak...mesti mak sedih melihat anak2nya yang masih kecil2 terpaksa ditinggalkan..aku tau..sebab mak pernah cerita kat mak usu aku..

dan kenapa hari ni aku feeling habis..teingatkan mak sangat2...

tapi apepun..doa aku sentiasa bersama mak..dan semoga dengan secebis doa aku mampu melepaskan mak dari siksa kubur..mampu menerangkan, meluaskan dan menyejukkan kuburan mak..dan mampu membawa mak ke syurga...insyaallah...

al-fatihah untuk mak...

terima kasih korang sebab baca lug=han perasaan aku..hhehhee..i lap u olls...

*psst: teringat makan mee sop pantai lido share dengan mak.sedap...

Anda berminat atau ingin dapatkan consultation percuma? Sila SMS atau call yana di 012-7470856 atau email ke lyana_um[at}yahoo[dot]com

29 Jul 2011

Parut hilang..payudara anjal..!

As salam kawan-kawan...

wahhhhh..tajuk menarik kan...wanita..mestilah nak kulit yang cantik...mulus...tanpa parut dll..kan..kan...

tu baru kulit...cik B pun same...sape tak mau cik B yang mantop... ! hehehe...

dan untuk mendapatkan hasil yang begitu, badan kita mestilah mendapatkan sumber protein yang mencukupi...

sebab tu mari kite tgk apa kepentingan protein untuk badan kita....
Tahukah anda, badan kita terdiri daripada sel. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari organ membentuk sistem. Protein merupakan makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup protein ditambah dengan protein yang bagus, sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel yang lama dan mati.Protien sangat penting untuk perkembangan tubuh badan kita.
Protien diperlukan oleh sel untuk membentuk sel baru. Sel yang sihat membantu menjana organ yang sihat seterusnya membantu kelancaran sistem tubuh badan.Kita boleh amalkan makan ikan, telur dan daging untuk dapatkan protien namun kita tak dapat lari dari kolestrol terutama masakan yang melibatkan minyak masak biasa. Kecuali kita memasak menggunakan minyak zaitun atau biji bunga matahari dan kos minyak ini setanding dengan khasiatnya.Ramai juga yang mengambil inisiatif dengan memasak kacang soya untuk dibuat air....namun protien tidak boleh pada suhu melebihi suhu badan manusia maka jika suhu yang tinggi boleh merosakkan banyak amino asid yang ada dalam kacang soya itu sendiri. (sebab tu saya pilih protin Shaklee kerana Shaklee menggunakan standard piawai yang tinggi dalam pemprosesan kacang soya untuk menjadi ESP demi menjaga kepentingan semua zat dan asid amino yang terkandung dalam kacang soya tadi.)
Apa2 pun, protin memang penting dan saya setuju menyatakan bahawa segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan pengumpulan sel2 lemah dan kurang sihat. Keperluan protin adalah kunci kesihatan yg optimum. Dan jika anda ingin tahu rahsia kulit tanpa noda, cantik, awet muda, keanjalan payu dara.. adalah dgn mengamalkan pengambilan protin, dan protin pilihan saya adalah ESP Shaklee Kenapa?Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.Ini antara sebab mengapa SHAKLEE ESP unik.
*kredit: Kak N dan Kak cery



Anda berminat atau ingin dapatkan consultation percuma? Sila SMS atau call yana di 012-7470856 atau email ke lyana_um[at}yahoo[dot]com

