Resipi Kari Ikan Tongkol | Sembang Lyana

27 Feb 2015

Resipi Kari Ikan Tongkol



Assalammualaikum.
Malam ni i rajin terlebih sikit nak masak. Dan rasanya terliur nak makan kari Ikan.. yummeh..!
Ni resipinya. mudah saja. Selamat mencuba.

Bahan tumis
1bj bawang besar hiris
1bj bawang putih
beberapa helai daun kari

Bahan pes rempah
1 peket rempah kari ikan babas
1 peket rempah kari ikan adabi
3 sudu makan serbuk cili
1bj bawang besar kisar
2bj bawang putih kisar
1inci halia kisar
*gaul dengan sedikit air



2 ekor ikan tongkol (dipotong)
10 batang bendi (terung pun boleh)
2bj tomato (belah dua)
1 sudu makan penuh pes asam jawa
1 kotak kecil santan

Cara-cara
1. Tumis bahan tumis sehingga harum.
2. Masukkan pes, tumis sehingga pecah minyak
3. Masukkan ikan dan bendi. masak sehingga mendidih.
4. masukkan santan dan pes asam jawa dan tomato
5. perasanakan dengan garam dan secubit gula.
siap..!
Kuah lebih boleh buat sarapan dengan lempeng


Master Lyana Mansor
Shaklee Master Coordinator
Lyana mansor fb: lyana mansor
SMS|Whatsapp|Telegram: 012-7470856

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

komen jangan tak komen...