Sembang Lyana: 2014

23 Dis 2014

4 Vitamin untuk kulit cantik meletop..!

4 Vitamin untuk kulit cantik meletop..!

nah.. ini dia set kulit cantik yang terhangat bulan ni...bukan apa.. bulan ni kan ada PROMO GEMPAK. makanya.. ramai yang ambil peluang nak rebut set kulit ini.

set kulit Shaklee

Ramai yang bijak menjaga penampilan luaran. Menggunakan pelbagai produk penjagaan kulit suapaya kulit kekal cantik. Tapi, lebih bijak jika mengamalkan pemakanan supplemen untuk kulit juga, Penjagaan dalaman gitu. Jadi bukan sahaja cantik di luar, tetapi di dalam juga.

Vitamin Cantik luar dalam

Vitamin C

Vitamin C bukan sahaja membantuk pemyebuhan jerawat, memutihkan kulit malah penting untuk PENGHASILAN KOLAGEN semulajadi kulit. KOLAGEN penting untuk pembinaan tendon, ligamen pada sendi dan juga menyokong struktur kulit. 

Dan khasiat penting Vitamin C untuk mengekalkan kesihatan sistem imun tubuh. Vitamin C dikenali sebagai anti-Histamine yang melawan masalah berkaitan elergik seperti hidung berair, gatal-gatal pada mata dan kulit, bengkak akibat elergik dan kerap bersin. 

Vitamin E

Vitamin E dalam produk penjagaan kulit sangat dikenali kerana khasiatnya yang MELEMBABKAN KULIT. Tapi ramai yang tak tahu, Vitamin E juga menjaga kesihatan jantung. Vitamin E juga bagi lelaki menjaga kesihatan sperma mereka. Vitamin E antara antioksidan yang kuat yang membantu mengelakkan penyakit Kanser, Katarak, Alzheirme, Cyst dan firoid. 

B Complex

Eeee.. ramai yang beranggapan makan B complex nanti jadi gemuk kan..! Yang sebenarnya, Vitamin B complex membantu menyeimbangkan metabolisme tubuh. Metabolisme penting untuk penukaran makanan (karbo, lemak. protein) kepada tenaga. Maka, ornag nak kurus pun perlu juga makan B complex.

B complex juga adalah salah satu Vitamin anti-stress. Ia memberi rasa relax dan membantu anda lebih bertenaga. Kalau untuk kulit pula, sememangnya Vitamin B complex memberikan anda kulit yang lebih bertenaga, sihat dan glowing..! Energetik gitu sel-sel kulit kita. 

ESP

ESP protein lengkap yang mengeyangkan. Untuk sihat, tubuh kita perlukan protein kerana protein adalah asas pembinaan sel. Kulit kita juga terbentuk oleh sel yang dibentuk oleh protein kan, Jadi nak kulit sihat, cantik, gebu, kenalah jaga sel tu. Jadi, perlulah beri sel kita khasiat terbaik. Bila sel sihat, penyerapan nutrisi lebih optimum. 

ESP bukan sahaja mencantikkan kulit, malas membekalkan tenaga dan mengeyangkan. Protein adalah lebih lambat dihadam berbanding karbohirat. Protein juga penting untuk penghasilan susu ibu dan penbinaan otot yang pejal dan anjal. 

Nahhh.. pelbagai khasiat kan.. bukan untuk cantik sahaja. Jadi jika anda mengamalkan set ini, anda juga mendapat BONUS RESULT..! Cantik dan SIHAT.. 

Apa tunggu lagi. Dapatkan set anda hari ini. dan jangan lupa dapatkan PROMO Vitamin C dan Vitamin E bulan ini. Hubungi yana segera..

Master Lyana mansor 
fb: lyana mansor 
SMS|Whatsapp|Telegram: 012-7470856

22 Dis 2014

Vitamin untuk putihkan kulit

Vitamin untuk putihkan kulit

Assalammualaikum

Memandangkan bulan ini bulan kecantikan..jadi yana nak cerita pasal Vitamin yang memutihkan kulit.
kulit putih, vitamin c

Macam mana kulit boleh putih?

Warna kulit kita ditentukan oleh Melanin yang terdapat di dalam kulit. Sejenis pigmen yang menentukan warna kulit. ops.. jangan lupa juga ditentukan oleh keturunan. jika kita berketurunan kulit gelap (Gen Dominan kulit gelap cam i) maka banyak lah kehadiran melanin di dalam kulit. Oh melanin juga menjaga kulit kita dengan menyerap sinaran UV (sebab tu kita nampak orang kene sunburn bila pi laut)

Sesetengah produk mempunyai efek pencerahan yang cepat. Kebanyakannya mengandungi hydroquinon, sejenis bahan kimia yang berbahaya untuk kesihatan. Bahan-bahan seperti ini mampu menghalang penghasilan melanin dan memudarkannya yang menyebabkan efek kulit cerah.

Bagaimanapun, kita punya pilihan untuk cara lebih selamat, iaitu Vitamin..!

Pentingnya antioksidan

Antioksidan seperti Vitamin A,C dan E membantu mengatasi kerosakan sel kulit apabila terkena pancaran UV. Dan vitamin-vitamin antioksidan ini juga yang menghalang sel kita dari serangan radikal-radikal bebas dari UV, asap-asap, bahan kimia, dan lain-lain dari luar dan dalam..!

Selain itu, antioksidan ini juga membantu pembinaan dan pemulihan sel. Jadi sel-sel yang terhasil kelihatan lebih sihat dan bertenaga.

So? Macam mana boleh putih??

Haa.. ni yang ramai nak tahu.
Bila sel-sel baru dan sihat terbentuk, sudah tentulah  sel-sel lama akan disingkirkan. kan..kan..
itu lah pentingnya regim kecantikan sepeti mencuci muka, toner, scrub dan masker. Untuk singkirkan sel-sel kulit mati lah.. Jadi, sel-sel kulit yang baru yang SIHAT dan BERTENAGA itu akan terserlah. Jadi kita akan keliahatan lebih putih, mulus dan gebu.