27 Jul 2011

Tips untuk meningkatkan penghasilan susu

  1. Dapatkan pam yang bersesuaian yang membantu menjimatkan masa dan selesa
  2. Periksa jika pam anda mempunyai masalah sedutan atau sebagainya yang membuatkan susu semakin kurang
  3. Kerapkan mengepam atau menyusu setiap 1 1/2 jam atau 2 jam sekali. Jika perlu buat hyperstimulation atau power-pumping dengan menggunakan pam yang ada double-pumping
  4. Pastikan bayi menyusu kedua belah payudara sehingga dia berhenti sendiri
  5. Tingkatkan masa mengepam contohnya selepas bayi menyusu tambahkan sesi mengepam sekurang-kurangnya 5-10 minit untuk tujuan stimulasi
  6. Bagi bayi yang belum memulakan solid food elakkan suplemen seperti air masak, formula dan jus buah untuk pastikan anak terus menyusu susu badan
  7. Si ibu banyakkan mengambilan makanan yang mengandungi protein dan kalsium untuk hasilkan lebih banyak susu badan
  8. Pelbagaikan menu makanan anak bagi yang sudah memulakan solid food jika si ibu masih tidak dapat menyediakan jumlah susu yang diperlukan. Bayi yang kenyang akan kurang minum susu
  9. Banyakkan minum air masak ataupun perbanyakkan makanan yang mengandungi sup bagi si ibu
  10. Banyakkan berehat. Jangan asingkan tempat tidur untuk memudahkan penyusuan dan perbanyakkan sentuhan kulit ke kulit untuk menggalakkan bayi menyusu lebih lama
  11. Perbanyakkan menyusu bayi anda untuk tingkatkan penghasilan susu. Susukan bayi anda sebelum pergi bekerja. Pesan pada pengasuh agar tidak memberikan EBM di dalam botol sekurang-kurangnya 1 jam sebelum anda mengambil bayi anda. Cara ini dapat menjimatkan EBM dan secara tidak langsung anda dapat membuat stok
  12. Banyakkan sesi mengepam di pejabat dan di rumah jika bayi anda telah kenyang.
  13. Elakkan penggunaan botol susu ketika anda berada bersama bayi. Bayi yang minum melalui botol akan minum lebih banyak kerana puting botol menyebabkan aliran susu laju dan bayi akan minum banyak dan banyak berbanding bayi yang menyusu terus payudara kita.
  14. Ellakkan apa-apa perkara yang boleh membuatkan susu badan anda drop contohnya penggunaan pil perancang. Kedatangan haid juga salah satu sebab penghasilan susu akan menjadi kurang, elakkan stress, sentiasa menjaga kesihatan agar tidak jatuh sakit
  15. Langkah terakhir ambil galactagogues. Elakkan daripada mengambil pil yang mengandungi dadah seperti motilium. Galactagogues???..aper tu?..Di dalam bahasa yang mudah galactagogue ialah penggalak/penambah susu. Salah satu penggalak/penambah susu yang glemer ialah Alfalfa, fanugreek, soy protein dan sebagainya..

sumber: Shaklee GBS



Anda berminat atau ingin dapatkan consultation percuma? Sila SMS atau call yana di 012-7470856 atau email ke lyana_um[at}yahoo[dot]com

26 Jul 2011

ESP??? penting ke

TAHUKAH ANDA ?

Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya. Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.

PENTINGKAH PROTEIN?

Our body need protein to grow BIG & Strong! It’s a basic material of all living cells and organ-building block of the body. Stuktur asas badan manusia adalah sel. Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang LEMAH & KURANG SIHAT. Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protien diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter.

25% daripada badan kita berasal (diperbuat?) daripada Protein. – kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein.

Protein berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita terdiri daripada :-
1. 66% Water
2. 25% Protein
3. 8% Fats
4. 1% Combination of Minerals & Vitamins
100%

SHAKLEE ENERGIZING SOY PROTEIN

Ini adalah makanan utama dalam program Shaklee. Amat penting dalam diet harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya. Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.

Soy Protein Shaklee mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang baik pada setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.

Soy Protein tidak mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.

PROTEIN SOYA SHAKLEE IALAH NON-GMO SOY!

Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.

RISIKO KEKURANGAN PROTEIN (SECARA UMUM):

1. Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
2. Kidney disease (penyakit buah pinggang)
3. Liver (penyakit hati)
4. High Cholesterol (kolesterol tinggi)
5. Low blood pressure (tekanan darah rendah)
6. Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
7. Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
8. Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
9. Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
10. Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
11. Poor vision (Penglihatan kurang baik)
12. Irritability (Badan menggeletar)
13. Fatigue (Letih lesu)
14. Weakness (Lemah)
15. Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
16. Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
17. Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)

Anda berminat atau ingin dapatkan consultation percuma? Sila SMS atau call yana di 012-7470856 atau email ke lyana_um[at}yahoo[dot]com

Masalah ketidaksuburan dan cara menanganinya

Ketidaksuburan adalah keadaan yang mana seorang wanita gagal hamil selepas melakukan persetubuhan tanpa sebarang alat pelindung (protection), walaupun semasa ovulasi dalam tempoh setahun atau lebih, dan ketidakmampuan seseorang wanita untuk meneruskan kehamilan hingga cukup bulan (keguguran).

