Sembang Lyana: Mei 2012

26 Mei 2012

Alhamdulillah.. syukur sangat dipertemukan dengan SHAKLEE...

As salam semua.. hari2 dok cite pasal produk je kan.. hari ni nak cite penglibatan yana dalam biznes Shaklee ni..
Actually yana dah lama juga kenal SHAKLEE ni.. since baca blog upline yana, Kak Cery... masa tu sekadar silent reader je pun..then yana dan en.adam berfikir2, kami perlukan SIDE INCOME untuk memberi lebih keselesaan pada keluarga kami.. dan kebetulan.. en.Adam pun berkerja menjual supplement (bukan shaklee).. so yana decide better yana jual SHAKLEE...
so.. yana pun contact kak cery..terus nak jadi member..dan beli full pack untuk penyusuan (kebetulan yana pun sedang menyusukan Aidil).. dan memang berrkesannnnn sgt untuk yana..bukan setakat susu lebih pekat, banyak, aidil cepat kenyang, malas jerawat yana pun makin berkurangan, masalah resdung, elergik pada makanan laut pun settle ok..!
Bisnes apa2 pun perlukan usaha kan..pada awal2 penglibatan yana dalam biz ni, 14 BULAN YANG LEPAS... yana cuma dapat BONUS 2 angka je.. but yana keep sharing dalam facebook dan blog ini.. alhamdulillah.. walaupun agak lambat dan slow yana ni,. tapi sedikit2 pendapatan BONUS shaklee yana meningkat kepada 3 angka dan seterusnya ke 4 ANGKA seperti sekarang...dan insyaallah akan terus meningkat setiap bulan.. :)
Terus terang..yana rasa sangat bersyukur sangat dipertemukan dengan kak cery dan Shaklee.. kehidupan kami sekeluarga sangat berubah.. anak2 lebih gembira.. yana dapat membeli sebuah kereta untuk kegunaan sendiri.. dan insyallah.. bulan dec 2012 nanti yana nak beli rumah pula.. apepun.. perjalanan yana masih panjang lagi,...kejayaan yang dikecapi baru secebis...
Kepada kawan2 yang berniat dan berazam untuk mengubah kehidupan dan menambah pendapatan.. marilah bersama2 yana.. insyaallah anda akan di GUIDE untuk berjaya.. yang penting anda ada KEINGINAN, KEAZAMAN dan IMPIAN...
akhir kata..kalau tak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya.. kalau takde ujian dan ranjau sepanjang jalan.. kuranglah nikmat dan manisnya kejayaan tu..kan..kan.. :)
Anda ingin berjaya juga.. sila PM yana di facebook (Lyana Mansor) atau SMS yana di 012-7470856

22 Mei 2012

ESP memang best....!!!

As salam semua.. selamat petang..
ok kali ni just nak share pengalaman seorang customer yana yang baru mencuba ESP.. beliau seorang ibu hamil.. dan sedang mencuba ESP di akhir kehamilan ini.. now sedang mencuba juga Ostematrix..
Anda berminat atau ingin dapatkan consultation percuma? Sila SMS atau call yana di 012-7470856 atau email ke lyana_um[at}yahoo[dot]com

Puasa 1 rejab.. alamak,,!!! PD dah abis rupanya...huuuhuhuhuh

Salam 1 Rejab semua..

Alhamdulillah... hari ni yana juga mengambil kesempatan berpuasa sempena bulan yang diberkati ni..

jom kawan2.. sama2 kita baca doa ni..

"Ya Allah, berkatilah kami pada bulan Rejab dan bulan Sya'aban serta
sampaikanlah kami ke bulan Ramadhan. Aku bermohon keampunan Allah yang Maha Agung dan tiada Tuhan melainkan Dia, yang hidup, yang berdiri sendiri dan aku bertaubat kepada-Nya. Ya Allah, Engkaulah Tuhanku, tidak ada Tuhan yang patut disembah kecuali Engkau yang mencipta aku. Aku adalah hamba-Mu dan aku dalam genggaman-Mu. Aku dalam perjanjian (beriman dan taat) kepada-Mu sekadar
kemampuan yang ada padaku. Aku berlindung kepada-Mu dari kejahatan yang
(mungkin) aku lakukan. Aku mengakui atas nikmat yang engkau berikan kepadaku dan mengakui dosa-dosaku. Kerana itu aku memohon keampunan-Mu dan sesungguhnya tiada yang dapat mengampuni dosa seseorang kecuali Engkau Ya-Allah."