Vitamin C berfungsi untuk menghalang enzim tyrosinase dan sekaligus menhalang pembentukan melanin. dan oh jangan lupa..! Vitamin C juga penting untuk sintesis KOLAGEN semulajadi.. Jadi ukan sahaja kulit anda lebih cerah malas lebih anjal..!

putihkan kulit, jerawat, masker untuk jerawat, masker vitamin cVitamin C untuk Masker

hoyeahhh.. Vitamin C sangat best untuk masker terutama mereka yang kulit berminyak.Ia membantu balance kan semula kulti dan membantu menyembuhkan jerawat. 




vitamin c shaklee, vitamin c, vitamin putih

Vitamin C Shaklee

Produk yang super murah dan hebat ini sangat berbaloi untuk dimiliki. Sebotol cuma RMXX sahaja dan mengandungi 180biji yang anda boleh makan dari 3-6bulan.. perghh memang jimat kan,,







Jadi percayalah dengan Vitamin anda pun boleh putih.. eh.. tapi jangan lah melampau sangat ye impian tu.. kalau dah kulit cam Naomi Campbell jangan lah berangan nak putih macam Emma Maembong pula kan..hehhe

emma maembong, Vitamin C

Apapun, untuk anda-anda yang nak dapatkan Vitamin C Shaklee atau Vitamin-vitamin lain, boleh hubungi yana ye

Master Lyana Mansor
012-7470856

Peluang Perniagaan di Rumah, Jom sertai kami..!

Bismillah
Yana membuka peluang untuk rakan-rakan semua menyertai Shaklee team Lyana &
D'Gems
Sertai kami menambah pendapatan keluarga secara sambilan atau sepenuh masa bersama Shaklee
Antara yang kami tawarkan
1. Support Group yang best
2. Bimbingan marketing dan produk
3. Sesi kelas bersama Master Coordinator
4. Bimbingan 1 to 1
Antara yang Shaklee tawarkan
1. Personal bonus
2. Retail profit
3. Net Personal Bonus
4. Leadership bonus
5. Local and International Trip
6. Cash Car Bonus
7. Coordinator Incentive
8. Product Promotion
Modal?
Serendah RM75 sahaja
Punya keinginan untuk berjaya
Jangan segan-segan
Jangan malu-malu
Bertindak sekarang
Menjadi ahli Shaklee
Lyana mansor
Shaklee Master Coordinator
Founder
Lyana & D'gems

15 Dis 2014

Mencapai kejayaan semudah membuat TAPAI

Assalammualaikum..
Setiap hari kita selalu memikirkan bagaimana hendak menjadikan hari-hari akan datang menjadi hari yang lebih baik kan..
Merancang bagaimana kehidupan keluarga 10 tahun akan datang
Merancang pelajaran anak-anak ke peringkat lebih tinggi inshaaAllah
Berfikir-fikir untuk melupuskan semua hutang
dan mungkin juga sudah mengimpikan percutian dan persaraan.

Untuk mencapai semua di atas.. anda hanya perlukan TAPAI : TARGET..PLANNING .. ACTION..INSHAALLAH

TARGET
Apakah matlamat anda? esok hari? bulan ini? tahun depan? atau mungkin 5 tahun akan datang?
Yana sendiri..
Matlamat yana, tahun 2015 untuk hapuskan hutang-hutang kecil seperti hutang loan ASB.. hutang Personal Loan, hutang PTPTN dan melangsaikan sebahagian loan rumah. Juga merancang percutian keluarga ke Korea dan mengerjakan Umrah bersama keluarga. Serta, menambah sebuah lagi aset hartanah dan melabur di dalam unit amanah.  Bagaimana dengan anda? Tuliskan matlamat anda, secara spesifik. bulan dan tahun..

PLANNING
Bagaimanakah cara kita hendak mencapai target/ matlamat atau impian kita? cukupkah dengan pendapatan sekarang daripada kerja hakiki? atau mungkin tunggu kenaikan gaji (seperti kami cikgu, kenaikan gaji RM200+ setahun). Atau nak tunggu rezeki terpijak?
Jika anda serius hendak mencapai target anda, perlu usahakan sesuatu untuk mencapainya. Duduk dan tuliskan planning anda. apa yang perlu dilakukan. List kan usaha-usaha yang mungkin membantu untuk mencapai impian anda. Listkan juga kekuatan anda ke arah mencapai matlamat tersebut. Juga listkan kelemahan-kelemahan anda atau halangan-halangan yang perlu anda hadapi dan tuliskan penyelesaian yang mungkin untuk mengatasi halangan/kelemahan tersebut.

ACTION
Planning yang baik hanya menjadi sia-sia tanpa ACTION. Bertindaklah..! Jangan berlengah. pasanglah kuda-kuda dan rentakkan silat anda. ewahhh....! Fokus pada APA YANG ANDA NAK sahaja. Lakukan semua usaha yang telah anda listkan. Sedikit-sedikit tidak mengapa asalkan konsisten. Dari masa ke masa, tingkatkan diri anda dan cuba lakukan yang lebih baik setiap hari.

INSHAALLAH
Bersama-sama segala usaha, jangan lupa sertakan dengan DOA dan amalan rohani. Ingat, punca rezeki itu datangnya dari Allah yang Maha Pemberi. Jadi perlulah dikejar dan dimohon pada Pemberi Rezeki itu, Buat apa yang Allah suka.. disertakan dengan segala usaha yang tak pernah putus. Jika cepat Allah beri kejayaan itu, Alhamdulillah. Jika dah usaha sungguh-sungguh tapi labat Allah beri kejayaan itu, pun Allhamdulillah. Semua yang Allah aturkan adalah yang terbaik untuk kita. Mungkin jika kita mencapai kejayaan sekarang, kita akan menjadi seorang yang riak. atau mungkin jika kita mendapat income RM10000 sekarang kita akan menjadi orang yang sangat boros. Wallahualam. Apapun, tanamkan niat di dalam hati, lebih banyak kita dapat, lebih banyak kita boleh menyumbang kepada pembangunan keluarga, agama, bangsa.

Semoga anda temui kejayaan hidup dengan tips TAPAI ini.. mudah, simple dan hasilnya lazat...!

Lyana Mansor
Effective Shaklee Master Coordinator
Lyana & Dgems

Bisnes Shaklee vs Surirumah

Assalammualaikum..
Bila yang scroll down Geneology group..
semak semula ahli-ahli di dalam group Shaklee Yana,  Lyana & Dgems.. Yana dapati antara golongan yang paling ramai menyertai Group kami adalah golongan SURIRUMAH , selain Guru dan  Jurutera.