Kegagalan mendapatkan zuriat merupakan isu serius bagi sesetengah pasangan, yang mana ia mungkin membawa kepada makan hati malah ada sehingga membawa kepada perceraian!

Ketidaksuburan biasanya ditujukan kepada wanita. Tidak! Kerana 40% dari kes ketidaksuburan dilaporkan berpunca dari wanita. Mengejutkan kerana 40% kes berpunca dari lelaki! Manakala 20% lagi adalah kedua-dua pasangan tersebut.

Punca wanita tidak subur:

* Kegagalan berovulasi, atau menghasilkan telur (ovum). Ini berkaitan dengan ketidakseimbangan hormon.
* Terdapat halangan dari ovum yang dihasilkan di ovari untuk bergerak ke uterus. Ini biasanya disebabkan oleh endometriosis, cyst, terdapat jangkitan, atau ketumbuhan pada bahagian berkenaan (tiub falopio).
* Penyakit berkaitan kelamin.
* Penyakit berkaitan masalah pelvik.
* Merokok.
* Pengambilan kafein yang berlebihan.
* Terlalu gemuk atau terlalu kurus.
* Faktor usia (Tahap kesuburan semakin menurun apabila seorang wanita mencapai umur 35 tahun).

Punca lelaki tidak subur:

* Bilangan sperma yang sedikit (low sperm count)
* Sperma kurang cergas
* Sperma yang tidak sempurna
* Sekatan pada saluran semen
* Pemakaian seluar dalam yang ketat menyebabkan bahagian testis menjadi panas dan menurunkan tahap penghasilan sperma.

Punca kedua2 lelaki dan perempuan tidak subur:

* Kesan dari tekanan perasaan, sakit jiwa dan pelbagai masalah berkaitan emosi.
* Pendedahan terhadap punca radiasi.
* Pencemaran contohnya disebabkan oleh racun (rumpai, serangga, etc) dan sebarang racun lain.

Antara cara-cara untuk menanganinya
Pengambilan Vitamin-Vitamin Untuk Tingkatkan Kesuburan:

Vitamin E - membantu menstabilkan hormon reproduktif pada kedua2 lelaki dan wanita.
Zinc - meningkatkan tahap testosteron dan bilangan sperma pada lelaki.
Vitamin C - Berperanan dalam pembentukan sperma.
B Complex - Memberi ketenangan jiwa dan menstabilkan hormon.

Bagi yang ingin mencuba vitamin bagi meningkatkan kesuburan, saya cadangkan kedua2 suami isteri mengambil Set A yang terdiri dari Vita Lea (multivitamin), B Complex dan Vitamin C, ditambah dengan Vitamin E. Untuk lelaki, tambah satu lagi pengambilan zinc bagi membantu tahap kesuburan anda.

Di samping itu, kurangkan minum dan makan dari sumber kafein sekiranya anda penggemar kopi, berhenti merokok dan berendamlah dengan air sejuk, kerana berendam air panas boleh merencatkan penghasilan sperma.

Sila dapatkan nasihat doktor pakar sekiranya anda mahu mengambil sebarang ubat untuk subur atau menjalani rawatan kesuburan. Saya doakan pasangan suami isteri yang sah dipermudahkan untuk mendapatkan cahaya mata dan bahagia bersamanya :) Amin

#kredit


Anda berminat atau ingin dapatkan consultation percuma? Sila SMS atau call yana di 012-7470856 atau email ke lyana_um[at}yahoo[dot]com

24 Jul 2011

Tips untuk ibu-ibu menyusu yang ingin berpuasa.


SAHUR
1.Makan makanan berkhasiat.
2.Makan buah kurma
3.Minum air secukup

KETIKA BERBUKA PUASA
1.Makan makanan seimbang
2.Minum air longan kering (rebus sendiri) atau apa2 air yang anda rasa boleh menambahkan susu..pastikan jangan ambil ais!