seperti biasa... macam tahun lepas gak (puasa ramadhan) yana akan bersahur dengan ESP+Meal shake+Performance Drink..
TAPI...
tadi nak bancuh tengok2 PD dah abis...!!! huhuhu.. siaapakah yang menghabiskan PD ku????
hahhaa.. takpe lah... ESP + meal shake pun tetap mengeyangkan... tapi yana mix sekali ngan horlick.. memangggg sodapppp....
ok jom kita baca apakah khasiat 3 produk ini untuk anda yang berpuasa...
ESP
mengadungi protein.. selain baik untuk pemulihan dan pembaharuan sel.. protein juga mampu memberi rasa kenyang yang lebih lama berbanding karbohidrat.. ESP juga dilengkapi dengan vitamin B yang penting untuk metabolisme makanan kepada tenaga..Ia memang membuatkan ada kenyang dan bertenaga sepanjang hari..
Meal shake
juga mengadungi protein..tapi yang lagi best.. kerana Meal Shake juga mengandungi vitamin dan mineral serta fiber..sangat sesuai untuk anda yang susah nak telan pil multivitamin (lagi2 pagi2 buta kan.. takda selera nak telan2 vit..hihihih).. fiber pula untuk sistem penghadaman anda..oh ya... kalau anak nak melatih anak2 untuk berpuasa.. boleh lah berikan Meal shake ye.. enak.. lazat ... dan berkhasiat..
Performance Drink
awwww... produk kontroversi i hari ni..hahha... berperisa oren.. Performance Drink ni merupakan minuman elektrolit. yang berupaya mengekalkan air dalam badan sekaligus mengelakkan dehidrated.. semasa berpuasa..kita cuma minum air semasa sahur, dan selepas berbuka sahaja kan...jadi siang tu camne.. kita pasti berpeluh... nak PAM SUSU.. nak buang air kecil.. dan banyak cara air akan keluar daripada badan kita.. dan akibatnya..kita akan rasa kehausan yang melampau..huhuhu.. so ni lah perlunya PD... ala2 minum 100Plus lah kan...bila kita minum kita rasa lagi bertenaga nak berlari atau bersukan.. TAPI.. PD ni TIDAK bergas dan TIDAK bergula tinggi seperti air berkarbonat lain..
gabungan ke tiga-tiga produk ini inysallah mampu mengekalkan anda suapaya terus bertenaga menjalani ibadat puasa.. samada nak puasa REJAB.. atau puasa GANTI atau untuk persediaan RAMADHAN NANTI...

Anda berminat atau ingin dapatkan consultation percuma? Sila SMS atau call yana di 012-7470856 atau email ke lyana_um[at}yahoo[dot]com

8 Mei 2012

Keperluan KALSIUM untuk ibu hamil..menyusukan...penting kah??? anda perlu baca...!

Jika anda terfikir bahawa kalsium hanya penting untuk kanak-kanak dan orang tua, ternyata anda silap. Kalsium sepatutnya diambil secara berterusan terutamanya bagi golongan wanita mengandung.

Apabila bercakap mengenai kepentingan kalsium, kebanyakkan daripada kita sering kali merujuk zat itu hanya untuk kanak-kanak sebagai sumber tumbesaran tulang. Bagi orang tua pula, ia penting bagi mengelakkan pereputan tulang. Jarang sekali orang muda atau yang berada di usia pertengahan mengambil berat mengenai pengambilan kalsium dalam struktur diet harian mereka.

Selain diperlukan golongan dewasa yang aktif, tahukah anda bahawa kalsium adalah zat yang amat penting bagi ibu-ibu hamil? Kekurangan pengambilan kalsium atau kealpaan dalam memberi tumpuan terhadap zat kalsium sebenarnya boleh menyebabkan komplikasi semasa meneran saat-saat melahirkan anak. Lebih buruk, kesannya akan berterusan sehingga usia tua.

Kalsium dilihat sebagai satu zat yang penting disamping zat besi, folik, potasium dan lain-lain. Semua ibu hamil seharusnya tidak memandang remeh keperluan kalsium juga berharap agar golongan suami turut mengambil peranan mengingatkan pasangannya. Apabila berjumpa doktor dalam sesi pemeriksaan, pasangan dinasihatkan agar jangan segan untuk meminta pil kalsium di samping mengamalkan diet tinggi zat kalsium.