Nampak tak... nampak takk...?
Siapa kata surirumah atau Home Manager ini hanya berdiam di rumah, harap suami suap segalanya??Di dalam zaman serba canggih ini.. bekerja dari rumah adalah sesuatu yang sangat tidak mustahil dan lebih praktikal dan mudah. Pelbagai peluang yang hadir.. dari membina jenama dan produk sendiri seperti nasi lemak atau makanan frozen, atau menjadi pengedar bagi produk sedia ada seperti dropship atau broduk-produk tempatan, atau membina networking di dalam MLM.

Yana sendiri secara peribadi pernah mencuba ketiga-tiganya.. pernah menjual produk sendiri yang yana jahit.. pernah juga mengambil tempahan membuat kek, pernah menjual nasi lemak dan pernah juga menjadi pengedar ebook dan dropship serta afilliate. Seronok berbisnes ni. asalkan kita rajin dan sabar. Tapi untuk yana yang ketika itu masih bekerja dan mempunyai anak ramai, mengeluarkan produk sendiri adalah sesuatu yang membebankan.

Sebagai seorang isteri (walaupun ketika itu masih bekerja), seringkali ingin membantu suami meringankan tanggungan kewangan dan memberi kehidupan lebih selesa kepada keluarga. Dan di saat itu lah Yana bertemu dengan bisnes SHAKLEE. Yang membezakan bisnes Shaklee dengan bisnes-bisnes lain yang Yana telah sebutkan, Bisnes Shaklee adalah bisnes MLM. Di samping membantu pelanggan untuk lebih sihat, Yana juga membantu anak-anak buah di dalam rangkaian Yana untuk mendapatkan income seperti yang Yana rasa.. dan income berterusan dan semakin membesar sejajar dengan usaha dan kebesaran rangkaian. dan guess what..? Feelingnya sangat best..! The more we share the more we get kan..

Kebanyakkan surirumah di dalam group Lyana & Dgems, menjalankan perniagaan mereka sambil menjaga anak, menghantar anak ke sekolah, dan mengerjakan pekerjaan harian. Masa bukan halangan untuk berjaya kan..? Kini lebih mudah kerana perkembangan teknologi canggih aplikasi telefon pintar seperti buffer, picsart, textgram, dan lain-lain. Malah, untuk order produk Shaklee pun semudah menekan-nekan di telefon pintar atau di laptop. tanpa perlu keluar rumah (ops.. Shaklee ada 6 branch di seluruh Malaysia.. jika rumah dekat dengan branch apa salahnya menjenguk-jenguk ke sana kan..). Dan sekali sekala menyertai aktiviti yang dianjurkan oleh group Lyana & Dgems atau yang dianjurkan oleh Shaklee, bersama anak-anak dan suami..!

Yana berasa bangga dapat membantu ramai suri rumah di luar sana membina kerjaya di rumah.. dan kini mereka mampu mempunyai SIMPANAN sendiri, mampu MEMBANTU suami, mampu memberi wang belanja untuk IBUBAPA, dan memberikan REWARD untuk diri sendiri dan keluarga. Dan hasilnya.. jika anda adalah pengikut blog Yana ini.. anda pasti tahu Yana kini juga adalah surirumah..! (antara impian ibu yang bekerja kan..nak duduk rumah, jaga anak..tapi ada duit..hehe)

Jom... sertai kami group Lyana & D'Gems.
Binalah kerjaya anda, di dalam kelesaan rumah dan masa anda sendiri.

Hubungi Yana..

Master Lyana mansor 
fb: lyana mansor 
SMS|Whatsapp|Telegram: 012-7470856

25 Nov 2014

Suami kerap letih dan penat? Ini cara isteri bijak bantu suami

Assalammualaikum semua

Suami kalian selalu tak mengadu letih, penat bila balik kerja?
Kesian kan..Yelah bila dan penat nak layan anak pun asal boleh je. nak nak kalau tengok anak-anak sepahkan rumah, tak pasal-pasal anak kene marah.

Kalau lepas makan, mandi dan jadi segar dan bersemangat semula ok lah.. tapi kalau berlarutan sampai ke bilik tidur? isteri yang makan hati...

Suami yana sendiri alhamdulillah, sejak ambil 3 produk ini memang bersemangat, kurang sakit, kurang letih. Dan yana sangat sarankan anda hadiahkan set ini untuk suami.

Ada yang kata suami saya susah nak telan pil-pil ni.. sayang-sayang sekalian, itulah tugas kita sebagai isteri.. pujuk lah suami untuk makan supplemen. Untuk kesihatan suami dan tentunya untuk kemakmuran rumahtangga. Siapa tak sayang suami oiii....

ok ini lah 3 produk hebat yang suami yana sendiri makan dan 200% suami anda akan suka dan merasa kesannya

 1. OSTEMATRIX SHAKLEE
Kadang suami duduk lama kat depan konputer, sakit pinggang kan.. atau suami kerja berat, sakit-sakit badan. Nak ini lah dia Ostematrix khas untuk tulang temulang. Dan kasi suami makan ni jangan lah mengelat nak mengurut k. Urut tu rahsia eratkan hubungan suami isteri. Kalian pun kalau rasa penat, sakit badan uruskan kerja rumah, boleh lah mengecek suami ostematrix ni..hihi

shaklee ostematrix
 2. VITALEA SHAKLEE
Ada tak suami ngadu malas nak bangun tidur, letih dan penat kat tempat kerja, kerap ngantuk di tempat kerja, atau selalu letih semasa drive jauh. Nah.. vitalea ni memang best. Vitalea adalah multivitamin, utnuk cukupkan keperluan nutrisi si dia. Selalunya kalau nak drive jauh suami yana akan makan 2bj sebelum drive. Kompom takda lah asik nak berhenti isap rokok je (sbb nak hilangkan ngantuk)
vivix Shaklee
3. VIVIX SHAKLEE
Vivix ni memang paling powerful. Kaya dengan antioksidan dan baik untuk salur darah (tahu tak, kebanyakan penyakit disebabkan masalah dengan darah tau.), oleh itu vivix ni sngat baik untuk jantung. Yang paling penting, vivix meningkatkan keupayaan mitokondria untuk penghasilan TENAGA..! Kalau suami kalian selalu lemau je..waktu bersama pun lemau juga..nah.. hadiahkan VIVIX.. trust me..! :P

untuk anda yang berniat nak hadiahkan kepada suami, yana juga boleh packingkan cantik-cantik... <3 p="">
Jom hadiahkan untuk si dia..hubungi yana segera..