SEBELUM TIDUR
1. Amalakan mambaca surah Hujurat (banyakkan susu) dan Al-Waqiah (murah rezeki)

MEMERAH
1.Perah pada waktu sahur
2.Perah pada waktu rehat di pejabat
3.Jika perlu lebihkan memerah pada malam hari

MIND SETTING
1.Yakin boleh dan kawal emosi, elak dari stress
2.Kuatkan semnagat
3.Dapatkan sokongan

1) Ketika nak makan nasi, bacalah selayaknya sebagai seorng Islam. Gumpalkan nasi sebanyak tiga kali ketul. Baca surah Al-Ikhlas 1 kali dan makan nasi segumpal. Baca lagi, makan lagi surah Al-Ikhlas setiap kali anda makan seketul gumpalan nasi tadi.

2) Dah habis tiga gumpal tu makanlah seperti biasa. Selepas makan sahur, makan buah kurma 7 biji. Sebelum makan, bacakan selawat satu kali dan makan sebiji buah kurma (ulang sehingga 7 kali bersamaan dengan 7 biji kurma).

3) Pastikan selepas berbuka sehingga bersahur banyakkan minum air masak. Letak botol di tepi katil untuk memudahkan kita minum setiap kali terjaga dari tidur.
*kredit to dilla jalil@KIM

Ibu-ibu sekalian leh try Family Wellness set +alfalfa+ostematrix dan PD untuk mengekalkan tenaga berpanjangan sepanjang berpuasa, mengelakkan dehidrate dan memastikan tubuh dibekalkan dengan zat mencukupi...insyaallah badan segar, puasa lancar, susu pun tak merundum...

Anda berminat atau ingin dapatkan consultation percuma? Sila SMS atau call yana di 012-7470856 atau email ke lyana_um[at}yahoo[dot]com

23 Jul 2011

asalah eczema, allergy kulit dah ilang!magic kan

As salam kawan2...

kali ni nak share seorang pelanggan yang berpuas hati dengan pengambilan supplement shaklee...

Beeha

seronok baca entry kat sini..wpon saya xbf baby lg..tp saya ambik for my self dan kecantikan la opkos..ehehe since saya ade eczema, resdung n asthma..so kak Cery MamaFaiz suggest ESP n nutriferon memandangkan asthma yg teruk..tu pon pas baca blog kak cery satu hari tah berapa kali utk get the confident tuu..ehehe...so consume nutriferon everyday and esp 2kali sehari..xsmpai 2mggu, alhamdulillah, xsedar lgsg masalah eczema, allergy kulit dah ilang!magic kan..dah xperlu laa nak sapu2 cream farmasi macam2..hanya org yg ade masalah eczema n kulit aje yg tau betapa susahnye kalau datang tang gatal2 tu..blom lg kulit jd xcantik, berkudis lg..tp alhamdulillah sgt..satu masalah ilang..kulit muka rs makin better..yg lain2 xperasan plak..ehehe skrg tgh sabar n menunggu my other improvement especially utk asthma n resdung lak..tq to kak kak Cery MamaFaiz yg sabo aje layan mcm2 soalan..tp yg utama, kita usaha, Allah jua yg MAHA menyembuhkan..
Allahdulillah..betul kata Beeha tu..kita usaha...Allah yang Maha Menyembuhkan...

Anda berminat atau ingin dapatkan consultation percuma? Sila SMS atau call yana di 012-7470856 atau email ke lyana_um[at}yahoo[dot]com

22 Jul 2011

Cik B cepat bengkak lepas minum ESP..

Assalam kawan2...

hari ini yana nak kongsikan mesej yang yana terima malam tadi...

"salam yana, sejak akak makan ESP ni, cik B cepat je bengkak...dah boleh buat stok susu dah..thanks ye"
Alhamdulillah seorang lagi ibu telah berjaya...seronok yana...

meh kite bace email yang dishare oleh kak hadha...dan sharing oleh beliau..


from asiah ab wahid <asiah_ab_wahid@yahoo.com>
to Hadha
date Fri, Jan 14, 2011 at 3:23 PM
subject Susu dah jadi pekat
mailed-by yahoo.com
signed-by yahoo.com
Images from this sender are always displayed. Don't display from now on.
hide details Jan 14 (12 days ago)



Salam..

Hadha.. Ape kaba?



