Pengalaman Melahirkan Muhammad Ali Asyraf | Sembang Lyana

25 Mac 2014

Pengalaman Melahirkan Muhammad Ali Asyraf

Alhamdulillah
Yana telah selamat melahirkan seorang baby BOY
Muhammad Ali Asyraf bin Muhammad Aiman Adam
pada 20 Mac 2014
 
syukur
kelahiran ini teramatlah mudah
memang sejak beberapa minggu sebelum bersalin yana banyak google tentang natural birth
kelahiran alami
so kali ni plan taknak kasi doc buat AROM (Artificial rupture of membranes)
biar lah air ketuban pecah sendiri
ok ceritanya bergini
 
 
20hb Mac 2014
Hari yang sibuk.. Paksu yana baru meninggal 16Mac tu. Dell adik yana pula eksiden..patah kaki 18hb Mac dan kebetulan 20hb Mac ni keluar result SPM 2013.
 
8 pagi: rasa sedikit contraction. tak layan sangat sebab sebelum ni pernah false alarm
 
8.30 pagi siap2 nak ke sekolah Dell unuk ambilkan result SPM  die
 
9.30 pagi: contraction 5 minit sekali.sampai sekolah..aisey. result lom ada pulak. ok lah hospital dekat je pi lah hospital duli. sakit pun dah makin kerap.
 
10.00 pagi di bilik saringan. dah bukak 6 cm lah..! haha. doc suruh salin baju. masa salin baju tu amalkan lah yang kawan2 dalam group ajar. yana tahan contraction dengan mencangkung sementara nak tunggu dibawa masuk ke dalam LR. siap salin baju. pi kedepan sekejap nak kasi abang baju yana. masa ni dah kerap sangat dah. sampai terduduk yana kat kerusi depan kaunter. misi pun dating bawa pi LR.
 
10.15 pagi: masa misi tolak ni memang agak tak boleh tahan lah. bising mulut I sebut Allah.Allah...hahhaa. sampai je LR misi soh naik atas katil yana cakap..
 
"tak boleh ni kak..saya rasa dah nak terkeluar sangat ni baby"
misi tolong naik
DAH NAMPAK KEPALA hoi..!
 
misi kepitkan kaki yana. siap2kan apa yang patut then soh yana push (kalau ikut nature birth takyah push pun. just bernafas dengan betul nanti baby keluar sendiri. tapi ni dah dengan misi kata PUSH sendiri pun rasa nak push,.hahha) so push keluar lah baby 10.18 pagi. ayahnya tak sempat masuk LR pun. masuk2 tengok baby dah keluar..hhahaa
 
mashaaAllah. sungguh mudah, dan apa yang dihajatkan tercapai juga, takda AROM. tkda injection. takda gas dll. tapi still kene inject juga utk kecutkan rahim sebab doctor kata anak dah ramai so mayb rahim lambat mengecut.. ok....oh kene lah jahit sikit
hmm ntah bila ntah air ketuban pecah. tak pasti pulak.. masa baby keluar kot.. hihi
 
orang Tanya nak tambah lagi ke? ku kata takpa lah. ni LAST. sekarang masa nak besarkan anak-anak ni pulak. cukuplah 5 orang anak.
 
ALHAMDULILLAH
 
Ibu
Lyana Mansor
 

8 ulasan:

  1. Balasan
    1. Alhamdulillah. Kak imah sila rehat cukup2 sebelum peknen semula k

      Padam
  2. Alhamdulillah..mudahnya bersalin..ku tunggu saat,minit, jam,hari je ni..haihh, cpt la kuar… .x tahan braxton hicks kerap sgt… ngeeeee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahhaa. Kannn bila dah nak banak ni memangggg tak sabo..!

      Padam
  3. Alhamdulillah..mudahnye bersalin..kagum semangat yana..masih muda tp anak2 dh ramai.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah. Yana memang plan nak banak ramai sebelum umo 30. Seb baik suami banyakk membantu

      Padam
  4. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam

komen jangan tak komen...