Lyana mansor
Shaklee Master Coordinator
fb: lyana mansor
page: Lyana:Kedai Sihat Saya
SMS|Whatsapp|Telegram: 012-7470856
COD: Johor bahru, Pasir Gudang, Ulu Tiram, Pandan, Tebrau, Plentong

19 Nov 2014

Legakan masalah sembelit

Sembelit

Aduh kalau kena sembelit macam-macam rasa ada kan. rasa pening, ting tong, perut memulas-mulas, perut berangin, rasa loya pun ada. Semua kerja tergendala. Kalau buat pun serba tak kena. kan..kan..

Yana memang penyebelit tegar.. tapi tu dulu.. dulu sebelum yana kenal Shaklee. Terdapat beberapa produk SHaklee yang sangat membantu masalah sembelit ni, Tapi harini yana nak cerita tentang Herblax

Herblax Shaklee

Pernah tak try Herblax Shaklee? kalau tak pernah sila dapatkan sebotol
memang best....!

Herblax adalah sejenis julap lembut. Ia membantu membersihkan usus. Jadi segala keladak-keladak tu akan keluar juga, sesuai sangat untuk mereka yang nak KURUS, yang ada masalah SEMBELIT , yang nak DETOX dan mereka yang banyak makan makanan diproses.

Apa yang best Herblax Shaklee ni????

Yang bestttt tentang Herblax ni, selepas i berkesan, anda tidak akan mengalami cirit birit seperti produk lain. Dan, badan tentunya rasa ringan. Jika anda makan Herblax semasa proses penurunan berat badan, anda akan lihat berat badan lebih mudah turun. Dan yang pastinya kerana Herblax membantu proses cleanse, peneyerapan zat-zat dan nutrisi lebih berkesan selepas itu,

Bestkan Herblax ni.. Supplemen feveret yang ni..!

cepat.. apa tunggu lagi..! dapatkan Herblax anda sekarang.!
sila hubungi yana ya
100% berkesan

Master Lyana mansor 
fb: lyana mansor 
SMS|Whatsapp|Telegram: 012-7470856

17 Nov 2014

Collagen Powder Shaklee : Masker Kolagen

Collagen Powder Shaklee

U olls tau kan, Shaklee ada keluarkan produk kolagen. Shaklee Collagen Powder.
Beza Shaklee kolagen Powder dengan produk kolagen di luar sana adalah kualitinya
Shaklee Collagen Powder diperbuat dari SISIK IKAN MERAH dan kadar penyerapannya serendah 1000 Dalton (read that lebih rendah dalton, lebih mudah diserap), Juga mengandungi bahan-bahan yang memberi efek bombastik pada produk ini.

Masker Kolagen

Yana terima banyak pertanyaan tentang SHAKLEE Collagen Powder ini.
Ada juga yang bertanya camne nak jimat2 gunakannya.
Actually, Kolagen Shaklee ini perlu diminum
Shaklee sarankan selama 8 minggu untuk kesan ketara yang diharapkan sperti dalam scientific research.
tapi...ada juga yang nak bajet2 je kan..
so boleh lah try buat masker kolagen ni
*ini i yang suggest

Masker kolagen, Shaklee Collagen powder



Masker kolagen Shaklee
secubit Collagen Powder Shaklee
1/2 sudu Nutriwhite Softener Shaklee
Caranya:
Gaulkan kedua ini. dan tepek di muka sehingga kering.
Basuh dengan air suam

Tips yana:
1. jika takda Shaklee softener boleh juga gunaka toner atau air biasa je. The best efek of kos lah gunakan Nutriwhite Softener
2. Jangan lupa ambil gambar sebelum dan selepas bermasker untuk perbandingan
3. Selalu lah bersihkan tangan tu sebab nak pegang muka yang LEMBUT, Gebu itu..hehehe

Kesan Masker Kolagen Shaklee

Antara kesan yang Yana sendiri rasa dan kawan-kawan yang yang dah pernah test rasa
1. Kesan paling ketara adalah kesan whitening. Kulit kelihatan lebih cerah
2. Kulit terasa LEMBUT, HALUS , GEBU dan ANJAL
3. Tangan asik gatal nak sentuh muka..heheh.. ni tak dapat elak lah.
4. Perasan cantik..haha

Serius BEST,,,!
nak lagi best,. minum Shaklee Collagen Powder dan buat makser juga
meletop u...efek luar dalam gitu..

nak dapatkan Collagen Powder Shaklee anda ?
meh hubungi yana

Lyana mansor 
fb: lyana mansor 
SMS|Whatsapp|Telegram: 012-7470856

Resipi: Pankek mudah

Nak share ngan u olls
ibu ni "rajin" lah sangat nak buat mee goreng sume masa sarapan kan
plus anak-anak selera western..kahh
so ibu buat lah PANKEK as requested

simple sahaja resipi ni.
semua ibu godak pakai sudu je..hahah
ibu percaya resipi ni sangat berguna untuk ibu2 di luar sana yang nak cari resipi mudah kan..

RESIPI PENKEK mudah

resipi pankek mudah, resipi pankek, resipi pancake


1bj telur
2sd gula
2sd susu pekat manis
1 cawan air
2 cawan tepung gandum
1sdt baking powder
2sdb marjerin/butter-cairkan
sedikit esen vanilla

cara-caranya:
1. Pukul telur dan gula sampai kembang. Yana guna garpu je
2. Bancuh susu pekat dengan air
3. Gaul bersama tepung dan baking powder
4. Masukkan tepung dan air susu berselang seli
5. Masukkan marjerin atau butter dan esen vanilla
6. gaul sebati
7. Tuangkan sesenduk ke dalam non stick pan

*tips yana:
1. tak perlu tambah garam. Marjerin atau batter selalunya dah ada kandungan garam
2. biarkan bater (adunan tepung ni) seketika untuk larutkan gluten. kadang2 ada biji2 kagi kan
3. ibu boleh tambah pelbagai perisa atau hiasa di dalam adunan. Contoh: pisang, perisa pandan, blueberry filling, choc rice dll.
4. Jangan terbalikkan pankek lebih dari sekali, nanti liat.!
5. Kami makan dengan susu pekat. Anda oleh juga makan dengan maple syrup, butter, madu, choc syrup, jem dll ikut selera masing2 lah kan..kot lah nak makan dengan kuah kari..lantak ko lah. hehe

senang banget ni.. hampir setiap hari ku buat.. tak sampai 15minit masa penyediaan dan makan..!
selamat mencuba..
dah cuba meh lah share sini..

