Sembang Lyana: November 2011

7 Nov 2011

Masalah "kedinginan" dan "kekeringan" selepas bersalin...

As salam semua.. lama kan yana tak menulis disini...maaf lah yana sgt2 sibuk dengan kursus PITO..

ok..hari ni nak cerita tentang masalah selepas bersalin..salah satu masalah utama wanita selepas bersalin adalah masalah TAKUT untuk "bersama' suami.. mungkin masih seriau dengan luka episiotomi semasa bersalin atau seriau nak "ON" semula tanggungjawab sebagai isteri.. hehehe... ada juga wanita telah berjaya menghadapi detik2 cemas tu (ceh.. macam malam pertama pulakkan..ehehe).. tapi... timbul pula masalah lain.. iaitu masalah "kedinginan" dan "kekeringan"... ouchhh memang tak best kan macam tu...

Punca masalah "kedinginan" dan "kekeringan" ini..


Faktor psikologi

seperti yang yana katakan tadi.. masalah seriau akan menyebabkan wanita takut untuk "bersama" suami.. ini akan menyebabkan nafsu menurun dan sekaligus vagina takkan mengeluarkan lendir yang mencukupi semasa hubungan intim..

Faktor Hormon

bagi ibu yang menyusukan anak..masalah "kedinginan" dan "kekeringan" ini boleh berlaku akibat kekurangan hormon estrogen dalam badan..

Faktor Keletihan

cam biasa lah.. bila dah ada anak.. pasti akan bangun malam.. nak menyusukan anak.. atau buat susu atau salin lampin anak.. kalau dah bekerja pulak.. balik kerja terkejar2 nak masak.. basuh kain.. sidai kain.. lipat kain...penat kan... bila dah penat.. takda mood lah nak melayan suami..

jadi.. camne nak selesaikan masalah ni??

dibawah ini adalah supplement2 yang yanan cadangkan..

Vitamin E

Vitamin E merupakan agen anti-penuaan dan anti-oksida yang sangat berkuasa. Namun, tahukah anda bahawa Vitamin E juga turut dilabelkan sebagai vitamin untuk kesihatan seksual (sex vitamin)? Ini kerana Vitamin E memainkan peranan yang penting untuk menghasilkan hormon seks serta merangsang libido.

Secara umumnya Vitamin E digunakan untuk kecantikan kulit, kesihatan jantung dan untuk penyembuhan luka. Tapi kali ini yana akan fokus kepada peranan Vitamin E untuk kesihatan seksual, atau lebih spesifik, bantu menghangatkan hubungan intim suami isteri.

Peranan Vitamin E kepada suami:
* Lebih tenaga (seksual)
* Ereksi yang lebih lama
* Lebih mudah terangsang
* Libido yang lebih kuat
* Orgasma yang lebih kerap dan bersemangat

Peranan Vitamin E kepada isteri:
* Lebih tenaga (seksual)
* Lebih mudah terangsang
* Libido yang lebih kuat
* Untuk menstabilkan hormon seks/ kewanitaan, terutama bagi ibu menyusu yang mempunyai kandungan hormon prolaktin (hormon menyusu) yang tinggi.

Alfalfa

Selalunya alfalfa digunakan oleh ibu menyusukan anak sebagai milk booster kan.. sebenarnya banyak lagi kelebihan alfalfa yang anda perlu tahu..

1. Dikatakan tumbuhan terbaik yang mengandungi segala zat keperluan harian tubuh manusia.
2. Melegakan sakit sendi dan belakang.
3. Menghilangkan kelesuan dan tekanan.
4. Memberi sensasi ‘rasa sejuk’ (alfalfa Shaklee mengandungi minyak Peppermint)
5. Memberi kelegaan semasa haid (untuk wanita).
6. Merawat arthitis
7. Bagus untuk elergi dan ekzema
8. Merawat athma
9. Mencuci usus bagi membuang toksik
10. mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor disebabkan jangkitan dalam buah pinggang
11. Meneutralkan asid dalam badan
12. Merawat masalah keputihan pada wanita (untuk wanita).
13. Membesar dan menegangkan payudara (untuk wanita).
14. Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri (untuk wanita).
15. Memulihkan urat selepas bersalin (untuk wanita).
16. Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
17. Meningkatkan stamina seorang suami
18. Melegakan sembelit (tapi kalau kurang minum air boleh jadi sembelit tau!)
19. Dan banyak lagi untuk disenaraikan…

dua produk ini selalu yana sarankan untuk customer2 yang ada masalah"kedinginan" dan "kekeringan" ..

berikut adalah harga bagi kedua produk ini

  • Vitamin E 120's RM149
  • Alfalfa Complex 300's RM53.75

dan anda juga boleh add on beberapa produk lain yang juga membantu masalah ini..

  • b complex 120's RM53.75
  • GLA Complex 60's RM91.25
*semua harga diatas adalah harga runcit..

jika anda berminat... boleh dapatkan produk ini dari yana.. PM yana di facebook atau SMS/ call di 0127470856 atau email yana di lyana_um@yahoo.com