Breastfeeding : PowerPumping | Sembang Lyana

22 Sep 2014

Breastfeeding : PowerPumping

Assalamualaikum
tentu ibu2 pernah alami satu masa
susu tiba2 drop...
mungkin masa tu ibu stress bekerja
atau baby tiba2 meragam taknak direct feeding
pernah tak..pernah tak??
hehehe
yana pun pernah alami yang sama
kelima2 anak yana breastfeeding
cumanya..
tak pernah cukup 2 tahun sbb diri sendiri tak cekal..
dan juga kekangan akibat termengandung
hehehe

baby shaklee, Ali Asyraf
gambar hiasan.. si Ali bolat.. anak ke5 yana

ok tips di bawah pastinya dapat membantu ibu2 sekalian..inshAllah
yang penting anda perlulah KONSISTEN dan sabar
POWERPUMPING adalah teknik mengepam untuk stimulate susu
kekerapan mengepam semasa melakukan PP ni membantu memberi isyarat kepada otak bahawa ada permintaan terhadap susu (ceh ape ayat aku skema sangat ni)
senang cerita..nak bagitau otak kita
ada demand untuk susu
ingat balik konsep penyusuan
demand and supply

ok panjang pulak cerita.. so camne cara PP tu?
mudah saja caranya...
Pam selama 10 minit
Rest 10 minit
Pam 10 minit
Rest 10 minit
Lakukan selama 60 minit (1 jam)
pam single, powerpumping 
mungkin ada yang tertanya2
kalau pakai single pum macam mana pula kan..
ha kalau pakai single pam
silalah jadi rajin sikit
Pam sebelah 10 minit
Tukar ke sebelah pula 10 minit
selang seli gitu selama 60 minit
Sampai bila nak buat PowerPumping?
Buatlah konsisten setiap hari selama beberapa minggu (atau bulan)
Lagi2 di awal kelahiran baby, sesetengah ibu takda susu kan.. so cuba lah..
Bila penghasilan susu konsisten dan bertambah, boleh lah stop PP
tapi ingat, Pumping session seperti biasa 2-3jam sekali ok..

Yana juga selalu suggest untuk ibu2 yang tak mampu nak pam dengan kerap semasa bekerja atau siang hari untuk lakukan teknik PP ni. Pada waktu malam hari.. selepas baby tidur..

Selain itu, pengambilan supplemen juga inshaaAllah boleh emmbantu
jika ibu sihat, tak sakit2 badan, tak letih2
susu pun lebih lancar kan...
dan ibu pun mudah nak bangun masa susukan baby atau buat powerpumping..
untuk dapatkan Breastfeeding Set Shaklee, boleh contact yana k

Semoga sharing kali ini memberi manfaat pada ibu2 semua ya

Jika anda mempunyai sebarang masalah penyusuan atau nak dapatkan Supplemen Breastfeeding anda boleh lah Komen di bawah ini atau SMS|Whatsapp|Telegram yana di 012-7470856


3 ulasan:

  1. semoga misi bf hingga ke 2 tahun, amin

    BalasPadam
  2. good sharing Master Yana. Follow u.

    loveliaprincess.blogspot.com

    BalasPadam

komen jangan tak komen...