Effektif Master Lyana mansor
fb: lyana mansor
SMS|Whatsapp|Telegram: 012-7470856

23 Okt 2014

Rumah Idamanku : Berangan dulu

Assalammualaikum
tajuk tak tahan kan.. Rumah Idamanku..
memandangkan nak masuk tahun baru ni kan
saja lah nak berangan jap
cth rumah idaman yang yana nak..


Rumah sekarang, yana dah masuk sejak akhir tahun 2014. Tapi bekum reno apa pun lah.

*segala gambar dari sumber Google Image


ok.. pelan ni tak tau lah yana dapat dari blog mana.. sebab dah lama yana simpan dlm lappy ni.. rumah idaman yana..nak buat camni. ada BILIK SOLAT di depan sebelah ruang tamu. so kalau tetamu datang, boleh solat kat situ, takda lah nak kene numpang bilik kita kan,..hihi.. dan dalam bilik tu juga, boleh lah kami sekeluarga berjemaah dan mengaji.

TEMA
hmmm..yana nak yang simple2 je. mayb modern style.. atau.. modern english style (hahaha nak gak english style.. tapi takmo yang bunga2 serabut tu)




DAPUR
Dapur impian kami..kami nak ada ISLAND.. dan setiap kabinet mestilah bermakna.. berfungsi..bukan sekadar hiasan..hehehe..


ha yang macam ni lah en adam nak.. senang nak cucu tangan atau sayur mayur kalau potong2 kat island kan..ada pula ruang penyimpanan di bawah.. so senang lah letak pinggan ke ape ke kan..


Yana pula..taknak pakai dapur kaca tu..  nak beli dapur 4 burner dari ELBA.. idaman kalbu sejak dulu..!


kompom rajin masak kalau dapat ni..hahahhaa

MEJA MAKAN
of kos mak nak yang 8 kerusi..haha. maklumlah anak ramai kan..


Best kan berangan

Lyana mansor fb: lyana mansor SMS|Whatsapp|Telegram: 019 766 8945

4 Okt 2014

Disneyland Los Angeles

Assalam semua
ha entry kali ni nak tunjuk gambar-gambar semasa di Disneyland Los Angeles
untuk tatapan kawan-kawan
dan untuk kenangan daku nanti
(dan untuk jeleskan anak-anak..hahah teruk kan)

post ini adalah sambungan pada post Shaklee US Trip Part 1

Di Los Angeles, kami dibawa ke Disneyland..
happy?
maunya tak happy.. macam kanak-kanak balik dah
lagi lah sebab tak bawak anak kan...
tapi masyaaAllah kemain ramai orang
maklum lah masa kami pergi pun masih summer, dan kanak-kanak masih cuti sekolah
tau jelah kan camne kalau cuti
seb baik anak-anak tak ikut
panas weii
dah macam legoland panasnya
(ceh... kat Malaysia panas rilex je.. pi negara orang nak ngade lak kan..haha)

Disneyland Los Angeles
 cantik kan.. masuk2 je amik gambar tak abis-abis sampai lah bateri flat..

Disneyland Los Angeles

Disneyland Los Angeles
 kemain cantik bangunan-bangunan di sini. dan macam Alice in Wonderland rasa. haha

Disneyland Los Angeles

banyak juga mainan yang kami main.. tapi agak penat nak menunggunya sebab barisan panjang.. nak jumpa Elsa dan Anna je beratur hampir 2 JAM...! gile ko.. rasa nak pengsan je.. gigih kan

anna frozen, Disneyland Los Angeles

Disneyland Los Angeles, Elsa Frozen

Disneyland Los Angeles, olaf
.
sempat lah juga tengok bunga api dan parade dan main-main game dalam tu..

dan yang paling best dan wajib mestilah beli hadiah-hadiah untuk anak-anak
ELSA habis wei..! yang tinggal Anna je.. baju elsa pun abis.. sedih mak tau.. ni jelah yang mampu dapat. nak beli lagi kedai dah tutup pulak.. seharian kami di Disneyland. dari pagi sampai 10 malam. Makan pizza cheese dan french fries je.. lapo...


jeles tak.. jeles tak.. best kan.. Shaklee pi US setiap 2 tahun. inshaaAllah lagi 2 tahun nak pi lagi.. bawa anak2 pulak pasni.. amin, semoga kami dipanjangkan umur dan bis Shaklee kami terus maju dan meletop2 lagi.. amin,..amin...

jom korang kita pi sama2.. 2 tahun lagi wei.. belum terlambat untuk bermula sekarang,..

Lyana mansor
fb: lyana mansor
SMS|Whatsapp|Telegram: 012-7470856

1 Okt 2014

ESP Shaklee : Promo Oktober

PROMO ESP Shaklee

As salam semua
ESP Shaklee bulan OKTOBER ni ada PROMO
BELI 6 FREE 1
jimaattt kan..

ESP Shaklee, Promo
Bila ESP SHaklee Promo maka ramai lah orang yang berebut-rebut nak mendapatkannya..
maklumlah si DIA ni macam-macam kegunaannya

Di dalam Satu tin ESP Shaklee antara yang anda akan dapat:
*keGEBUan kulit
*keANJALan kulit
*keHALUSan kulit
*keKENYANGan
*keBANJIRan susu ibu
*keSEMBUHan luka
 dan macam-macam lagi

TAPI
bila anda dapatkan ESP SHAKLEE dengan TAWARAN PROMO ini..
anda akan dapat EXTRA

Beli 6 anda dapat  PERCUMA 1 tin..
PERCUMA juga MEMBERSHIP
dan dapat pula BONUS RMXX
jadi TOTAL PENJIMATAN LEBIH RM250...!
bestkan bila SI DIA PROMO.. rugilah sapa tak grab...

dapatkannya daripada Yana sekarang..!
fb: Lyana Mansor
whatsapp/Telegram/SMS: 012-7470856

27 Sep 2014

Collagen Powder Shaklee | Kolagen terbaik Shaklee

Kolagen 

Kolagen ialah protein yang menyokong struktur kulit supaya anjal dan tegang. Ia juga merupakan sebahagian struktur tulang rawan yang berfungsi untuk melancarkan sendi. Semasa kita masih kanak-kanak, kandungan kolagen di dalam badan sangat tinggi. Sebab tu anak-anak kita berkulit halus , lembut dan jika mereka tercedera pun, struktur kulit mereka sangat mudah sembuh dan kembali kepada asal.

budak comel, kulit halus
Jeles kan dengan kulit anak2. ini Aina Mariam, anak yana yang ke 4.