Betul la hadha, susu makin pekat bile makan vitamin and ESP tu. masa mula2 makan ESP dulu , saye dah rase pening sket 2-3 hari, rase macam nak demam je... sekarang dah ok dah.

air tok sah cakap, memang saye suka minum air kosong banyak2. kalo bawak air 1.5 liter g keje, tak cukup. hehe. Amik air husband pulak (husband satu opis)..

alhamdulillah baby pun dah kurang meragam dah. dulu die selalu kembung perut. nangissssss je... cian die. sekarang ni seronok tgk die dah pandai nak main2 dgn abangnyeee..

2 hari lepas husband tanye nape susu macam warna hijau sket? hehe

saye jawab makan vit tu la... haha.. sebab die tak berapa nak bagi beli tp coz pakai duit sendiri, kurang sket la bebelannye...

kepekatan susu bertambah tapi kuantiti nye lebih kurang sama je mcm dulu. kdg2 7/9/10/11 auns.. kalo tgh tension macam skrg dapat minimum 7 auns, cthnye smlm. hehe

esok nak balik semenanjung tapi bos suruh siapkan kerje, urgent kene anta hari ni. orang lain buat 2 minggu, saye kene buat 2 hari...

sebelum makan ESP dulu, badan lemah rase macam tiap2 hari posaaa je memanjang.. dari pagi sampai malam... huhu. sekarang dah tak rasa penat macam dulu lagi.
Thank ye hadha..
Kesimpulan :
~ susu bertambah pekat (yang ni saya tak boleh nafikan sebab ramai customers saya claim maacam ni, malah saya sendiri pun alami macam ni). lebih lemak, kalau perasan kat EBM tu lapisan lemak lebih tebal.
~ baby kurang kembung - kesan alfalfa yg ada efek melawas/ buang angin dan sebab dia lebih kenyang sekarang
~ susu kehijauan - efek b complex/ alfalfa
~ badan kurang penat - kesan vitamin
~ kuantiti tak berubah - ini normal sebab Asiah perasan susu jadi lebih pekat, banyakkan minum air. tapi, since baby cepat kenyang, lebih mudah buat stok sebenarnya walaupun kuantiti tak berapa meningkat.

Oh ye! Asiah ada mentioned masa mula2 dia ada rasa nak demam dan pening-pening kan? Itulah yang kita panggil 'healing crisis'. Dun worry.. temporary je tu. Minum air banyak-banyak. Makan vitamin (even jamu!) memang kena banyak minum air.
Sama cam yg kak hadha share..yana juga selalu tekankan kepada ibu-ibu supaya minum air minimum 2-3 liter sehari...jangan MENGELAT...! pastikan betul,,jangan agak-agak...


dan kerap kosongkan breast..terutama selepas penyusuan...dan rajin2 mengepam..kalau boleh 2-3jam sekali.. klau perlu..buat power pumping..


dan jangan lupa..bermohon kepada Allah...!









berminat atau ingin dapatkan consultation percuma? Sila SMS atau call yana di 012-7470856 atau email ke lyana_um[at}yahoo[dot]com

19 Jul 2011

12 Keistimewaan susu ibu

12 sebab kenapa anda harus berikan anak anda susu ibu

  1. Susu ibu sesuai untuk bayi secara semula jadi
  2. Susu ibu dalam keadaan steril dan bebas dari hama dan kuman
  3. Kandungan nutrien yang seimbang
  4. Susu formula kurang kandungan protien dan kasein berbanding susu ibu.
  5. Susu ibu mudah hadam kerana lembut dan cair berbanding susu lembu yang pekat dan susah dihadam.
  6. Susu ibu lebih banyak mengandungi laktase, vitamin dan zat galian yang seimbang. laktase ialah sejenis enzim yang menukarkan gula dalam susu menjadi glukosa dan galaktosa.
  7. Susu ibu mengandungi protien yang dikenali sebagai lactoferrin yang berkemampuan menghalang pembiakan kuman pada sistem usus bayi dan ini mengurangkan risiko cirit-birit
  8. najis bayi yang minum susu ibu akan menjadi asidik dan ini menyebabkan ketidaksesuaian untuk pembiakan kuman dalam sistem usus
  9. Susu ibu mempunyai sel yang datangnya dari badan ibu dan ia berupaya membasmi jangkitan kuman dan virus serta mengandungi enzim penting untuk menolong sistem penghadaman bayi.
  10. Sistem penghadaman bayi berupaya menyerap kandungan zat besi daripada susu ibu dengan lebih sempurna berbanding susu lembu.
  11. Dari segi psikologi, aksi bayi ketika menyusu merapatkan rangsangan kasih sayang kedua-dua pihak, ibu dan bayi.
  12. Hisapan mulut bayi membawa pelepasan hormon dari hipotalamus dalam otak yang meningkatkan kepantasan dan kecekapan involusi atau pengecutan rahim ibu. Ini menjadikan ibu tidak hamil dan menjarakkan kelahiran selepas penyusuan