Sebanyak 75% ibu-ibu hamil tidak mengambil keperluan kalsium yang mencukupi dan ketidaksedaran ini akan memberi kesan kepada mereka khususnya pada semester ketiga mereka mengandung dan saat-saat melahirkan anak. Ibu hamil lazimnya memerlukan 1,200 hingga 1,300 miligram kalsium sehari iaitu tambahan 300 hingga 500 miligram zat yang diperlukan orang dewasa.

Ia bermakna seseorang itu perlu mengamal pengambilan susu segar sebanyak satu liter setiap hari. Ibu-ibu sekarang kurang mengamalkan pengambilan susu, sama ada tidak meminatinya atau ada pula yang mempunyai masalah tidak boleh bertoleransi dengan laktosa. Jika ibu-ibu hamil tidak suka mengambil susu, terdapat banyak susu berperisa di pasaran khas untuk mereka. Pengambilan keju, dadih dan makanan yang berkaitan dengan susu juga boleh diamalkan bagi menggantikan susu.

Selain produk tenusu, ibu-ibu hamil bileh mengambil makanan pejal yang tinggi zat kalsium termasuk sayuran, buahan dan ikan bilis, salah satu makanan yang mempunyai kalsium yang tinggi.

Diet Sumber Asli

Walaupun ibu-ibu itu dibekalkan dengan pil kalsium, mereka tetap perlu mengamalkan diet sumber asli seperti yang disenaraikan itu. Kalsium yang diambil itu amat berguna untuk kekuatan tulang khususnya bagi ibu-ibu yang memerlukan zat tersebut bagi kekuatan menanggung berat bayi secara fizikal.

Selain itu, kalsium juga penting untuk pembekuan darah, menstabilkan transmisi impuls saraf dan untuk merehatkan otot sewaktu berlakunya kontraksi. Banyak penyelidikan dan kajian atau lebih tepat kira-kira 14 kajian yang disenarai dalam Jurnal Persatuan Perubatan Amerika mendapati kalsium yang tidak mencukupi meningkatkan risiko praeklampsia iaitu gejala tekanan darah tinggi.

Keadaan itu dikatakan berlaku selepas 20 minggu kehamilan bersama dengan masalah lain. Difahamkan juga praeklampsia berpotensi membawa maut bagi ibu dan bayi akibat kenaikan tekanan darah tinggi.

Secara amnya, kalsium yang sedia dimiliki ibu akan diserap oleh bayi semasa dia membesar terutamanya dalam proses pembentukan tulang. Kesan paling ketara adalah ibu hamil akan kekurangan kalsium pada jumlah yang besar khususnya di akhir tempoh kehamilan.

Kegagalan menggantikan kalsium yang diserap oleh bayi boleh menyebabkan ibu-ibu kehilangan gigi pada usia yang lebih muda daripada sepatutnya. Mereka juga berisiko tinggi menghidap osteoporosis. Mereka yang mempunyai ketumpatan jisim tulang yang sangat rendah akibat kekurangan kalsium dan berat tulang yang kecil berpotensi besar menghidap osteoporosis dan pada kadar lebih cepat.

Untuk mengesan jisim dan densiti tulang, mereka boleh membuat pemeriksaan di hampir semua klinik umum. Dicadangkan agar pemeriksaan itu dilakukan sebagai langkah memahami lebih lanjut keadaan tulang badan.

Kehilangan Kalsium

Kehilangan kalsium dalam kalangan ibu hamil secara relatif lebih banyak iaitu sekitar tiga hingga 10 peratus berbanding wanita menopaus yang kehilangan satu hingga tiga peratus. Itupun sudah dikira banyak. Bayangkan dengan kehilangan lebih tujuh peratus? Kehilangan ini berpunca daripada permintaan yang tinggi terhadap kalsium oleh bayi.

Jika ada orang yang berpendapat pengambilan kalsium boleh dikurangkan selepas bersalin. Itu juga satu tindakan yang salah. Sebenarnya ibu-ibu khususnya yang menyusukan anak perlu terus mengekalkan pengambilan kalsium pada kadar yang sama. Kalsium diperlukan untuk mengiringi proses merehatkan otot rahim yang mengecutkan semula mahupun sewaktu kedatangan haid.