Collagen Powder Shaklee


Eh.. tak tau ke Shaklee ada produk kolagen? Kolagen kami adalah kolagen terbaik di dunia.Shaklee Collagen Powder mengandungi extract Kolagen daripada SISIK IKAN MERAH laut dalam.Ia juga mengandungi Camellia japonica seed extract, Pfaffia extract, shellfish extract, Lactobacillus acidophilus, vitamin C dan vitamin B.

Collagen Powder Shaklee, Kandungan kolagen
 Banyak kan...! Yes.. Collagen Powder Shaklee adalah kolagen terbaik kerana ia bukan sekadar kolagen biasa, tapi lebih dari itu. Memberi 3 tindakan terhadap kulit anda iaitu menganjal , menghidrat dan perlindungan antioksidan. jadi nak kulit halus mulus, kulit gebu, kulit lembut, kulit lembab dan nak hilangkan parut dan jeragat, yana sangat syorkan anda mengambil kolagen Shaklee ini. terbaik...!

manfaat kolagen shaklee

Testimoni Collagen Powder Shaklee

Ha.. ini hadiah.. sebuah testimoni..bestttt

testimoni kolagen

testimoni kolagen

Jangan segan-segan untuk hubungi yana untuk dapatkan Collagen Powder anda. Hanya bulan ini, anda boleh dapatkan Collagen Powder Shaklee dengan harga super jimat jika anda grab promosi BUY 6 FREE 1, juga FREE MEMBERSHIP dan FREE POS... perghhhh memang jimat kan.. siap dapat bonus lagi bulan depan.

Untuk keterangan lanjut sila hubungi
Lyana Mansor (fb)
012-7470856 (whatsapp| telegram)

26 Sep 2014

Sukan vs Sakit Sendi

JOM BERSUKAN

Assalamualaikum semua..
malam tadi kami laki bini pi join kawan main badminton..
en adam ok lah die memang selalu pi main
aku??? berkurun dah tak main badminton wei..
balik2 ni kemain lenguh lengan ni...

main badminton, kompleks sukan johor land
 nampak tak nun dihujung sana.. yang bersemangat waja tu? haha

SAKIT SENDI ?

korang camne?
selalu selepas bersukan ada rasa sakit sendi tak?
kalau ada rasa sakit sendi2 tu baik lah berhati2 tau..
bukan apa.. sendi kita ni banyakkk bergerak.. dari lahir sampaiii lah sekarang kan..
kalau mesin.. dah berpuluh kali diminyakkan..
tapi badan???

ha sebab tu lah ada SET SENDI SHAKLEE..
meh baca meh sedikit pasal sakit sendi..
kredit to en.Adam

**************************************************************
Siapa yang tak pernah mengalami masalah sendi?masalah radang sendi bukan sahaja selalu menimpa bila kita dah berumur,tapi orang dewasa pun berisiko menghadapi masalah sendi rosak atau radang sendi,atau kita boleh kategori kan sebagai osteoarthritis,Radang sendi kebiasaannya belaku pada satu atau lebih sendi di dalam tubuh badan kita.Kita akan merasa di bahagian sendi kan terasa sakit dan kadang2 boleh menyebabkan kekejangan terutamanya selepas bersenam.
Kesan kepada masalah sakit sendi ni jugak akan mengeluarkan bunyi/ngilu pada sendi yang bermasalah terutamanya bila kita bergerak.Mengikut kajian yang dalam berkumpulan,lebih dari seratus orang yang ada masalah sendi adalah di sebabkan kesakitan,kekejangan dan rasa ngilu pada sendi.Cuma sedikit saja masalah yang di kesan belaku boleh memberi kesan pada organ badan yang lain.Tapi jangan ambik mudah masalah oesteoarthritis ni,kalau tidak di rawat atau dicegah lebih awal,boleh menyebabkan masalah irreversible damage(tidak boleh di pulihkan pada keadaan yang asal) pada sendi,
sakit sendi
Mengikut rujukan ArthritisFoundation 46 juta orang menderita osteoarthritis,rheumatoid arthritis berkait rapat dengan condisi yang lain termasuk fibromyalgia,gout,lupus,lyme disease,juvanile arthritis, psoriatis arthritis,bursitis,scleroderma,reiter,s syndrome,infectious arthritis,sjogren,s syndrome,ankylosing spondylitis.

Kalau explain kat sini panjang sangat..tapi arthritis ni ada banyak jenis.kita jangan ingat arthritis ni hanya pada sendi semata-mata saja.

sakit sendi
Saya amat mengesyorkan untuk menggunakan 3 product shaklee ini..
Omega guard,joint health tablet dan ostematrix..
Sebab kombinasi 3 product ini, akan membantu mencegah masalah sendi yang sentiasa menghantui otak kita..
Nak bersenam sakit,jalan jauh sikit sakit.kalau nak g gym(kena fikir dulu nak pergi ke x?

set sendi shaklee, sakit sendi

 so korang semua.. kalau korang ke.. mak ke.. suami ke.. isteri ke.. ayah ke.. sendara mara ada masalah sendi,.. jangan lah segan2 contact yana k..