Ini dia set makanan tambahan semulajadi dari Shaklee yang glamor dikalangan ibu menyusu. setiap hari mesti ada yang mencarinya. Jadi anda jgn ragu2 yer jika anda ingin mencubanya..... ramai dah teruja..betul3x.
Sila baca kisah2 ibu2 di link ini :kisah2 ibu yg teruja dgn shaklee
* Lengkap dengan Protein (Natural Soy), 8 kumpulan vitamin B, Kalsium-Magnesium dengan Vitamin D, Multivitamin dengan Zat Besi, 500mg Vitamin C serta Alfalfa (milk booster semulajadi yang digunakan sejak dahulu kala lagi) *

kredit to kak cery

Anda berminat atau ingin dapatkan consultation percuma? Sila SMS atau call yana di 012-7470856 atau email ke lyana_um[at]yahoo[dot]com

14 Jul 2011

apa istimewanya ESP?????

As Salam semua..
Kebelakangan ni yana kerap mewarwarkan tentang ESP ni di facebook...
kenapa????

ESP sangat penting sebagai persediaan dan makanan pelengkap bagi ibu-ibu menyusukan anak...


Jom keistimewaan ESP?

  • Energizing Soy Protein ini membekalkan 14 gram non-GMO Protein Soya berkualiti tinggi yang mengandungi semua Asid Amoni Perlu termasuk 9 Asid Amino Perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan manusia.
  • Energizing Soy Protein membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam selepas diminum kerana ia mengandungi 5 jenis Vitamin B yang diperlukan tubuh, serta Kalsium separuh daripada jumlah keperluan seharian
  • Isofalvones pula meningkatkan fungsi jantung, tulang, payudara dan prostat. Kajian juga menunjukkan soya dapat membantu mengimbangi kitaran hormon semasa proses menopaus.
  • Energizing Soy Protein ini dihasilkan dibawah kawalan IPP(Identity Preservation Program) bermakna penghasilan kacang soya ini dipantau ketat pada setiap peringkat dari penanaman sehinggalah sampai kepada pengguna.Diproses dengan air ( bukan dengan bahan kimia ) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones dijamin Halal. Tanpa Laktos, kolesterol dan bebas kafien.


Jadi..apa yang anda akan dapat setelah minum ESP ni?
Pelajar dan pekerja atau individu dewasa :
As energy booster
(kalau minum pagi2 tu.terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonuslah for weight management)
Lelaki :melindungi dari any disease (heart,cancer,etc)
Ibu mengandung :for a healthier pregnancy - well-grown fetus ; less late pregnancy discomfort.
Ibu yang menyusukan:
menambah dan mengekalkan milk supply ; increase berat badan baby healthily

Wanita:
keanjalan kulit
… (protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut).

Testimoni:(kredit to kak N)


· Seorang ibu kembar yang menetap di Bangi memberitahu, selepas mengambil soy protien kali kedua, beliau mendapati susunya bengkak dan anaknya minum sedikit dan terus lena.(customer Pn Norita)
· Apa yang ibu dapati selepas mengambil protien? Kulit semakin cerah, bekas jerawat mudah hilang, akar rambut lebih kuat, susu bertambah banyak dan lebih pekat, kuku lebih sihat, mudah kenyang dan lebih bertenaga.(Puan Norita).

kredit to k.cery

Tips melatih anak berpuasa dan Persediaan Menjelang Ramadhan...

