Sembang Lyana: Januari 2017

15 Jan 2017

Kerosakan DNA akibatkan KANSER. Dapatkan VIVIX

Assalammualaikum korang semua..

harini yana nak cerita sikit pasal kerosakan DNA ni.. dan bagaimana ia mengakibatkan KANSER. Ramai yang ambil mudah pasal DNA, sebab benda kat dalam kan.. tak nampak. Orang lagi peka tentang kedutan, kecantikan, pemutihan kulit. Sampai lupa unit asas kehidupan yang satu ni.

DNA vs KANSER vs TELOMERE

vivix shaklee, kanser, vivix untuk kanser, shaklee johor bahru

 

Tahu tak.. Pada hujung DNA kita ni ada 'cap' yang melindungi DNA, namanya Telomere.
Semakin pendek Telomore ni, semakin rosak lah DNA tu. Alhamdulillah, DNA kita boleh repair sendiri. Dan Telomere pun akan recover semula.

Tapi..!
Selalunya DNA yang repair tu dipengaruhi juga oleh faktor luar seperti tekanan, free radikal dll.
Jadi, kemungkinan ada rantaian DNA yang tersilap.

Nah.. Masa ni lah start pembahagian sel ABNORMAL yang dinamakan SEL KANSER. Maka, merebak lah sel kanser ini bila lebih banyak mitosis (pembahagian) sel berlaku.

VIVIX MEMBANTU

Pengambilan RESVERATROL bersama POLIFENOL membantu pemulihan DNA dan mengelakkan kerosakan DNA akibat Free Radical.

Nak cantik,nak sihat, nak muda, nak sembuh, perlu rawat dan cegah dan lindungi dari peringkat DNA.

VIVIX adalah satu satunya minuman botani di dunia yang mempunyai Resveratrol dan Polifenol di dalam satu botol.

Untuk konsultasi dan order, sila hubungi Yana ya
Whatsapp
019 7668945
fb: Lyana Mansor

11 Jan 2017

Nak atau taknak? Apa yang terbaik untuk kita?

Taknak, tapi dapat

Selalu tak, korang taknak sesuatu, tapi dapat juga benda tu.
Contoh,
taknak terperangkap dalam kesesakan lalulintas, tapi tetap kene hadap juga.

atau

Taknak lah dapat customer yang cerewet, yang lambat lambat bayar
eh.. tapi yang datang kepada kita semua customer yang jenis macam ni..

Kalau dalam hukum Law Of Attraction, apa yang kita fikir, yang kita fokus, itu yang kita dapat.
Asik dok ulang dalam diri, di mulut, di akal taknak benda tu..
end up, dapat juga. hehhee

so hati hati naa dengan apa yang kita fikir

Nak, tapi tak dapat

Tapi, selalu juga kan, yang kita nak, tapi kita tak dapat pun. Tapi, kita dapat benda yang lain. Mungkin benda yang kita taknak, atau benda yang hampir dengan apa yang kita nak.

Padahal, kalau ikut hukum Law of Attraction, apa yang kita nak, kita fokus, akan datang pada kita. Tapi kenapa tak dapat?

Yang terbaik untuk kita

U olls..
Allah tahu apa yang terbaik untuk kita.
Kadang kala, apa yang kita NAK tu  bukan yang terbaik untuk kita. Boleh jadi ia membawa kemudaratan pada kita.

Contoh:
Kita nak membeli rumah di sebuah perumahan baru, rumah landed, rumah pun besar, tapi jauh dari tempat kerja.

Bila try apply, loan tak lulus pula.
kita kecewa
mungkin Allah taknak kasi ada rumah , kita fikir

U olls.
boleh jadi kalau kita berjaya beli rumah tu, kita akan kerap lewat ke tempat kerja, kerena jarak yang jauh.
Mungkin juga kos hidup akan meningkat sebab akan melibatkan lebih kos minyak, tol dan tentunya masa.
Atau mungkin juga kita belum bersedia untuk mempunyai komitmen membayar ansuran rumah yang tinggi setiap bulan.

naaahh.. nampak tak contoh tu.
Yang kita nak belum tentu terbaik untuk kita.
Mungkin Allah ada rancangan yang lebih baik untuk kita.