Lyana Mansor
fb: Lyana Mansor
012-7470856

25 Sep 2014

Surirumah Cara Saya

Assalamualaikum semua
Soalan yang selalu yana dapat
macam mana yana uruskan anak berlima ini serentak..

anak ramai
ha nampak tak budak berlima ni.. muka masing2 macam ada sesuatu je kan..hahhaa
jangan korang tak tau,. anak2 i ni kalau senyapppp je mesti i kene risau. sbb mesti ada something depa buat..haha.. sebab tu rumah ni selalu riuh..

so camne nak handle diorang ni.. tips mudah dari yana..
MASA MANDI
 yana mandikan anak sekali harung..(kecuali ali la.. baby lagi).. semua masuk dlm toilet.. mencangkung..ibu jiorus air.. sabun dan syampukan.. dan gosokkan gigi juga,.. dah siap mandi.. semua baratus nak keluar dari toilet.. ibu lap sorang2.. then pakai pampes dan baju.. tahun depan Ainul dah 7 tahun.. tak boleh lah nak mandi dengan adik2 lagi..

MASA SUSU
yana buatkan susu semua.. 3 orng.. (ali susu ibu).. (ainul kadang isap milo dlm botol gak..haha).. ha isap lah sekali harung

MASA TIDUR..
tutup lampu..tv. kasi susu.. kasi semua sekali tidur... senyap sunyi rumah,,

MASA MAKAN
ambil nasi banyak2 dlm pinggan.. suruh anak2 duduk bawah.. ibu duduk kat sofa. suap semua orang.. cam suap anak burung..hihihi.. semua dapat makan.. kadang2.. masukkan nasi lauk dlm dulang.. suruh ank2 makan ramai2..

MASA MAIN
Oleh kerana mereka masih kecil dan hampir sebaya.. mereka main bersama2.. BERSEPAH? of kos.... sangatt.. bila diorang dah tidur bru boleh kemas.. Tak ajar anak kemas ke? dahhhhhh.. tapi biasalah... 10 anak.. 10 ragam.. tinggu rumah baru nanti siaplah anak2 ni semua ...! hihi

MASA SOPING
Kami selalu pi jusco..tesco.. so masukkan jelah budak2 ni dalam troli.. hahaa.. tak kuasa lah nak soh jalan sendiri.. maunya lari sana sini kang.. yang merajuk nya lain.. yang nak mainannya lain.. yang terlari2 lain.. Ali? pakai je baby wearing..senang kan..

dah of kos ada suami yang rajin membantu.. ehem2 walaupun suamiku WAHD tapi beliau bukanlah 24/7 di sisi bininya ini ok... buakn lah kerja bini ni beranak pastu tgk tv baca novel walaupun laki rajin..! hmmm

ok

for me.. parenting ikut je naturally..flow.. takyah nak pening2.. nanti anak besar sikit ajar masak.. dll.. skrg mereka kecik.. kasi lah main puas2.. ingat.. kanak2 develop skill mereka melalui pengalaman dan bermain.. cuma jangan lalai asik main j sudah lah.. kene lah ajar juga kan.

pasal nak jadi anak pandai.. anak2 kita inshaAllah bijak dan pandai2 belaka.. takyah r kecik2 pun dah nak hantar tusyen.. ajar anak membaca secepatnya dll. kesian anak wei... zaman skrg exam oriented.. ku di sekolah nampak macam mana anak2 murid semua sanggup pergi tusyen siang malam semata2 nak dapat keputusn ujian yang cemerlang.. ku nampak macam mana ibu bapa hanya nak anak dapat banyak A di sekolah sampai lupa sebeanrnya sahsiah dan akhlak anak lebih penting,.. serius.. ni semua mak pak dah lupa.. sbb kejar anak pandai je..!


last but not least.. walaupun aku ni jenis tahan sakit.. tapi aku amik juga supplemen.. cam Ostematrix di waktu malam supaya tak sakit2 badan di siang hari... ESP protein.. so lebih energy... bergitu juga CINCH TEA untuk energy dan metabolisme dan HERBLAX untul cleanse usus (maklum lah mak2 kan selalu kene abiskan lauk tak abis..sayang..membazir) dan makan juga LECITHIN untuk pechkan lemak2 ni..hehehe
apepun.. ku cuba jadi ibu yang baik.. dah berikan yang terbaik pada anak2.. dan apa yang aku tulis adalah pandangan aku dan apa yang aku buat. kalau tak agree ku ok je.. sharing is caring kan,. ok bai


Aku nak pindah part 2

Ha mesti korang tertanya2 apa cite yana nak pindah rumah baru ni kan...
ala sebelum ni yana cite di SINI
pindah rumah, rumah second hand

racun rumput
ha nampak tak dah clear sikit lalang2 ni kan.. ni kami upah orang tolong potongkan rumput dan racun lalang2 sume.. then en adam bersihkan sikit remput2 tu..dah clear sikit.. kalau tak... cam ape je kan..hahaha

oleh kerana rumah ni dah terbiar lebih 7 bulan dan selama ni tak terjaga pun,,..maka keadaannya menyedihkan sikit lah kan,..
 dinding luar yang teruk..berlumut segala... dan terkopek2

 en adam sembur ngan water jet.. ha nampak tu cantik lah sikit keadaannya.. boleh lah di cat...
teruk kan...

lantai berlumut
 kat luar pun kene sembur ngan water jet tu.. nampak segala lumut2..
bersih lah.. rajin laki i..hahaha

dinding terkopek
 nampak kat dalam ni,, terkopek2 semua cat.. ni baru satu dinding.. banyak dinding lagi wei.... kami berdua lah gigih mengikis cat yang terkopek tu..

dapur kecil
 dapur yang terbiar lama.. masa aku survey2 rumah dulu.. masuk rumah ni (masa ada org bujang tinggal) depa memang tak guna dapur ni. memang terbiar.. nampak tu pinggan mangkuk depa biar je..
dining area
depa guna kat sini untuk masak.. so dinding sebelah kiri ni.. hitam.. berminyak dan kotor.. ni en adam dah bersihkan.. wayar2 pun terjojol gitu ha..seb baik lakiku pandai serba serbi.. jimat duit mak..hahha... penat wei en adam... ku bekalkan Performance Drink dan Cinch Tea untuk kasi energy nak buat kerja.. lagi2 bawah panas tu.. dan malam2 soh makan Ostematrix untuk elakkan sakit2 badan,

ok nanti i update lagi ok..
korang yang nak beli rumah subsale ni jangan lak takut,. ok je... rumah kami dikategorikan ok lagi.. sbb ada orang lain i tengok ngeri cam rumah hantu.hahhaa...

ok jumpe di part 3...