As Salam kawan2...u alls ada anak yang sedang membesar..yang bakal berpuasa Ramadhan nanti dan pertama kali berpuasa Ramadhan nanti? meh kita baca sharing by mamafaiz

Alhamdulillah…lagi 7 hari dah nak sambut bulan Ramadhan…entry kalini ni saya nak share tips buat ibu bapa yang sedang mendidik anak2 supaya belajar berpuasa…bukan senang nak melatih anak berpuasa yer..bila ye had umur yang sesuai nak start ajar berpuasa?.. Sebaiknya, had umur terbaik bagi melatih kanak-kanak mula berpuasa ialah pada usia lima tahun.. basically antara TIPS2 persediaan mental dan fizikal- ni based on apa yang saya baca dan search....(ni saya share untuk peringatan diri sendiri gak..hehe):
  • · Latih sedikit demi sedikit. Jika hari pertama anak anda berjaya menahan lapar dan dahaga separuh hari, keesokannya cuba panjangkan tempoh berpuasa sehingga 1 petang. Begitulah seterusnya sehingga anak anda berjaya puasa penuh
  • Beri penghargaan…. Jika anak berhasil menyelesaikan puasanya dalam sehari, berilah hadiah. tak semestinya dalam bentuk wang..saya yakin si kecil lebih mudah meneruskan ibadat berpuasa sepanjang Ramadan sekiranya ibu bapa sentiasa memberikan sokongan kepada mereka.
  • Memberi motivasi. “Anak yang masih kecil perlu disemai jiwanya dengan contoh teladan yang baik.Anak kecil sebenarnya mudah untuk dididik berpuasa. .maksud saya sebaiknya sediakan pelbagai program untuk mereka lakukan bagi mengisi masa terluang supaya tidak begitu terasa masa berlalu
  • Jangan lupa melatih anak niat berpuasa...kalau boleh..amalkan membaca niat berpuasa bersama keluarga selepas makan malam..dgn cara ni..anak kecil akan lebih seronok
  • Sediakan menu makanan berbuka dan sahur untuk anak sama saja dengan menu orang dewasa.dan if possible..hidangkan makanan kegemarannya
  • Kurangkan menonton tv..karang banyak sangat tgk iklan2 makanan..menggugat iman je..huhu
  • Jgn biarkan mereka yang berpuasa terlalu aktif bermain..
  • Beri makanan atau minuman yang mengandung gula (karbohidrat). Gula mudah diserap dalam tubuh menjadi sumber energi.
  • Pada malam hari, ada baiknya anak diberi makan lagi sebelum tidur atau pada saat-saat senggang di waktu malam.
  • Untuk sahur, perbanyaklah makanan dari jenis protein dan lemak seperti daging, nasi, telur, ikan, dan lainnya. Makin besar lemak dan protein yang dikonsumsi saat sahur, automatic..energi yang dimilikik oleh badan juga lebih besar/ Namun, jangan sampai makan berlebih takut karang sakit perut lak.
  • Berikan zat gizi tambahan seperti vitamin atau kalsium
  • Kurangkan atau elakkan memberi makanan dan minuman seperti makanan yang asam, bersantan, atau pedas.
  • Perbanyak juga makanan serat (fiber) kerana membantu melancarkan buang air besar…dan ia juga membantu menghindari rasa lapar
jadi apa supplemen yang sesuai?..pastinya mealshake (vanila flavored ala2 mc donald milkshake tu..nyummy) ~mengandungi protein,fiber(serat) dan zat gizi tambahan yang lengkap…
sekilas fakta ttg mealshake -One serving provides approximately 1/2 of your daily requirement for essential vitamins and minerals,30% of proteins,plus trace minerals and 3grams of dietary fibers.

menarik bukan? 3 in one..dan yang best tu..bukan je sesuai untuk anak2.. tapi untuk seisi keluarga… walau apa jua anda… bujang, berkahwin,pregnant,breastfeed.ataupun masih bergelar..student.. MEALSHAKE -pastinya perisai best untuk berpuasa... selain dari ESP ...mealshake dan performance ni kira antara supplemen terlaris..lagi2 dah nak puasa ni... apa lagi yang anda tunggu?..

SMS atau call Yana sekarang di 012-7470856


11 Jul 2011

Cium anak dapat pahala..

