Anak kembung perut? Jom amalkan URUTAN ini.. | Sembang Lyana

6 Ogo 2012

Anak kembung perut? Jom amalkan URUTAN ini..

 As salam kawan2 semua..

Post kali ini yana dedikasi untuk semua ibu2 diluar sana.. ok hari ni yana nak share kan satu kaedah urutan yang insyaallah dapat membantu melegakan kembung perut bayi anda... urutan ni memang yana amalkan untuk anak2 yana.. (paling efektif di apply semasa dm pantang). yana pun terlupa mana yana belajar kaedah urutan ni.. tapi memang pernah terbaca pasal ni dulu..hhiihh

apapun.. bagi ibu2 yang menyusukan bayi.. sila jaga pemakanan anda ok.. makanan ber"angin" boleh menyebabkan kembung perut pada bayi.. dan sesetengah makan yang sesuai untuk orang lain, mungkin tak sesuai untuk kita.. (kang tak pasal2 "berhangennn" jek...haha) cth cam kentang... ubi2.. dan sesetengah sayuran..

baiklah.. dibawah ini yana tuliskan kaedah urutan berserta gambar.. maaplah ye kualiti gambar tak memuaskan sbb amik pakai webcam.. hahaa..

 1. sila sapu minyak pada perut, paha, betis dan tapak kaki bayi anda.
*ops.. seksi pulak cik model..sbb tu pandang sebelah sana.. segannn u... see aina dan mok skit kan.. berat dah naik skit..

2. Urut bahagian perut baby anda.. bentuk love... dan L terbalik.. (alaa cam urutan baby johnson)




3. Jangan lupa urut jari dan tapak kaki yang comel itu.

4. sila urut belakang paha bayi anda.. gunakan ibu jari untuk mengurut bahagian belakang paha..(perhatikan..ibu jari yana pada beakang paha aina).. bahagian depan tu cam biasa lah pakai jari2 yang lain..hehe

5. Ulang langkah yang sama pada betis bayi.

6. Setelah selesai sesi urutan tu sume.. ni lah pasrt yang paling penting dalam kaedah ni. senang jek.. rapatkan LUTUT bayi ke perutnya. (kat bahagian bawah perut k).. nanti baby anda anda tott..tot... (membuang angin..hhehhe).. bestt wooo. rasa cam syiok je dengan baby kentut.. cam berjaya mengeluarkan sume angin2 tu..hahaha



ok sila amalkan urutan ibu setiap kali selapas mandi.. atau semasa bayi meragam atau masuk angin k :) insyallah bayi anda akan lebih lega selepas itu.. dan tidur dengan lena. (oh lupa nak habaq,. pakai lah minyak apa2 je.. dlm gambar di atas yana pakai minyak bayini mestika)

selamat mencuba..!

*jika anda rasa entry ini bermanfaat.. sila share :)

ops...lupa pula... untuk ibu2 atau ayah2 yang selalu kembung perut.. boleh lah amalkan PEPPERMINT GINGER dan GARLIC.. kasi keluar angin kus2..hehhehe
boleh dapatkannya di SINI


Anda berminat atau ingin dapatkan consultation percuma? Sila SMS atau call yana di 012-7470856 atau email ke lyana_um[at}yahoo[dot]com

3 ulasan:

  1. Tetiba mlm ni cr info...last2 jumpa makkkk jg..haha...perut auni nmpak cam kembung...risau...

    BalasPadam
  2. Time kasih.. Baby sy ni asyik nangis jerk..

    BalasPadam
  3. Tq hampa sudi Share tips. Kami buat dah dkt baby.tgk ni mcm jerap dh lena. Pagi-pagi subuh sepiee dok Google CR petua baby kembung huhuhu

    BalasPadam

komen jangan tak komen...