Jalan terbaik

Macam Yana sendiri, Allah telah lorongkan untuk kembali mengajar. Walaupun pada awalnya Yana rasa hmmmm... tak bersedia

Surprisingly, bila dah masuk sekolah, eh.. kehidupan lebih terancang rupanya. Bukan lagi banyak masa, tapi sebab sekarang terpaksa gunakan masa denagn optimum.

Kalau dulu, boleh tangguh tangguh. Sekarang kene buat cepat. tak boleh tangguh.

Sekarang, nampak dah hikmah, kembali mengajar.

Jangan buruk sangka pada Allah

jadi u olls, kalau datang ujian pada kita, jangan sesekali berburuk sangka pada Allah. Allah Maha Bijaksana. perancanganNya tentunya yang terbaik untuk kita. Yang penting, teruskan usaha dan jangan berhenti berdoa dan meminta padaNya.

Salam sayang
Jangan lupa follow Yana di Fb: Lyana Mansor

6 Jan 2017

Kerap demam? Anda boleh amalkan ini.

KERAP DEMAM

Dulu,encik suami Yana hampir SETIAP BULAN akan DEMAM tau.

Dan lagi kebetulan, waktu demam sama pula dengan Anniversary lah, Birthday Yana lah, Birthday nak laah. Pandai kan demam tu
Tapi sejak Yana kenal Shaklee, Yana berikan abang Supplemen Shaklee juga. Untuk kurangkan masalah demam ni.

Alhamdulillah, sekarang Encik suami jarang dah demam. Setahun mungkin ada 2-3 kali je. Beza sangat kan dengan dulu.

Antara supplemen yang yana berikan pada abang

NUTRIFERON

Supplemen untuk BOOST IMMUNE ni dihasilkan dari kajian selama 40 tahun tau. Tentunya produk ni sangat berkualiti dan sangat berkesan. Boleh diamalkan seisi keluarga termasuklah anak-anak.Bila rasa-rasa nak demam tu, makan je 1-2 sachet insahAllah , dengan izin Allah, tak jadi demam.

Baca lebih tentang Nutriferon di SINI

VITA C

Kajian membuktikan, pengambilan Vitamin C setiap hari akan menurunkan kekerapa jatuh sakit akibat demam tau. Bestnya Vitamin C Shaklee adalah ia diperbuat daripada JAGUNG dan mempunyai teknologi Sustained Release dan dilepaskan sedikit demi sedikit di dalam darah selama 5 jam.

VITALEA

Multivimin TERTUA di dunia ni lengkap dengan 28 Vitamin dan Mineral yang sering kurang di dalam diet harian kita. Bila cukup nutrisi asas, tentunya tubuh kita dapat bekerja dengan optimum kan. Sangat best untuk energy juga tau.

Mudah kan. Amalkan 3 Vitamin ni je, boleh kurangkan banyakkk masalah kesihatan tau.

U olls atau ahli keluarga ada masalah kesihatan ke?
Izinkan Yana bantu
Whatsapp yana di 019-7668945

Permulaan baru, Sekolah baru

Assalammualaikum sahabat Yana

Hampir sminggu dah kita memasuki tahun 2017 kan
kejap je masa berlalu

Maka hampir seminggu lah juga Yana dah kembali bergelar guru

PERMULAAN BARU

Ya.. 2017 ini adalah permulaan baru bagi yana
Kalau dulu semasa bekerja, yana ada anak 4 orang. Mengajar pun subjek KHB je (ops.. bukan lah senang sangat tapi sebab KHB ni banyak yang di apply dalam life, jadinya mudah nak fahamkan)

Yana melapor diri ke JPNJ pada 29 DEC 2016, dan seperti tertera dalam surat, Yana mula melapor diri pada 1 Januari 2017. Taraaa... Yana dapat Reposting ke SMK Taman Mount Austin. (kalau cuti lebih setahun, nama floating, takda di mana mana sekolah, so kene lah reposting)

ok..nanti kita sambung lagi naaa