22 Sep 2014

Breastfeeding : PowerPumping

Assalamualaikum
tentu ibu2 pernah alami satu masa
susu tiba2 drop...
mungkin masa tu ibu stress bekerja
atau baby tiba2 meragam taknak direct feeding
pernah tak..pernah tak??
hehehe
yana pun pernah alami yang sama
kelima2 anak yana breastfeeding
cumanya..
tak pernah cukup 2 tahun sbb diri sendiri tak cekal..
dan juga kekangan akibat termengandung
hehehe

baby shaklee, Ali Asyraf
gambar hiasan.. si Ali bolat.. anak ke5 yana

ok tips di bawah pastinya dapat membantu ibu2 sekalian..inshAllah
yang penting anda perlulah KONSISTEN dan sabar
POWERPUMPING adalah teknik mengepam untuk stimulate susu
kekerapan mengepam semasa melakukan PP ni membantu memberi isyarat kepada otak bahawa ada permintaan terhadap susu (ceh ape ayat aku skema sangat ni)
senang cerita..nak bagitau otak kita
ada demand untuk susu
ingat balik konsep penyusuan
demand and supply

ok panjang pulak cerita.. so camne cara PP tu?
mudah saja caranya...
Pam selama 10 minit
Rest 10 minit
Pam 10 minit
Rest 10 minit
Lakukan selama 60 minit (1 jam)
pam single, powerpumping 
mungkin ada yang tertanya2
kalau pakai single pum macam mana pula kan..
ha kalau pakai single pam
silalah jadi rajin sikit
Pam sebelah 10 minit
Tukar ke sebelah pula 10 minit
selang seli gitu selama 60 minit
Sampai bila nak buat PowerPumping?
Buatlah konsisten setiap hari selama beberapa minggu (atau bulan)
Lagi2 di awal kelahiran baby, sesetengah ibu takda susu kan.. so cuba lah..
Bila penghasilan susu konsisten dan bertambah, boleh lah stop PP
tapi ingat, Pumping session seperti biasa 2-3jam sekali ok..

Yana juga selalu suggest untuk ibu2 yang tak mampu nak pam dengan kerap semasa bekerja atau siang hari untuk lakukan teknik PP ni. Pada waktu malam hari.. selepas baby tidur..

Selain itu, pengambilan supplemen juga inshaaAllah boleh emmbantu
jika ibu sihat, tak sakit2 badan, tak letih2
susu pun lebih lancar kan...
dan ibu pun mudah nak bangun masa susukan baby atau buat powerpumping..
untuk dapatkan Breastfeeding Set Shaklee, boleh contact yana k

Semoga sharing kali ini memberi manfaat pada ibu2 semua ya

Jika anda mempunyai sebarang masalah penyusuan atau nak dapatkan Supplemen Breastfeeding anda boleh lah Komen di bawah ini atau SMS|Whatsapp|Telegram yana di 012-7470856


21 Sep 2014

SHaklee US Trip Part 1

hello
assalamualaikum semua
dulu yana janji nak share pasal trip pi US kan..
ha baru kini tertunai janjinya..
ampunnnnnn...

gambo2 ni sume i cilok dari blog en suami di SINI
hehehhee..kalau rajin silalah cekitout blog beliau juga ye..
bawa anak, ali asyraf
kemas barang.. nak bawak adik Ali boleh?? ibu rinduuuu si bolat ini...

kami bertolak ke US  pada 13hb Ogos 2014

posing jap laki bini ni...

ha ni sahabat kami yang kemain hepi ha.. depa cam kami gak pi berdua.. hanimun gak lah tu..hahaha
abang aznin dan kak puteri
transit di Hong Kong kejap
perjalanan ke Los Angeles mengambil masa hampir 20 jam dari KL
perghhh kemain jauh..
yana banyak tido je..
tak sempat ku layan movie dalam flight
oh by the way..
group kami naik flight Cathay Pacific
group SHaklee ada 3 flight semuanya..

LAX
 ni gambar bersama kawan2. masing2 lepak dah..penat nak bawa keluar beg.nak melepasi kastam US yang ketat 

Los Angeles
 sempat lagi kami posing.. mat2 saleh tengokkan aje..hahaha...
JDT, LAX
en adam.. nak juga tayang JDT di sana

Dari LAX kami dibawa ke hotel

 sampai2 je.. Victor dah sambut kami. kasi kalung bunga.. soh pi makan.. memang lapo pun benonya..
Shaklee book satu ballroom khas untuk kami makan. dan semuanya makanan halal.. memang asik makan jelah kerjanya..
makanan yang agak biasa kita makan lah kan.. salmon.. pasta..

 pemandangan dari bilik

 cantik kan bili.. ala2 hanimoon gitu..hahaha.yelah datang pun berdua.. anak2 tak ikut untuk trip kali ni..kebetulan kami dapat bilik tepi..kemain luas..siap ada balkoni lagi..ops.. kami tinggal kat hotel Hilton Long Beach. Eh.. nama je LONG BEACH tapi takda lah pantai cam dalam cite BAY WATCH tu ok..hahha.. jangan pk2 lain... di LA ni..kawasan pelabuhan industri.kot lah..sbb aku nampak banyak2 kren kat tepi laut.


pemandangan lagi.. bersih sangat bandarnya. susah nak nampak sampah sarap

supplemen Shaklee
 eh.. supplemen Shaklee mana boleh tinggal.. pi bermusafir ke negara orang kene lah jaga kesihatan wei..supplemen2 ni yana bawak khas untuk pelawasan.. energy..hilangan sakit2 badan ni..dan elak dari selsema demam segala.
 tengok tu encik adam beranga..hehehe.. sebenarnya tengah tgk tv.. nampak tak coffee maker tu.. tu jelah alatan elektik yang ada.. kalau nak masak air..terpaksa lah guna tu.. eh tapi i bawak heater sendiri (tapi..kat sini electric suply tak sama ngan kita.. depa punya watt lebih rendah..so ku masak air amik masa yang lamaaaa).. kalau korang na senang  beli je water heater kat sana.. tapi pasyu kene tinggal lah.. sbb alatan elektrik kat sana tak sesuai pakai kat malaysia.

goodies bag
masa makan tadi dapat goodies bag untuk convention esok..teruja kan..!
Thanks SHAKLEE bawa kami ke sini..!

part 2? tungguuu...

LYANA MANSOR