Salam semua..sharing untuk u alls dan untuk diri Yana sendiri..semoga menjadi ingatan dan berita gembira bila rase penat dan down menjaga anak2...hehehhee

sumber


Keistimewaan yang bakal diperoleh apabila anak-anak anda boleh digelar kanak-kanak atau kupu-kupu syurga. Barangsiapa yang mengembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. Orang yang menangis takutkan Allah diharamkan oleh Allah akan api neraka ke atas tubuhnya.
Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak. Barangsiapa keluar ke pekan Muslim dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di Akhirat kelak. Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama.
Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu turut diperolehinya.
Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan. Aqrak berkata; "Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorang pun yang pernah aku cium." Sabda Nabi SAW; "Orang yang tidak menyayangi tidak pula akan disayangi."
Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang untuk ahli keluarganya dan dia memikulnya ke rumah; pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangat berhajat. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.
Seorang lelaki bertanya; "Ya Rasulullah, kepada siapakah harus aku berbakti?"Jawab baginda; "Berbaktilah kepada ibu bapamu." Kata lelaki itu lagi; "Ibu bapaku sudah tiada lagi." Sabda Nabi SAW; "Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhak terhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu."




2 Jul 2011

Persediaan Menjalani Ibadah Puasa

Kurang sebulan lagi nak masuk bulan Ramadhan kan..kejap je masa berlalu...uhuhuhuu...korang dah habis ganti pose tak? hehhee...apepun, bagi ibu-ibu menyusu, mesti risau kan kalau milk production korang merosot atau merundum... so nak buat ape???? yang tak menyusukan anak pulak, risau dengan keperluan tenaga seharian kan... jom baca artikel ni..

kredit to cik pau

Anda harus mendapatkan cukup protein, vitamin dan mineral dan lebih disyorkan untuk anda ketahui bahawa vitamin tertentu seperti vitamin C dan B diketahui mudah termusnah abkibat stress, pencemaran atau kerana pengambilan pil perancang. Cara paling pasti untuk memastikan nutrisi yang diperlukan anda sehari-hari adalah cukup ialah dengan memilih suplemen berkualiti tinggi yang memenuhi atau melebihi keperluan RDA. Setiap kali anda memilih suplemen, pastikan anda menyemak label untuk RDA AS. Nilai minimum 100% dari AKG AS atau lebih untuk vitamin dan gabungan kalsium, magnesium dan fosforus harus sekitar 60/50/45% kerana jika lebih, maka tidak akan larut dan diserap ke dalam tubuh anda. mineral yang lain mesti mengandungi 100% dari AKG AS.1. Protein dalam bentuk protein soya, yang mengandungi semua sembilan asid amino perlu dan rendah kolesterol lemak
2. Multivitamin yang mengandungi semua penting 12 vitamin dan 7 mineral hanya untuk memastikan bahawa anda mendapat semua vitamin dan mineral yang anda perlukan sehari-hari

3. Vitamin C 500mg mengandungi 120 mg dari bioflavanoids untuk penyerapan yang baik. Hal ini untuk membantu anda tetap sihat sepanjang bulan Ramadhan dan seterusnya;
4. B Kompleks yang bekerja paling baik ketika digabungkan dengan semua 8 ahli keluarga vitamin B iaitu asid folik, biotin, tiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Vitamin B12 dan Asid Panthothenic dikenali untukpertumbuhan, otak saraf, dan fungsi pembiakan dan mengawal hampir semua aktiviti sel dalam tubuh anda;

5.
Serat/fiber diperlukan selama bulan Ramadhan sejak kita cenderung minum banyak minuman manis dan makan lebih banyak karbohidrat dan sedikit sayuran dan buah-buahan dan kuantiti kecil air putih, kita mungkin mengalami sembelit dan keadaan ini boleh dibantu oleh kahadiran serat/fiber. Hal ini juga memberi kita rasa kenyang lebih lama dan dapat mengurangkan rasa lapar terutama bagi ibu menyusu yang memikul tugas berat. Juga jika diambil ketika berbuka puasa akan membantu mengelakkan kecenderungan untuk makan berlebihan.

6. Minum tenaga dengan elektrolit/performance drink membantu mencegah dehidrasi dan memberikan tenaga sepanjang hari. Jangan memilih minuman tenaga berkarbonat dengan kadar gula yang tinggi kerana tidak baik untuk kesihatan anda.