Selain itu, pengambilan kalsium yang secukupnya didapati boleh mengelakkan masalah kekejangan sewaktu proses bersalin. Kekurangan zat itu juga boleh mengakibatkan masalah kesejukan dan kekejangan pada bahagian kaki. Kekejangan yang berlaku itu boleh menganggu emosi ibu selain proses bersalin itu sendiri, komplikasi ini sangat digeruni ibu-ibu hamil.

Oleh yang demikian, ibu-ibu yang merancang hamil, sedang hamil mahupun yang sudah melahirkan anak supaya mengekalkan mengambil kalsium sama ada berbentuk supllemen mahupun daripada sumber semula jadi.

Sumber : Kosmo

anda tidak minum susu seperti yana.. ingin dapatkan sumber kalsium harian yg mudah.. jom try ostematrix..

Anda berminat atau ingin dapatkan consultation percuma? Sila SMS atau call yana di 012-7470856 atau email ke lyana_um[at}yahoo[dot]com

2 Mei 2012

JOM....kawal Berat Badan Anda Semasa Hamil

 As salam kawan2..

Kali ni nak cerita cam,ne yana kawal berat badan yana sepan jang mengandung kali ni..
owh sebelum tu untuk anda yang tak tahu.. yana ni besar tinggi orangnya,.. berat paling ringan yana pernah capai ialah 55kg tu pun dah tinggal rangka..hikhikik... dan sebelum peknen kali ni berat teraklhir yana ialah 71kg (tu pun kurus selepas yana makan shaklee)
dan untuk pengetahuan anda juga.. berat badan yana semasa full term peknenkan aidil ialah 77kg..

jadi.. semasa mengandung kali ke 4 ni.. berat badan yana telah diketegorikan sebagai MATERNAL OBESITY.. dan of coz yana takleh wat ape2 tentang tu sbb mase lah leh diet2 lak semasa peknen ni kan..heheh...TAPI.. yana leh kawal berat badan yana agar tak terus naik mencanak..

pada post sebelum ni.. yana dah bgtau yang yana hanya amalkan pemakanan suppelemnt shaklee sahaja semasa peknen kali ni..apa yang yana amalkan untuk kawal berat badan...?

tentunya ESP.. ESP selain kepentingannya membantu pertumbuhan janin yang sihat dn sempurna.. ia juga membekalkan tenaga yang berpanjngan kepada ibu.. juga memberi ibu rasa kenyang yang lebih lama...

yana juga mengamalkan pengambilan fiber (soryy,.. skrg shaklee tak kuarkan lagi fiber di malaysia)..

untuk anda yang mempunyai masalah pelawasan semasa peknen ni.. anda boleh amalkan meal shake(juga mengandungi fiber) dan ostematrix(kalsium)

owh dan tahukah anda.. untuk memudahkan anda mendapat bentuk badan yang asal selepas bersalin  nanti, anda boleh amalkan pengambilan Protein (ESP) dan Vit C semasa peknen.. untuk membantu pembentukan kolagen pada lapisan kulit anda dan sekaligus menganjalkan kulit anda. dan kulit yang anjal ni lah sebenarnya yang membantu anda reShape semula selepas bersalin nanti :)

*another tips from yana.. selepas bersalin nanti terus amalkan pengambilan GLA Complex..untuk regulate semula hormon :)

oh...lupa lak.. berbalik pada berat badan yana.. now dan 30week.. berat badan daku 73kg.. naik 2 kg sahaja.. walaupun perut membesar dengan jayanya.. hoyeahh...

ok sekarang mari baca kenapa ibu perlu kawal berat badan semasa hamil...

1. kenaikan berat badan yang mendadak semasa hamil akan meningkatkan risiko kencing manis semasa hamil.. (terutama sekali bagi ibu-ibu yang ada keturunan)
2. risiko darah tinggi juga akan meningkat.. tahukah anda.. epilepsi (sawan) juga mungkin boleh terjadi jika tekanan darah terlalu tinggi)
4. memberi rasa tidak selesa kepada ibu
5, risiko bengkak kaki. (adema)..
6. risiko buasir meningkat..
dan l;ain-lain lagi.. (nanti yana update lagi ye)
Anda berminat atau ingin dapatkan consultation percuma? Sila SMS atau call yana di 012-7470856 atau email ke lyana_um[at}yahoo[dot]com