Nak atau taknak? Apa yang terbaik untuk kita? | Sembang Lyana

11 Jan 2017

Nak atau taknak? Apa yang terbaik untuk kita?

Taknak, tapi dapat

Selalu tak, korang taknak sesuatu, tapi dapat juga benda tu.
Contoh,
taknak terperangkap dalam kesesakan lalulintas, tapi tetap kene hadap juga.

atau

Taknak lah dapat customer yang cerewet, yang lambat lambat bayar
eh.. tapi yang datang kepada kita semua customer yang jenis macam ni..

Kalau dalam hukum Law Of Attraction, apa yang kita fikir, yang kita fokus, itu yang kita dapat.
Asik dok ulang dalam diri, di mulut, di akal taknak benda tu..
end up, dapat juga. hehhee

so hati hati naa dengan apa yang kita fikir

Nak, tapi tak dapat

Tapi, selalu juga kan, yang kita nak, tapi kita tak dapat pun. Tapi, kita dapat benda yang lain. Mungkin benda yang kita taknak, atau benda yang hampir dengan apa yang kita nak.

Padahal, kalau ikut hukum Law of Attraction, apa yang kita nak, kita fokus, akan datang pada kita. Tapi kenapa tak dapat?

Yang terbaik untuk kita

U olls..
Allah tahu apa yang terbaik untuk kita.
Kadang kala, apa yang kita NAK tu  bukan yang terbaik untuk kita. Boleh jadi ia membawa kemudaratan pada kita.

Contoh:
Kita nak membeli rumah di sebuah perumahan baru, rumah landed, rumah pun besar, tapi jauh dari tempat kerja.

Bila try apply, loan tak lulus pula.
kita kecewa
mungkin Allah taknak kasi ada rumah , kita fikir

U olls.
boleh jadi kalau kita berjaya beli rumah tu, kita akan kerap lewat ke tempat kerja, kerena jarak yang jauh.
Mungkin juga kos hidup akan meningkat sebab akan melibatkan lebih kos minyak, tol dan tentunya masa.
Atau mungkin juga kita belum bersedia untuk mempunyai komitmen membayar ansuran rumah yang tinggi setiap bulan.

naaahh.. nampak tak contoh tu.
Yang kita nak belum tentu terbaik untuk kita.
Mungkin Allah ada rancangan yang lebih baik untuk kita.

Jalan terbaik

Macam Yana sendiri, Allah telah lorongkan untuk kembali mengajar. Walaupun pada awalnya Yana rasa hmmmm... tak bersedia

Surprisingly, bila dah masuk sekolah, eh.. kehidupan lebih terancang rupanya. Bukan lagi banyak masa, tapi sebab sekarang terpaksa gunakan masa denagn optimum.

Kalau dulu, boleh tangguh tangguh. Sekarang kene buat cepat. tak boleh tangguh.

Sekarang, nampak dah hikmah, kembali mengajar.

Jangan buruk sangka pada Allah

jadi u olls, kalau datang ujian pada kita, jangan sesekali berburuk sangka pada Allah. Allah Maha Bijaksana. perancanganNya tentunya yang terbaik untuk kita. Yang penting, teruskan usaha dan jangan berhenti berdoa dan meminta padaNya.

Salam sayang
Jangan lupa follow Yana di Fb: Lyana Mansor

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

komen jangan tak komen...