Persediaan sebelum diet | Sembang Lyana

21 Dis 2016

Persediaan sebelum diet

Nak diet ke?

Assalammualaikum u olls
ada ke sahabat i yang nak diet ni?
kalau gitu saing lah kite hehehe..

Persediaan sebelum diet

Tapi sebelum nak diet tu buat lah sikit persediaan.
so perjalanan diet tu lancar. kan..kan..

so ni antara persediaan yang u olls boleh buat

1. Tetapkan target

persediaan diet, set kurus shaklee
kene lah ada target ye u olls. Nak turun berapa KG, nak hilang berapa inci. Target biar realistik. Jangan lah target sebulan nak turun 10kg terus. Frust nanti kalau tak capai. Boleh target seminggu 500g-1kg turun.

2. Beli botol air besar

persediaan diet, set kurus shaklee
Penting ok.. sebab air adalah agen detox dan pecah lemak penting untuk turunkan berat badan. U olls diet lah macam mana pun tapi kalau kurang air, maka, terjejaslah proses diet tu.

Kalau cukup air, bukan setakat berat badan turun cepat tapi kulit pun cantik glowing u olls. nak ke nak???

 3. Pilih program diet

persediaan diet, set kurus shaklee
ha ni penting juga. Nak diet apa kene lah tau. Ni antara diet u olls boleh try
1. Diet Atkins- high protein, no carb, no sugar,
2. Eat Clean- no process food, ubah gaya hidup lebih sihat
3. Diet Kalori- kawal pemakanan dengan kira calories intake based on BMR
4. Diet Gula- ha ni i je reka haha. diet gula ni tak makan gula langsung dan makanan bergula tinggi seperti kek dll. try lah. seminggu je buat pun dah turun berat banyak.
5. Military Diet- ha diet ni nak raging u olls sampai turun berat. ni Shila Amzah pun buat. Diet ni untuk 3 hari sahaja (boleh turun sampai 4 kg selama 3 hari tu) dan rest 4 hari, then sambung balik 3 hari. kalau jiwa kental boleh try.
6. Diet jenis darah - popular juga ni. Diet ikut jenis darah.


ada banyak lagi jenis diet yang boleh try. Pilih lah ikut kesesuaian u olls k.

4. Persediaan mental dan fizikal

persediaan diet, set kurus shaklee
Dah tau nak diet apa, kenalah buat persediaan mental dan fizikal. Pesan kat ahli keluarga dan kawan kawan. Minta mereka beri support. Elakkan berjalan ke shopping complex atau ke pesta makanan dll untuk mengelakkan u olls TERmakan atau TERkecur. hehhe

sediakan juga sedikit alatan senaman. Seperti dumbell (kalau takda guna sebotol air ), yoga mat (nanti nak buat plank), dan kasut sukan (nak jogging dan lompat bintang)

5. Persediaan bahan masakan

persediaan diet, set kurus shaklee
Nak diet, tak boleh lah makan kat luar ya. Kene lah buat makanan sendiri. Buat shopping list dan sediakan bahan masakan awal. Maybe boleh beli untuk seminggu terus. Beli rempah-rempah, buah-buahan, sayur-sayuran, daging, ayam, ikan dll.

6.Supplemen

persediaan diet, set kurus shaklee
Bila diet, kita berkemungkinan besar kekurangan beberapa nutrisi (yang mungkin kita tak cukup sebab elak beberapa makanan) . Jadi, perlu lah makanan tambahan untuk lengkapkan keperluan nutrisi tubuh. Yelah kita nak diet sebab nak sihat kan, bukan nak kurus semata mata.

Antara supplemen yang i cadangkan adalah
1. VITALEA- ni multivitamin, untuk lengkapkan nutrien harian dan lekakkan craving macam macam.
2. OMEGA GUARD- minyak ikan ni kaya dengan OMEGA 3, sejenis asid lemak baik untuk sendi, otak, jantung, rendahkan kolestrol dan membakar lemak juga.
3. ESP - minuman protein ni rendah carbo, tanpa kolestrol, rendah kalori dan pastinya membantu kekalkan jisim otot sihat serta mengenyangkan.
4. HERBLAX- julap semulajadi ni bestt gile. Memang lawas dan bersih usus u olls nanti. Jadi semakin lancar dan mudah lah proses penurunan berat nanti.

Ha.. macam mana? Dah sedia tak nak diet?
meh lah share u olls nak buat diet apa dan kenapa.

untuk dapatkan supplemen Shaklee, u olls boleh PM i ya, nanti i consult ikut keperluan dan bajet.

Lyana Mansor
fb: Lyana Mansor
untuk fast respond meh whatsapp 019 766 8945





Tiada ulasan:

Catat Ulasan

komen jangan tak komen...